fbpx

BG online

Vesti

Kako spakovati svemirski brod u frižider?

Pod sloganom „Razotkrivanje“, trinaesti po redu Festival nauke na Beogradskom sajmu, otvoren je 5. decembra, a veliku pažnju posetilaca privukla je interaktivna postavka „Coca-Cola Reshape“ inspirisana misijom Apolo 11, koja je pre 50 godina prvi put sletela na Mesec.
Svi posetioci koji do nedelje, 8.decembra posete štand „Coca-Cola Reshape“ u Hali 3 Beogradskog sajma, imaće priliku da dožive jedinstvenu i nezaboravnu avanturu, istraže planete i galaksije iz verne replike komandnog modula svemirskog broda Apolo 11.
Centralno mesto zauzima impresivna 8 metara visoka lansirna rampa poznata kao 39A, kao i izložba pod nazivom „Uvek recikliraj“ koja ovoj svemirskoj priči daje edukativni karakter kada je reč o podizanju svesti o očuvanju naše planete.
Posetioci svoju Coca-Cola limenku mogu odmah i da recikliraju na licu mesta – u kapsuli šatla Apola 11 ili na lansirnoj stanici i na taj način daju svoj doprinos očuvanju životne sredine i povećanju svesti o recikliranju.

Recikliranje limenke bezbroj puta

Posetioce festivala je posebno zaintrigirala činjenica da se aluminijum od koga se prave limenke Coca-Cole može reciklirati bezbroj puta i da je svaka limenka Coca-Cole već sada napravljena od 15 – 25% recikliranog aluminijuma, ali i da se od istog materijala mogu praviti svemirski brodovi, poput Apola 11.
Posebna atrakcija postavke „Coca-Cola Reshape“ su jedinstvene limenke Coca-Cole, izrađene delimično od recikliranog aluminijuma koji dolazi pravo iz svemira, a koje su posvećene srpskim inženjerima Milojku Vučeliću, Davidu Vujiću, Slavoljubu Vujiću, Milisavu Šurbatoviću, Danilu Bojiću, Petru Gajiću i Pavlu Dujiću. Sedmorica naučnika našeg porekla, poznatih i kao „Srpskih Apolo 7“, dali su nemerljiv doprinos uspehu misije Apolo 11.

Foto: Nebojša Dimić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
No-smoking party, žurka bez duvanskog dima, biće održana po prvi…
error: