fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Kako pobediti strah od bolesti?

Od simptoma do fantazije

Imam konstantan strah od bolesti iako sam relativno mlada (44 godine). U glavi razvijam najstrašnije scenarije kako pomislim da bih se mogla od nečeg razboleti.

Kako to mogu da kontrolisem i prekinem jer mi ozbiljno narušava kvalitet života?- pitanje je koje je čitateljka BGonline-a poslala psihoterapeutu Maji Pavlov.

„Briga o zdravlju je sastavni deo života i utiče na njegov kvalitet. Sasvim je ok da budemo informisani i pažljivi prema sebi kad su zdravlje, ishrana i fizička aktivnost u pitanju. Ipak, ponekad ljudi počinju da opsesivno razmatraju fantazije koje prolaze kroz glavu.Šta bi se sve moglo desiti ako…? Određeni simptom ili uverenje postaju okidač različitih vrsta fantazija vezanih za neki zdravstveni ishod, tačnije bolest. To zovemo hipohondrijskom fiksacijom gde osoba „kao da će ili da je već iskusila simptome neke fantomske bolesti“. Osobe tad počinju da se preispituju, čak i onda kad nema baš nikakvih naročitih simptomatskih znakova. Šalili smo se na fakultetu, kad neko počne da „umišlja“ bolest da je kao student medicine koji uči patologiju jer obično studenti medicine znaju da sve što čuju i pročitaju povezuju sa sobom. Važno je razdvojiti normalnu brigu za zdravlje od neke vrste neurotske hipohondrijaze u kojoj se čovek brine, pa čak počinje da obilazi i lekare. Nadam se da je kod vas to samo pitanje mentalizacije za koju vidimo da je vrlo razuđena. Naš um je sam po sebi vrlo kreativan i ume da poveže na iracionalan način određene stimuluse ili iskustva. Takođe, vrlo je bitan kontekst i ono šta vam se dešavalo ranije ili vam se dešava trenutno. Npr. danas sam radila sa osobom koja ima naglašen strah od zmija, ali smo došli do njene brige za njeno malo dete… Zato strahovi od bolesti mogu biti „preobučeni“ u različite vrste anksioznosti, straha od smrti i depresivnih stanja. Neki autori ih povezuju sa problemima u komunikaciji, dok drugi smatraju da su svojstvene narcisoidnim strukturama ličnosti. Ne bih uopštavala, već bih preporučila da se obavezno obratite nekom za pomoć, budete radoznali i istražite ove često prisilne mentalizacija, kako biste nastavili normalno dalje. Čim ste poslali pitanje to je znak da ste se već i pokrenuli u pravcu rešavanja istog. Zato samo napred!“

Maja Pavlov, psiholog, psihoterapeut i NLP trener
Foto: Dario Konstantinović

Online sesiju sa Majom Pavlov možete zakazati mejlom majapavlov@gmail.com
Skype adresa: maja.pavlov

Foto: Dario Konstantinović

Izolacija je izazov za mentalno zdravlje čoveka

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Problem u vezi počinje iz glave Zašto sabotiramo sebe u…
error: