BG online

Beogradski sajam turizma
Lični razvoj

Kako mi je jedan planer doneo mir u život…

Uvek je vreme za novi početak

Planere sam aktivno počela da koristim još na studijama psihologije, ali su oni više bili kao kalendar sa notesom. Nije bilo nekog naročitog pravila u korišćenju, niti ozbiljnijeg pristupa. Međutim, kad je moj prethodni biznis krenuo da se razvija, a suprug zbog posla morao da ode u inostranstvo, stvari su počele da se komplikuju. Tokom prve dve nedelje nisam znala gde se nalazim. Kad sa nekim do juče delite sve, a onda u svemu ostanete sami, stvari postaju malo više nego haotične. Verujem da većina vas koje ovo čitate živi tako svakog dana i to duboko poštujem. Ali ima i nas kod kojih to nije bio slučaj. U danu kad sam rođenoj sestri zaboravila rođendan, zato što sam morala da odvedem dete u vrtić, odem na službeni put, održim radionicu i prisustvujem na dva sastanka, svratim po poklon za dečiji rođendan koji je uveče, pokupim dete i odem na taj rođendan, rešila sam da kažem “dosta”. Stvari su morale da se promene iz korena.
Uvela sam jedno pravilo:
Ono što nije napisano nije ni urađeno!
Moj prvi planer je i dalje bio običan notes, ali sam u njemu napravila malo strukture. Naredni su bili sve bolji i bolji. Tri godine za redom sam pravila svoj planer i to je bio fenomenalan osećaj, pogotovo što nije bilo toliko dostupnih alata kao danas. Tokom poslednje dve godine koristim planer domaćeg proizvođača. Verovatno se pitate zašto sam baš odlučila da promena krene od planera?
Prvi razlog je zato što sam morala da povratim mir u svoju glavu. Planer mi je pomogao u tome, a dan danas mi pomaže da izbacim sve iz glave i rasteretim svoj mozak od gomile informacija koje se pojavljuju na svakodnevnom nivou.
Danas, na kraju svog planera imam prazne stranice u formi ček listi, gde svake nedelje listam sve što hoću, trebalo bi i moram da uradim. Onda na osnovu toga pravim prioritete i nedeljni plan rada. O tome kako da sami to uradite pročitajte više ovde.
Drugi razlog je što mi je bilo potrebno jedno mesto gde ću držati sve informacije. Od rođendana do sastanaka. Trebalo mi je mesto na kojem ću uvek, na lak način pogledati šta se kog meseca ili dana dešava. Eksperimentisala sam i sa papirnim i sa digitalnim planerima i aplikacijama, ali sam se zadržala na papirnim. Moj planer sada ima deo za godišnji, mesečni i dnevni plan, u kojima, kroz svoje rutine planiranja, uvek znam šta gde mogu da smestim i zakažem.
Treći razlog je što sam morala da napravim prostor za sebe. U gomili obaveza koje sam imala tokom dana, odjednom je nestalo ono vreme koje sam imala za sebe. Kako bih ga povratila, morala sam da se pozabavim svojim ciljevima, utrošenim vremenom, startegijama koje koristim, kao i načinima na koje ću da određujem prioritete. Planer je za to bio savršen, zato što „papir trpi sve“ i ne laže ?. Podsećao me je surovo kada i zašto sam zapostavila sebe, ali mi je pružao i taj divan osećaj prazne, bele, neispunjene nedelje u koju može stati i masaža, samo ako joj dam prioritet. O tome kako da i vi kreirate vreme za sebe, pročitajte ovde.

Tatjana Obradović Tošić
Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja: Impact Hub

Radionica „Kreiraj vreme za sebe“ 27. decembra od 18 do 21h u Beogradu

Nikad nemate vremena za sebe?
Kad planirate, vaše želje i potrebe su uvek stavljene u kategoriju „ako bude vremena“?
U vašem rasporedu nikako da nađete vreme za onaj kurs koji ste odavno htele da završite?
Previše ste umorne da biste čitale, pa vam na polici stoji već treća započeta knjiga?
Da li vam je dosta toga i želite brze rezultate?
Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorile pozitivno, onda je ova radionica baš za vas. Tatjana ima više godina iskustva u radu sa ženama i držanju treninga.
Na ovoj radionici ćete kroz praktičan rad naučiti da:
• Bolje upravljate svojim danom i nedeljom
• Bolje organizujete svoju to-do listu
• Bolje organizujete svoje prioritete
• Konačno rezervišete vreme za sebe
Radionica će se realizovati kroz segmenta:
• I segment – Zašto vam je potrebno vreme za sebe
• II segment – Kalendar i šta sa njim
• III segment – Kako da vi postanete prioritet
• IV segment – Prvi naredni korak

