fbpx

BG online

Lični razvoj

Kako vratiti strast u dugoj vezi i braku?

Seks ne treba da bude tabu

Imam utisak da nikad nije bilo teže sačuvati seksualnu želju prema stalnom i dugogodišnjem partneru ili bračnom drugu. Rutina i svakodnevica oduvek su gušile i slabile snagu strasti, ali danas, u vreme hiperseksualizacije, izumiranja dosade, koncentracije i ne najmanje važno-strpljenja, ovo postaje nemoguća misija.

Da budem iskren i sam sam bio žrtva rutine i nekoliko puta sam izgubio bitku u borbi sa seksualnim zasićenjem i to ne samo tokom dugih veza, već i u periodima kad sam često menjao partnerke. Čak i tad me je rutina uspela savladati. Era post istine, digitalizacija svakodnevnog života, ekstremni konzumerizam koji nas tera da menjamo staro i kupujemo novo, čak i kad ono optimalno funkcioniše, veliki su neprijatelji održavanja optimalne seksualne želje sa istom osobom. Pornografija takođe ne pomaže, mada ima neke svoje pozitivne elemente na očuvanje veze, ali samo ako se umereno koristi. Šta da radimo i kako da nateramo sebe da ŽELIMO ONO ŠTO VEĆ IMAMO? Deluje nemoguće, znam. Ipak, nauka nam govori da pre nego napustimo partnera ili ga prevarimo, ipak treba da pokušamo nekoliko potencijalno lekovitih stvari:
1. DISTANCIRAJTE SE
Ne plašite se povremenog i umerenog razdvajanja od voljene osobe. Time možete dati sebi vremena da je poželite, naročito ako vam je veza simbiotska i neprekidno ste zajedno. Iako vas to može uplašiti, ipak je to način da rutinizovana i dosadna spavaća soba malo oživi. Pokušajte!
2. Ester Perel, veliki belgijski autoritet u ovoj oblasti, mudro sugeriše da POSMATRATE PARTNERA KAKO RADI NEŠTO U ČEMU UŽIVA SA MNOGO STRASTI. Idite na predstave, utakmice, setove, predavanja ili izložbe vašeg partnera i gledajte ga u ulogama u kojima ga inače ne posmatrate. Ukoliko nemate takvu priliku, razgovarajte s njim, pa osmislite nešto takvo. Može da pomogne.
3. PROBAJTE NEŠTO NOVO U SEKSU
Seks nije tabu! Dokle god se izvodi uz saglasnost oba partnera i u njemu niko nije mentalno ili fizički ugrožen, sve je okej! Ne plašite se da eksperimentišete jer je bolje da umre neka vaša zastarela ideja o seksu ili vaspitna zabrana iz detinjstva, nego da umre vaša sadašnja veza. Nemojte zbog prošlosti žrtvovati budućnost. Dozvolite sebi da uđete u nešto novo, pa vidite šta će se desiti. Naravno, uz saglasnost druge strane.
Pre nego odustanete od veze, pokušajte da date sve od sebe, pa ako i ne uspe, sačuvaćete se od krivice i zadržaćete duševni mir, a ako uspe, uradili ste nešto veoma važno i hrabro. Sa srećom!

Marko Braković
Foto: Dario Konstantinović

 

 

Ko je razdvojio ljubav od seksa?

Zašto žene gube želju za seksom?

Koliko je seks važan u braku?

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kafana „Složna braća“ ponovo radi! Počelo je snimanje nastavka kultne…
error: