fbpx

BG online

Estetika

Kako se hrani i živi mama troje dece koja je vitka i zadovoljna?

Koliko puta ste rekli sebi da ste spremni da odbacite loše navike u ishrani, da je pravi trenutak da počnete sa vežbanjem i uveravali i sebe i druge da ovog puta nema odustajanja? Kad euforija prođe zamene je izgovori a od planova ne bude ništa.
Tajni recept je zapravo u vama samima. Suočavanje sa sobom, sagledavanje svega što vas ne čini srećnim i rešenost da menjate svoj život je prelomna tačka. Ne očekujte čarobnu formulu i ne gubite vreme na upoređivanje s drugima, već tražite inspiraciju ukoliko je to sastojak koji vam nedostaje.
Mnogi me pitaju kako početi, da li je važnije korigovati ishranu ili trenirati ozbiljnije? Podjednako je važno, mada bi trebalo uzeti u obzir vaše krajnje želje i ciljeve. Ukoliko posmatramo sa aspekta zdravlja, osnova je pravilna, zdrava ishrana, uz umerenu, ali redovnu fizičku aktivnost po vašem izboru.
Želela bih da podelim sa vama jedan svoj dan, raspored dnevnih aktivnosti i obroka. Napominjem da nisam isključiva, nemojte biti ni vi. Iako moj ritam života podrazumeva ozbiljnu organizaciju i strogu disciplinu, nisam pristalica nametnutih pravila i šablona. Savetujem svima da pomire ta dva aspekta i pronađu balans. Kao posledica, obavezno dolazi samozadovoljstvo, dugoročno zdravlje i sreća kojoj svi težimo.
Suština je da se osećate dobro dok radite nešto za sebe, u suprotnom, stres će anulirati sve benefite zdrave ishrane i fizičke aktivnosti..
Moj dan počinje u 7h. Ne budim se gladna, vrlo lako ustajem, čak i kad ne spavam preporučenih 8 sati. Popijem veliku čašu vode, nekad sa malo limuna.
Kad ispratim decu u vrtić i školu, priuštim sebi 15 minuta meditacije uz muziku. To vreme koje posvetim isključivo sebi ujutru je neprocenjivo.
Posle obaveznog istezanja, pripremam zeleni napitak. U prvom delu dana sve podnosim lakše pa tako i manje prijatne ukuse, fokusiram se na ono što je zdravo i korisno za moj organizam.
Ovaj smoothie sadrži zeleno lisnato povrće (spanać, blitvu, kelj, zelje, peršun..), alge, hlorelu ili spirulinu (priznajem, nisu mi baš omiljene), mikrobilje ili pšeničnu/ječmenu travu u prahu, đumbir, polen, limunov sok. Ako dodam neko voće, to je uglavnom pola banane ili nekog slatkog voća, kruške ili manga. Podrazumeva se da ne stavite sve istovremeno, otkrijte kombinacije koje vam najviše prijaju. Osim navedenih sastojaka, možete dodati i čia seme, mleveno laneno seme, kokosovo ulje, psilijum ljuspice, ašvagandu…
Ovo mi je uglavnom i jedini doručak onim danima kada vodim grupne treninge jer oni počinju u 10h.
Kad ne treniram rano ujutro, pravim ovsenu kašu na sto načina, uz čia puding, kuvani proso sa svežim i suvim voćem.
Ručak spremam uvek na brzinu (što naravno ne preporučujem) jer me čekaju redovne dnevne obaveze pre nego što odem po decu i okrenem se isključivo njihovim željama i potrebama.
Za taj obrok uvek biram mnogo svežeg povrća, semenki, hladno ceđenih ulja i npr. integralni pirinač ili sočivo ili batat ili grilovane pečurke ili testeninu od leblebija ili sirovih tikvica.
Problem, uslovno rečeno, nastaje onog trenutka kad treba spremiti večeru za petočlanu porodicu u kojoj ne jedu svi isto. Neophodno je da tokom dana već imam ideju i plan koji kasnije realizujem jer viška vremena nema.
Osim mene, svi u kući jedu meso. Vodim računa o poreklu i kvalitetu mesa (prerađevine ne koristimo), o termičkoj obradi (nema prženja u ulju, pohovanja itd.) i naravno o kombinovanju sa drugim namirnicama u obroku. Deci ispunjavam želje, ali istovremeno insistiram da jedu što više voća, povrća, koštunjavih plodova i sveže ceđenih sokova. Postepeno, bez ikakvog nametanja, oblikujem njihove navike i sigurna sam da će kad odrastu birati put zdravlja.
Ono što je interesantno, a što me svi često pitaju je kako odolim hrani koju pripremam za svoju porodicu. Vrlo je jednostavno, to za mene ni ne predstavlja iskušenje. Kad se osećate sjajno i puni ste energije sa 40 godina, zašto biste bilo šta menjali?
Postoji, istina, nešto što mi predstavlja zadovoljstvo i što nazivam “hranom za dušu“, a to su “regularni“ slatkiši i lepo belo vino. Hedonista sam po prirodi i ovakvo uživanje sebi nekad priuštim vikendom ili na putovanjima..
Moja uobičajena večera sadrži grašak/pasulj/leblebije/tofu, avokado, ponovo sveže povrće (rendano ili seckano), nešto ljuto, seme konoplje, suncokret, susam…
Sigurna sam da će mnogi pomisliti da sam uz ovakvu ishranu i vežbanje, sigurno konstantno gladna, ali to apsolutno nije istina. Nikad nemam napade gladi, kilažu ne gubim, treniram nekad i tri puta dnevno.
Kvalitet iznad kvantiteta- to je moje pravilo. Važno je dati ćelijama šta im je potrebno i telo će vam odgovoriti na najbolji mogući način.
Veče je, bar kad sam ja u pitanju, vreme za umni rad. Tad pišem planove ishrane, osmišljavam nove treninge, odgovaram na poruke i mejlove i stalno planiram nešto novo. Volim i ovako odrasla da maštam. Dozvolite to sebi.
Volela bih, kao i većina vas da spavam više, ali u krevet odlazim uglavnom posle ponoći i uvek imam utisak, dok ispraćam dan, da mi je nedostajalo još 3-4 sata da bih realizovala sve svoje zamisli.
Nije lako, kao što ništa u životu i nije, ali smatram da ne bi ni trebalo da bude. U nama leži nesaglediva snaga, probudite je, pronađite motiv u suštini svog bića, borite se, postavite prioritete i ciljeve i nikad ne odustajte!

Jasna Magdić, Fit mom
Foto: Dario Konstantinović

Na Instagram profiu Jasne Magdić (Fit mom) pronaći ćete mnogo korisnih saveta i vežbi:www.instagram.com/fitmom_jm
Posetite veb sajt Jasne Magdić: www.fitmom.rs
Jasnu Magdić možete kontaktirati mejlom: fitmomjm@gmail.com ili telefonom: 0648699023

Intervju sa Jasnom Magdić:

I mame mogu biti fit

Tekstovi Jasne Magdić:
Samopouzdanje čeka da ga otkrijete
Za 9 nedelja do nove figure!
Čokoladni mus
Vežbanje u kućnim uslovima
Ne budite sebi najveći neprijatelj
Očistite organizam sokovima

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Nasilje nad životinjama i ljudima Postoji značajna veza između nasilja…
error: