BG online

Roditeljstvo

Kako i nakon razvoda biti dobar roditelj?

Posledice loših odnosa mame i tate najviše utiču na dete

Nakon razvoda braka roditelji nastavljaju da sarađuju po pitanju vaspitanja dece i donošenja odluka u vezi njihovog daljeg rasta i razvoja. Dakle, imaju zadatak da razviju dobru komunikaciju i saradnju kada je u pitanju vaspitanje kako bi svojoj deci bili dobri roditelji.
Nakon razvoda većina nekadašnjih supružnika najčešće ima lošu komunikaciju i teško uspostavljaju dogovore u kojima su obe strane zadovoljne, a deca i dalje trpe negativne posledice loših odnosa između roditelja.
U situaciji u kojoj odrasli ne mogu da se dogovore, kakvu poruku šalju deci?
Iz dečijeg ugla to izgleda ovako:
– ako mama i tata ne mogu da se dogovore – kako mogu da im verujem da će se dogovoriti sa mnom i da će taj dogovor ispuniti
– moji roditelji se opet svađaju zbog mene – ja sam kriv(a)
– loše se osećam zato što mama/tata priča loše o drugom roditelju – sigurno ne bi tako pričao/la da sam ja bolji(a)
– više ne verujem nikome jer su me izneverili oni kojima najviše verujem
Nakon razvoda, dete trpi posledice razdvajanja roditelja i nemogućnost da svakodnevno provodi vreme sa oba roditelja, ali i posledice loših roditeljskih odnosa.
Kako prevazići nesporazume, lošu komunikaciju nakon razvoda i uspostaviti dobru saradnju na planu roditeljstva?

Prevazilaženje konflikta na porodičnoj medijaciji

Postoji više načina kako roditelji mogu da prevaziđu konflikt i uspostave dobar roditeljski odnos. Jedan je i porodična medijacija. Šta je to porodična medijacija? To je postupak rešavanja porodičnih i partnerskih konflikata kroz pregovaranje uz pomoć medijatora tj. treće nepristrasne strane. Medijator je osoba koja je neutralna u ovom postupku i koji nastoji da pomogne roditeljima da razumeju značaj njihove saradnje u vaspitanju dece, smanje napetost, ljutnju i nesporazum, a sve u cilju najboljeg interesa deteta.

Osnaživanje roditelja

Medijator nema moć da donosi odluke, već osnažuje roditelje da prepoznaju svoje potrebe i interese, sagledaju šta sve mogu da očekuju u budućnosti i pregovaraju oko rešenja koje će za njih biti prihvatljivo. Medijacija je privatan i poverljiv proces koji garantuje poverljivost ličnih informacija. Osnaživanje roditelja da se dogovaraju oko budućnosti svoje dece je primarni cilj medijacije. Pregovaranje o saradničkim roditeljskim odnosima je centralna tema porodične medijacije jer roditelji treba i dalje da sarađuju oko podizanja dece i uređivanja ličnih odnosa sa njima.
Tokom medijacije roditelji mogu postići :
• sporazum o vršenju roditeljskog prava
• sporazum o izdržavanju
• sporazum o deobi zajedničke imovine
Prednosti porodične medijacije su :
• smanjuje napetost, ljutnju i nerazumevanje jer obe strane imaju priliku i prostor da iskažu svoje mišljenje koje se uvažava
• otvara mogućnost razgovora i saradnje jer medijator pomaže i podstiče konstruktivnu komunikaciju i saradnju. Medijacija može biti pozitivno iskustvo i edukacija za postizanje rešenja u situacijama kada postoji sukob mišljenja
• odluke donose sami roditelji
• usmerava na buduće odnose, ne na prošlost
• štedi vreme i novac – sudski postupci su skupi i dugo traju, za razliku od medijacije koja traje mnogo kraće
Rezultat medijacije je sporazum sa kojim su saglasne obe strane u postupku medijacije. Sačinjen je tako da odgovara specifičnim potrebama tj. interesima roditelja.
Naše iskustvo u radu sa roditeljima u postupku medijacije pokazalo je da klijenti sporazum vide kao fer i pravedan, prepoznaju aktivno učešće u njegovom donošenju. Postupak medijacije može da se pokrene na ličnu inicijativu roditelja, po preporuci sudije u postupku koji se vodi pred sudom ili po preporuci Centra za socijalni rad.

Ljiljana Marković, specijalni pedagog i Jelena Vukičević, psiholog
Foto: Dario Konstantinović

Tim EDUCENTRA čine iskusni psiholog Jelena Vukičević i specijalni pedagog Ljiljana Marković koji imaju višegodišnje iskustvo u radu sa decom, mladima i njihovim roditeljima čiji je cilj da omoguće roditeljima da deci obezbede zdravo, podsticajno i pozitivno okruženje. Kroz obuke, treninge ili individualno i grupno savetovanje, roditelji će u EDUCENTRA moći da dobiju odgovore na pitanja o razvojnim aspektima svoje dece, kao i podršku u roditeljstvu. Kroz podršku roditeljima obezbeđuju se povoljni uslovi za pravilan razvoj i vaspitanje dece, a deci zdravi uslovi odrastanja. Rad sa decom i mladima usmeren je na jačanje i razvijanje njihovih potencijala, veština komunikacije, snalaženja u raznim životnim situacijama koje su sve zahtevnije i izazovnije, a sa ciljem da se osećaju sigurno i uspešno u svojim životnim ulogama…

EDUCENTAR
Kursulina 38/18,
Vračar, Beograd
Tel.: 011/386 19 04
060 300 70 88, Ljiljana Marković
064 317 26 49, Jelena Vukičević
Fb strana: www.facebook.com/pozitivnoroditeljstvo
Web sajt: www.educentar.rs

 

Intervju sa Ljiljanom Marković i Jelenom Vukičević

Škola roditeljskih veština

Tekst Ljiljane Marković i Jelene Vukičević:
Kako motivisati tinejdžera da uči?
Gubite li kontrolu nad svojim detetom?
Kako je biti u koži tinejdžera?
Kako preživeti pubertet svog deteta?
Emocionalna iscrpljenost samohranih roditelja
Grupa podrške samohranim roditeljima
Naučite decu da bezbedno koriste internet
Polazak u školu je stres za celu porodicu… ali, da li mora da bude baš tako?
Da li sam loš roditelj ili mi je dete problematično?
Kako da dete bude srećno i nakon razvoda roditelja?
Zašto je važno deci postaviti granice?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ako zaista želimo da dosegnemo svoj najveći potencijal moramo biti…
error: