BG online

Roditeljstvo

Kako najlakše naučiti gramatiku stranog jezika?

FORMULE KOJE SE LAKO PAMTE (“PA, TO JE TAKO LAKO!”)

Kada je reč o učenju stranog jezika, deci često nije ni lako ni zabavno da pamte gramatička pravila, a Dijana Mihajlović iz škole jezika “Fun for you” ističe da im je naročito teško ukoliko gramatiku ne mogu da povezu sa gramatikom maternjeg jezika.
-Iz tih razloga na časovima u našoj školi stalno pravimo paralele sa gramatikom srpskog jezika, objašnjavamo razliku i ističemo ono što je jednostavnije u engleskom u odnosu na gramatiku srpskog jezika. Na taj način deca dolaze do zaključka da su određene oblasti gramatike engleskog jezika jednostavnije od gramatike srpskog jezika, pa stiču i samopouzdanje da oni to mogu da savladaju. Gramatiku predstavljamo u obliku formula koje se lako pamte i kad se nauče, deca ih posle samo primenjuju na određena lica i situacije. Ono što je naročito bitno kod učenja gramatike je da deca potpuno razumeju zašto je nešto tako kako je i da se ne plaše da pitaju ukoliko ih nešto buni. Vrlo jednostavan pristup objašnjavanju komplikovanih stvari je ono što čini našu školu prepoznatljivom. Najviše volim kad čujem rečenicu naših đaka: “Pa, to je tako lako!”
U školi jezika “Fun for you” profesori u nastavi koriste mape uma radi boljeg i bržeg učenja stranog jezika. Kako mape uma funkcionišu i na koji način olakšavaju učenje objašnjava Dijana Mihajlović.
-Mape uma su savršen način za organizovanje mnoštva informacija na samo jednom komadu papira. Cela knjiga može biti prepričana na ovaj način, omogućavajući korisniku da se seti samo važnih stvari kasnije, bez previše detalja. U ovome je poenta! Naš mozak voli da pamti samo glavne ideje i ključne reči. Mape uma su moćna grafička tehnika kojom se povećava potencijal učenja. Skiciranje ovih mapa može se primeniti na svaki aspekt našeg života, pa tako i na učenje jezika. Prilikom učenja mozak prvo samo prikuplja informacije. Zatim te informacije obrađuje, sortira, izvlači najbitnije, pravi veze i relacije između prikupljenih informacija kao i onih informacija koje znamo od ranije i na kraju memoriše naučeno. Međutim, mozak dugo pamti samo ključne informacije, one najbitnije, a ostale detalje zaboravlja veoma brzo kako bi oslobodio memoriju za učenje novih stvari. Upravo zato su zgodne mape uma: one umesto nas sortiraju i razvrstavaju informacije, prave relacije i veze između njih i na kraju stavljaju naglasak samo na ono najbitnije. One oslobađaju našu memoriju pamćenja suvišnih detalja i praktično obavljaju deo posla našeg mozga, predstavljajući to slikovito, na zabavan i kreativan način, uz mnoštvo asocijacija.

www.funforyou.edu.rs
Facebook: www.facebook.com/funforyou.altina

U kom uzrastu je najbolje početi sa učenjem stranog jezika?

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
SREĆNI BRAKOVI BEZ SREĆNOG KRAJA....   „Način na koji doživljavamo,…