fbpx

BG online

ODMOR I PUTOVANJA

Kako izgleda cenkanje u Tunisu?

Zemlja sunca i nestvarnih pejzaža

Na poziv Nacionalne turističke organizacije Tunisa novinari iz Srbije i Slovenije imali su priliku da obiđu ovu zemlju sunca, ljubaznih ljudi, tirkiznog mora, peščanih plaža i nestvarnih pustinjskih predela u kojoj se prepliću kulturni uticaji Berbera, Starih Rimljana, Arapa, Francuza, Turaka, Jevreja… i postojbinu čuvenog kartaginskog vojskovođe Hanibala koji je svojim veštim manevrima i vojskom na slonovima zapretio neprikosnovenom Rimskom carstvu.

Kupovina kao pozorišna predstava

Mirise i boje pravog Tunisa najbolje se mogu osetiti u starom delu grada – Medini, koja je pod zaštitom UNESCO. Krase je brojne istorijske građevine, palate, džamije, kao i sukovi sa brojnim radnjama u kojima se nude raznobojni proizvodi od kože i tekstila, grnčarije, začini, urme, nakit… Teško je ostati ravnodušan pred raskošnom ponudom i ne upustiti se u neizbežni ritual cenkanja, koji u zavisnosti od toga koliko ste vešt pregovarač može poprimiti razmere prave pozorišne predstave. Prodavac će vam isprva ponuditi nerealno visoku cenu, očekujući od vas kontra-ponudu. Ukoliko potcenite njegovu robu, on će se hvatati za glavu i panično uzvikivati:„Bankrot!“, ili će se ljutito okrenuti i prekinuti dalji razgovor uz demonstrativni odlazak. Sledi vraćanje i ponovno pregovaranje…
Na posletku, kad se obavi kupovina, svi su srećni i zadovoljni: vi, jer ste višestruko snizili cenu i prodavac – koji jedini zna pravu vrednost svoje robe.

Više o Tunisu, pustinjskim avanturama i zanimljivostima sa ove turističke destinacije možete pročitati u linku časopisa Turistički svet:
https://www.turistickisvet.com/vesti/turizam/tunis–zemlja-sunca-i-nestvarnih-pejzaza.html

Tekst: Biljana Bosnić Ognjenović
Foto: Siniša Živković

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Moderan i luksuzan butik hotel “Atlantida” nalazi se u čuvenom…
error: