fbpx

BG online

Roditeljstvo

Kako internet deci krade detinjstvo?

Upotreba interneta, računara, tableta i mobilnih telefona je u eri razvoja tehnologije sasvim normalna stvar u životu svakog tinejdžera. Gotovo da ne postoji dete koje nema tablet ili mobilni. a ako postoji, često se oseća izopšteno iz društva.

Zavisnost od interneta

Često se u praksi sreću brojni primeri tinejdžera koji vremenom postanu zavisni od interneta. Neki uđu u taj začarani krug bežeći od realnosti, a neki iz dosade. Koji god da su razlozi, posledice su slične u većini slučajeva- od zdravstvenih do psihosocijalnih. Možda je jedna od najvećih posledica oduzimanje detinjstva, propuštanje svega onog lepog što detinjstvo nosi i što se pamti celog života.

Život u virtuelnom svetu

Jedan dečak je tako provodio noći i noći igrajući igrice na internetu. Za to vreme je popustio u školi, imao nesanicu, pad koncentracije ali iznad svega mesecima nije imao kontakt ni sa jednim vršnjakom, nije izašao napolje, niti uživo komunicirao ni sa jednim drugom. Jednostavno, nije ga to zanimalo, a virtuelni svet mu je bio mnogo zanimljiviji. Realan svet mu je postao jako dosadan, komunikacija sa drugima veoma naporna i zamorna. Mnogo je lakše ostati u sobi i kliknuti dugme na kompjuteru nego pozvati nekog telefonom, spremiti se izaći, komunicirati i družiti se…

U čemu je problem?

Ako pitate njega kako mu je, on ne vidi nikakav problem u tome, ništa mu ne fali, njemu je tako lakše i misli da je i lepše. Ako pitate nekog iz njegove okoline kako ga vide, većina bi rekla da je vrlo tužan, povučen, usamljen, nesiguran… Percepija se razlikuje zavisno iz kog ugla posmatramo život. Ali činjenica je da smo svi mi socijalna bića i da nam trebaju drugi ljudi, druženje i zabava. Samo odsustvo potrebe za bilo kakvom interakcijom sa ljudima govori o tome da tu nešto nije u redu.

Da, moguće je naći meru

Internet, telefon, tablet i kompjuter su svakako veoma korisne sprave koje su unapredile naše živote. Mnoga nova zanimanja su se stvorila u poslednjih dvadesetak godina zahvaljujući internetu i svakako je dobro da deca poznaju rad na računarima i uče osnove programiranja. Ali to ne znači da treba da prestanu da se druže i socijalizuju, da izlaze napolje i bave se sportom, da igraju društvene igre i sve one lepe igre koje podstiču razvoj. Mnogi se pitaju da li je moguće uklopiti i kontrolisano korišćenje interneta i socijalizaciju. U većini slučajeva, više se roditelji plaše da je nemoguće nego deca. Kada roditelji na početku pomognu deci da naprave granice kasnije i oni mogu da naprave granice sami sebi.

Ljubica Bogetić, psiholog, psihoterapeut
Foto: Jelena Vlatković

Psiholog Ljubica Bogetić održaće 17. septembra od 19h do 20:30h online radionicu namenjenu roditeljima koji žele da spreče zavisnost deteta od interneta, korišćenja mobilnog telefona i kompjuterskih igrica. Radionica je interaktivna i tokom nje roditelji mogu postavljati pitanja. Vaše mesto možete rezervisati tel.066060820 ili mejlom bgonline.radionice@gmail.com.
Cena 2950 din
 
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kako vratiti strast u spavaću sobu? "Viđam ljude toliko posramljene…
error: