fbpx

BG online

Roditeljstvo

Kako se igrati s detetom i podstaći njegov pravilan razvoj?

Igra je posao deteta. Kroz igru ono upoznaje i otkriva svet. Roditelji su često u dilemi da li se treba igrati sa decom ili ne?
U mlađem uzrastu deci nudimo igračke koje razvijaju njihova čula. Tu spadaju mekane lopte, kocke, slagalice… Kako rastu i stiču nova iskustva javlja se i prirodna radoznalost. Tad deca postavljaju mnogo pitanja na koja treba odgovarati kada god smo u mogućnosti. Ukoliko ne znamo odgovor, uvek ga možemo potražiti u knjigama, slikovnicama, enciklopedijama.

Upoznavanje deteta kroz igru

Da li roditelji treba da se igraju sa decom? Da, ali samo ukoliko to i njima prija i ukoliko i oni mogu da izdvoje vreme za igru sa detetom. Slobodna igra je ona igra u kojoj nije potrebna pomoć odraslog i kad roditelj vidi da se dete zaigralo treba da ga pusti i da se ne meša u tu vrstu igre. Izuzetak je samo ako ga dete pozove u igru ili roditelj želi da pomogne detetu da reši problem.

Rešavanje problema

Igra može da bude sjajan način da decu naučite da rešavaju problem, nenametljivo.
Npr. dve plišane mede su drugari. Meda Miško ima loptu, ali ne želi da je deli sa drugarom. Obojica se igraju sami, ceo dan. Meda Miško još nije naučio da deli jer je mali i jer to jeste teško naučiti.
Svako ponekad poželi da se igra sa drugarom. U jednom trenutku jednom medi Mišku je sinula genijalna ideja. Drugi meda će se samo igrati loptom, a zatim će je vratiti. Kraj predstave: Mede su postali najbolji drugari na svetu, jer je u društvu sve mnogo lepše.
Dete će u nekom trenutku poželeti da uključi i vas u igru i tu se postavlja pitanje da li ćete se igrati ili ne. Neki roditelji rado prihvataju da se igraju sa decom, da crtaju sa njima, igraju fudbal, pevaju i šale se. To su roditelji koji su aktivni u svojoj ulozi.
Niste loš roditelj ako se ne igrate s detetom
Ali, postoje roditelji koji ,,ne vole,, da se igraju sa decom. Nema potrebe da se stvari rade na silu. Deca će iz vašeg ponašanja osetiti da ne volite da se igrate sa njima. U redu je da ne radimo svi sve isto i na isti način.
Dobra vest za te roditelje je da niste loš roditelj ako ne zabavljate dete sve vreme dok ste zajedno, jer i u životu nije sve baš tako magično, ali su za decu sve stvari koje upoznaju prvi put čudesne. Ono što ti roditelji mogu da urade je da preokrenu stvari u svoju korist. Npr. ukoliko je mama, kad je bila mala, volela da crta i ta aktivnost joj prija, može da crta sa detetom. Različiti materijali i bojice (drvene bojice, tempere, platno…) mogu biti aktivnosti u kojima obe strane uživaju. Ova vrsta aktivnosti je veoma ozbiljna igra, deca u njoj razvijaju kreativnost, maštu, finu motoriku i govor.
Šetnja je takođe igra. Ukoliko je roditelju koji previše radi potrebno opustanje, a šetnja ga opušta, može svaki dan po malo prošetati sa detetom. U ovoj aktivnosti je prva i najvažnija zdravstvena prednost, ali deca u šetnji takođe razvijaju govor, logičko mišljenje i opažanje što je osnovna aktivnost za decu i prva stavka istraživanja.

IGRE BEZ TELEFONA

U želji da bolje razumem dete, ali i roditelja primenjivala sam razne vrste aktivnosti kako bih podstakla pravilan razvoj. Na radionici u Beogradu “Igre bez telefona” 20. februara pričaću roditeljima na koji način sam osmislila aktivnosti sa decom raznih interesovanja, u kućnom okruženju. Igre su podeljene po oblastima: kako sam razvijala decju kreativnost (od početnog crtanja), govor (kako da deca zavole knjige i zašto su knjige važne), muzika (kako da deca slušaju pesmice bez gledanja u telefon i zašto da slušaju dečje pesmice), dobre igračke (koje su igračke dobre za pravilan razvoj), priroda (zašto je priroda najbolje i najvažnije okruženje za decu) i šta je još važno za svako dete, osim vas.

Milica Milićević
Foto: Dario Konstantinović

Intervju sa Milicom Milićević:

Odrastanje bez mobilnog telefona

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Vratite sebi osmeh, energiju, vitalnost i duševni mir Ljudi već…
error: