fbpx

BG online

Sajam hortikulture
Psihološka prva pomoć

Kako tinejdžerima objasniti da moraju ispunjavati svoje obaveze?

Imam dvoje tinejdžera u kući i oni se ponašaju kao da se ništa ozbiljno ne dešava. Kako da im objasnim da okolnosti nisu kao nekad i da ih nateram da uče jer online nastavu doživljavaju kao nešto neobavezno?

-Prvo im treba dati sve neophodne informacije o koroni i tome koliko je važno da vode računa o sebi i drugima, da ne smeju da se viđaju sa drugarima i idu na mesta na kojima je puno ljudi. Ako žele da izađu napolje, vodite ih u prirodu gde nema drugih ljudi. Što se učenja tiče, treba im objasniti da je online nastava ista kao i nastava na koju su navikli, samo što se odvija kod kuće. Postoje mnogi fakulteti u svetu koji funkcionišu na taj način godinama, možda im možete naći na internetu neki od njih gde bi mogli da pročitaju ili pogledaju video o online nastavi.
Svima je teško da se prilagode novim uslovima rada, pa i tinejdžerima. Roditelji se prvi žale da ne mogu da se naviknu na rad od kuće u kojoj se čuju deca, kuva se ručak. Navikli su na drugačiji prostor i drugačiju strukturu rada. Deca su isto tako navikla na učionicu kao radni prostor, a dnevna soba pored tv-a je za opuštanje. To treba razumeti, ali i učiti ih da je inteligencija sposobnost adaptacije na novonastale okolnosti i da svi treba da pokažu fleksibilnost u razmišljanju i načinu rada. Ako uspeju u tome to može da znači da su inteligentniji. Takav ugao može da ih natera da se više potrude da se adaptiraju. Takođe lični primer je jako važan. Dajte deci primere drugih ljudi koji isto tako moraju da rade iz kuće i kako uspevaju u tome.

Ljubica Bogetić, psiholog i psihoterapeut
Foto: Dario Konstantinović
EMAIL: EOSCENTAR@GMAIL.COM

Od nemoći i samosažaljenja do depresije

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Sin mi radi u bolnici, partner je inostranstvu, trenutno živim…
error: