BG online

Lični razvoj

U zamci sopstvenog ega

Kako da znamo da li smo na pravom putu?

Uvek smo na pravom putu, kažu, a uvek postoji razlog zašto smo tu gde jesmo. Mnogi upadnu u zamku sopstvenog ega, tj. lažnog „ja“, koji ih ubedi da od trenutka kada su unapredili svoj život, ništa ni ružno, ni loše, pa ni neprijatno ne može da im se desi. Ego nas fino vrati u našu zonu komfora i uljuljka, ubeđujući nas da je sada sve sjajno i nama se učini da je upravo baš tako.

Međutim, kada se desi neprijatan slučaj, nas uhvati panika, sledimo se, zablokiramo, a veseli lažovčina se smejulji i raduje, jer je to još jedan korak bliže njegovoj dominaciji u našim životima. Pri tom, ume još i da nam ispočitava i kaže kako smo lakoverni i kako smo poverovali u te neke “univerzumske budalaštine”.

Samoobmana

Zašto je ovo sada važno? I zašto vam o tome sada pišem? Prvo, treba da budemo svesni ove vrste (samo)obmane i da uvek imamo na umu da time što smo krenuli putem ličnog razvoja  širimo svoje kapacitete i učimo nove lekcije. Učimo kako da probleme sagledamo prvo kao izazove, a potom kao blagoslove. Drugo, da bismo za to bili spremni treba redovno da vežbamo, da treniramo.

Umivanje uma

Upravo nas tu naš dragi ego uhvati u zamku. Posle početnog zanosa i vežbanja, meditiranja i umirivanja uma, krenemo da preskačemo neke rutine. Deluje nam da nam je upravo sada sve sjajno i da nema potrebe da budemo tako slepo dosledni. Lakše nam je da spavamo malo duže, nego da meditiramo ili da svesno dišemo, npr. Možemo da preskočimo to ponekad, zar ne? Ali, onda ne preskočimo samo ponekad, već to biva sve češće, tako da sada tek ponekad nešto vežbamo.

Uvek spremni za izazove

To je slično kao kad krenete na neki fitnes trening .Dok ste redovni, sistematični i istrajni, rezultati su tu i oni ostaju samo pod tim uslovima. Kad krenete da nalazite razloge da ne odlazite redovno na treninge, vaše telo automatski više nije u toj kondiciji. Upravo tako je i sa svim drugim praksama. Kad ne trenirate vraćaju vam se lekcije kroz koje ste već prolazili na proveru. Važno je da smo svesni da smo sami odgovorni za ono što nam se dešava u svakom trenutku i da razumemo da ćemo vežbanjem i to redovnim i posvećenim, biti spremniji da dočekamo sve izazove. U zavisnosti od njihove prirode, oni će da nas prodrmaju manje ili više, ali što smo mi u boljoj kondiciji, to ćemo se lakše s njima suočiti i lakše ih pretvoriti u blagoslove.
Uvek smo na pravom putu. Samo da vidimo u kojoj smo fazi… J

Ana Čizmić
Foto: Dario Konstantinović

Ana Čizmić je sertifikovani trener za lični razvoj po metodi Lujze Hej sa holističkim pogledom i pristupom na sve segmente rada na sebi.
Više informacija o Ani na www.umpasrce.rs/o-nama/

Intervju sa Anom Čizmić i Goranom Kojićem:

Holistička detoksikacija

 

Tekstovi Gorana Kojića i Ane Čizmić:
Sprečite zdravstvene probleme naučite tehniku svesnog disanja
Detoks putovanje na Taru

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Na površini od 100 hektara, u vojvođanskom selu Ašanja, u…