Tatjana Obradović Tošić je i sama bila u svim gore navedenim situacijama i osetila na svojoj koži šta znači kada samo gasiš jedan požar za drugim. Da, bila je zauzeta, svaki dan, ceo dan. Ali nije mrdala sa mrtve tačke. Danas, sa dvoje dece i drugim biznisom po redu, zna kako da postavi ciljeve, odredi prioritete, definiše zadatke i oslobodi svoju agendu tako da ima vremena i za sebe i za one koje voli. To je naučila na teži način.
-Ja bih dala sve, da sam na samom početku imala mogućnost da me neko savetuje i da mi prečicu. Da mi pokaže, kako da se pomerim sa te tačke i oslobodim bar 1 sat nedeljno za sebe- kaže Tatjana i najavljuje radionicu “Kreiraj vreme za sebe” za 27. decembar u Beogradu.
Radionica će biti interaktivna, neće biti predavanja, već će autorka grupu voditi kroz isproban sistem koji ćete odmah primenjivati. Ako imate planer, ponesite ga sa sobom.
Prijave i informacije: [email protected] ili 066060820

Svi imamo istih 24 sata na raspolaganju u jednom danu, pa hajde tokom da naredna tri meseca učinimo da oni rade za nas, a ne protiv nas. Kroz zajednički rad sa Tatjanom, naučićete kako da prepoznate situacije koje vam kradu vreme. Takođe ćete izgraditi nove navike koje će vam osloboditi vreme za ono što vam je važno. Kako biste zakazali besplatne konsultacije, pišite Tatjani na [email protected]. Besplatne konsultacije traju 15 minuta i služe da se proceni šta je ključni problem i u kom pravcu je potrebno dalje raditi.
Ako želite da radite same, kad imate vremena, a da ipak savladate osnovne tehnike i alate koji će vam pomoći da konačno kreirate vreme za sebe u rasporedu, Tatjana trenutno ima otvoren e-mail kurs – https://kadonavodi.com/e-mail-kurs/.

Tatjana Obradović Tošić je psiholog i savetnica iz oblasti produktivnosti. U preduzetničke vode je ušla pre 11 godina, a “Kad Ona Vodi” je njen drugi biznis po redu. Iz potrebe da organizuje svoje poslovne procese i konačno ima vreme za sebe, pre 6 godina je završila obuku za upravljanje vremenom, a nakon toga u praksi isprobala sve alate i metode koji su joj bili dostupni. To iskustvo sad prenosi drugim ženama. Tokom prethodnih 10 godina bila je angažovana od strane međunarodnih i domaćih organizacija u istraživanjima i treninzima na temu ekonomskog osnaživanja žena gde je imala priliku da upozna preduzetnice svih profila, ali i da vidi sa kojim se preprekama u svom radu susreću. Tatjana je vodila niz strateških procesa za potrebe individua i različitih timova (nevladinih organizacija, opština, projektnih timova, krovnih nacionalnih organizacija) i bila u prilici da vidi koji su to ključni momenti koji omogućavaju da se vizija pretvori u realnost i ostvari. Ona pomaže ženama da odrede prioritete, ostvare ciljeve u svim sferama svog života i kreiraju vreme za sebe. To radi kroz pisanje (blog i podkast) i treninge (rad 1 na 1 i e-mail kurs na njenom sajtu, kao i radionice koje drži u Impact Hub Belgrade). Njeno trenersko iskustvo joj omogućava da fokus stavi na to kako da osoba u određenom vremenskom periodu stekne nova znanja i veštine. Tatjanin metod je i duboko strateški, što znači da vam pomaže da vaši ciljevi postanu prioriteti na dnevnom nivou i na taj način se i ostvare.
Kontakt: www.kadonavodi.com,
[email protected]

Intervju sa Tatjanom Obradović Tošić:

Vodič za žene koje žele da postignu sve

Saveti i tekstovi Tatjane Obradović Tošić:
Ko vam krade vreme?
Kako biti srećna mama i preduzetnica?
Vreme koje posvećujete sebi je najbolja investicija

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kako izgleda u praksi kad odlučimo da od ponedeljka počnemo…