BG online

Roditeljstvo

Kako preživeti pubertet svog deteta?

Prepreke na prelazu iz detinjstva u odraslo doba

„…Soba mi je u neredu, većinu vremena provodim online, imam tajne na telefonu, idem kasno na spavanje, hoću da sam/a donosim odluke….ja sam TINEJDŽER/KA!“
Roditelji da li vam ovo zvuči poznato?
Svakom roditelju pubertet neizbežno ulazi u kuću, ali ne postoje uputstva o tome kako da „rukuje“ svojim detetom u ovoj fazi razvoja. Kako se nositi sa promenama dece u periodu puberteta, kako zadržati kontrolu i granice, a ipak dati određeni stepen slobode deci, kako prevenirati uticaj vršnjaka…? Ovo su pitanja koja često muče roditelje tinejdžera.
U ovom periodu dolazi do brzih promena što na dete može različito da utiče. Tako npr. imamo decu koja uspevaju da se snađu u ovom periodu turbulentnih promena jer prepoznaju podršku roditelja/srodnika koji su svesni promena koje im se dešavaju i razumeju ih. S druge strane imamo decu koja se u ovom periodu ne snalaze i to može da se manifestuje na različite načine, između ostalog i ispoljavanjem otpora, buntovništva, prkosa koji za rezultat ima ponašanja koja mogu da se opišu i kao problematična. Ovakva ponašanja mogu da vode čak i do rizičnih ponašanja ili vršenja krivičnih dela.

Deca koja žele da budu odrasli

Snažna potreba da se odvoje od roditeljskog uticaja kod dece stvara otpor prema bilo kakvim odlukama koje donose odrasli, a koje su u vezi sa njima, naročito ako se te odluke donose bez uvažavanja mišljenja deteta. Ovo je naročito specifično za decu uzrasta preko 14 godina.
Često roditelji, profesori i društvo uopšte pred tinejdžere postavlja zahteve da se ponašaju kao odrasli – da budu odgovorni, uspešni, dosledni u svom ponašanju, ispunjavaju svoje obaveze i zahteve društva i da brzo nađu svoje mesto. S druge strane, ova deca sama sebi postavljaju zahteve da se uklope u vršnjačku grupu, da se odupru zahtevima roditelja i ostvare samostalnost, da se odrede ko su i šta žele, da ostvare bliskost sa drugom osobom… Sve ovo zajedno može biti prilično teško i stresno za jednog tinejdžera/ku koji je na prelazu iz detinjstva u odraslo doba, ukoliko nema adekvatnu podršku porodice, vršnjaka, škole i društva uopšte. Danas živimo u društvu koje je izloženo svakodnevnom stresu, roditelji često nisu dovoljno angažovani u vaspitanju svoje dece jer se trude da obezbede egzistenciju i zadrže posao. Na taj način smanjuje se kontrola iz porodice, gubi se autoritet i roditeljska moć slabi. U nedostatku adekvatne podrške odraslih deca traže podršku u vršnjacima koji su poput njih jer imaju potrebu da pripadaju, da budu prepoznati i priznati od drugih a to će najbolje dobiti u vršnjačkoj grupi.
Za roditelje je važno da razumeju:
• Nezadovoljstvo sobom i nesigurnost u sebe je suštinski problem tinejdžera ali je ujedno to i sasvim normalno za fazu razvoja u kojoj su
• U pubertetu se menja odnos prema dojučerašnjim uzorima, dakle roditeljima. Deca, tinejdžeri preispituju stavove i vrednosti roditelja, njihove odluke dovode u pitanje i to izaziva njihovo (nekritičko) nezadovoljstvo. Roditelji će najpre uočiti da se dete polako udaljava i biće zbunjeni i roditelji i dete
• Koliko god se dete trudilo da bude starije nego što jeste i samostalnije, ono i dalje ima veliku potrebu za razumevanjem, podrškom, ljubavlju, savetom, samo to neće lako u uvek pokazati na jasan način
Detetu treba pružiti priliku da sam donosi odluke i ohrabriti ga ostane na tom putu. U takvom radu važno je podsticati pozitivne osobine deteta, njegove talente, pozitivna ponašanja kako u porodičnom okruženju tako i u vršnjačkoj grupi i široj zajednici.
Šta je važno da roditelji rade u ovom periodu brzih promena, naglog odrastanja deteta koje je do juče bilo potpuno zavisno, a sada želi da ta zavisnost vremenom bude sve manja?

Šta se dešava?

U ovom periodu najvažnije je upoznati se sa razvojnim periodom puberteta, naučiti šta se dešava sa decom na svim poljima (fizičkom, psihičkom, emotivnom, socijalnom) kako bi što bolje razumeli šta se dešava sa detetom koje se trudi da bude odraslo a u nekim situacijama bi da i dalje bude dete. Ukoliko roditelji razumeju period puberteta i promene koje se tada dešavaju otvaraju prostor da razumeju, prepoznaju i uvaže promene i potrebe svog tinejdžera. Ono što je detetu potrebno, u stvari je potvrda od odraslih da nešto rade dobro. Dete je nesigurno u vezi mnogih stvari, fizičkog izgleda, rodne uloge, na koji način treba da se postavi prema drugima, izbora pravca obrazovanja itd. Uloga roditelja je da u ovoj fazi razvoja budu objektivni, bez osude i pritiska da se postupi na određen način i odabere konkretno usmerenje. Odrasli često sebi daju za pravo da donose odluke umesto dece jer su stariji, iskusniji i nekako ne shvataju ozbiljno potrebe dece.
Dobar odnos između roditelja i deteta sastoji se u pronalaženju ravnoteže između dozvoljavanja detetu da istražuje i zadrži svoju nezavisnost i njihovog zaštićivanja i postavljanja granica. U toku je prijava za radionicu za roditelje  „Kako preživeti pubertet deteta“ na kojoj ćemo razgovarati o tome kako uspostaviti ravnotežu između zahteva dece i roditeljskih granica, kako i koliko slobode dati deci da se oni osećaju slobodno i samostalno a da ne čine sebi štetu?
Radionica će se održati 22.10.2019 u terminu od 18h do 20h.
Informacije i prijave su putem imejla psiholoskapodrska011@gmail.com.
Na isti imejl, prilikom prijave, možete poslati pitanja o kojima želite da razgovarate tokom radionice (najkasnije do 05.10.2019).

Foto: Dario Konstantinović

Tim EDUCENTRA čine iskusni psiholog Jelena Vukičević i specijalni pedagog Ljiljana Marković koji imaju višegodišnje iskustvo u radu sa decom, mladima i njihovim roditeljima čiji je cilj da omoguće roditeljima da deci obezbede zdravo, podsticajno i pozitivno okruženje. Kroz obuke, treninge ili individualno i grupno savetovanje, roditelji će u EDUCENTRA moći da dobiju odgovore na pitanja o razvojnim aspektima svoje dece, kao i podršku u roditeljstvu. Kroz podršku roditeljima obezbeđuju se povoljni uslovi za pravilan razvoj i vaspitanje dece, a deci zdravi uslovi odrastanja. Rad sa decom i mladima usmeren je na jačanje i razvijanje njihovih potencijala, veština komunikacije, snalaženja u raznim životnim situacijama koje su sve zahtevnije i izazovnije, a sa ciljem da se osećaju sigurno i uspešno u svojim životnim ulogama…

EDUCENTAR
Kursulina 38/18,
Vračar, Beograd
Tel.: 011/386 19 04
060 300 70 88, Ljiljana Marković
064 317 26 49, Jelena Vukičević
Fb strana: www.facebook.com/pozitivnoroditeljstvo
Web sajt: www.educentar.rs

KAKO PREŽIVETI PUBERTET?

Svakom roditelju pubertet neizbežno ulazi u kuću, ali ne postoje uputstva o tome kako da „rukuje“ svojim detetom u ovoj fazi razvoja. Kako se nositi sa promenama dece u periodu puberteta, kako zadržati kontrolu i granice, a ipak dati određeni stepen slobode deci, kako prevenirati uticaj vršnjaka…? Ovo su pitanja koja često muče roditelje tinejdžera.
Dobar odnos između roditelja i dece je u pronalaženju ravnoteže između dozvoljavanja da istražuju i zadrže svoju nezavisnost i njihovog zaštićivanja i postavljanja granica.
U toku je prijava za radionicu namenjenu roditeljima „Kako preživeti pubertet deteta“ na kojoj će stručni tim EDUCENTRA govoriti o tome kako uspostaviti ravnotežu između zahteva dece i roditeljskih granica, kako i koliko slobode dati deci da bi se ona osećala slobodno i samostalno, a da pri tom ne čine sebi štetu.
Radionica će se održati  29.10.2019. u terminu od 18h do 20h.
Informacije i prijave su putem imejla psiholoskapodrska011@gmail.com ili tel.066060820.
Na isti imejl, prilikom prijave, možete poslati pitanja o kojima želite da razgovarate tokom radionice (najkasnije do 27.10.2019).

OBUKE ZA PROFESIONALCE U EDUCENTRU

Obuka “Rad sa teško saradljivim korisnicima” 14.11. (16:30h-21h)
Obuka “Savladavanje otpora u radu sa korisnicima”
Od septembra će se u EDUCENRU održati šestomesečna obuka “Edukacija za tretman dece i mladih sa problemima u ponašanju”, ukupnog trajanja 96 sati tokom koje će polaznici učiti kako da samostalno rade sa decom i mladima sa problemima u ponašanju (od početne do završne faze tretmana).

Intervju sa Ljiljanom Marković i Jelenom Vukičević

Škola roditeljskih veština

Tekst Ljiljane Marković i Jelene Vukičević:
Kako i nakon razvoda biti dobar roditelj?
Emocionalna iscrpljenost samohranih roditelja
Grupa podrške samohranim roditeljima
Naučite decu da bezbedno koriste internet
Polazak u školu je stres za celu porodicu… ali, da li mora da bude baš tako?
Da li sam loš roditelj ili mi je dete problematično?
Kako da dete bude srećno i nakon razvoda roditelja?
Zašto je važno deci postaviti granice?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Sačuvajte prisebnost i živce, razumite svog tinejdžera Dobar odnos između…