BG online

Hrana & Recepti

Kako da deca jedu baš sve?

Veseli tanjiri Ignjatove mame

Kada je kao devojka radila u jednoj porodici kao bejbisiterka pripremajući voćne užine počela je da se poigrava hranom koju je spremala mališanu kojeg je čuvala. Uz malo strpljenja, mašte i kreativnosti uspela je da ga privoli da se hrani što raznovrsnije. To se dopalo njegovim roditeljima, a kasnije i mnogima kojima je pokazala svoje „vesele tanjire“ sa kojih su se osmehivali različiti junaci sačinjeni od voća, povrća, pirinča…

Dušica Stamenković  je danas mama dvoje dece, a na Instagramu je tokom nepunih godinu dana postala veoma poznata kao Ignjatova mama. Ona je inspiracija mnogim roditeljima koji žele da im se deca hrane raznovrsno i zdravo. Dušica je za letnji odmor i beg iz grada u prirodu odabrala hotel MujEn Lux na Kopaoniku gde je boravila sa suprugom i decom, ali i održala veoma posećenu radionicu pripremanja, odnosno dekorisanja hrane na njen, sada već prepoznatljiv način.
Oduševljenim roditeljima je otkrivala neke svoje male tajne, ali i naglasila da je sama sve naučila uz minimalnu „asistenciju“ interneta gde je pokušavala da pronađe ideje i načine da što lakše dođe do željenog oblika svojih zdravih užina i hranljivih, a vizuelno zanimljivih obroka.
Dušica je po zanimanju vaspitačica, pa je tako svoje veštine sa radošću prikazala i roditeljima mališana sa kojima se druži na radnom mestu.
-Deca sa slabijim apetitom su uvek radije jela tako pripremljenu hranu što je dovoljna motivacija roditeljima da i sami nauče kako da se „poigraju“ voćem ili povrćem i kreiraju neke zanimljive slike. U mojoj porodici je oduvek akcenat na zdravoj ishrani, pa tako svakodnevno mesim hleb, pripremam jela bez aditiva, šećera, prženja, pohovanja…-priča Ignjatova mama i kaže da uz malo truda svako može da nauči da lepo dekoriše hranu.
-Ognjena je beba i još uvek nema svoje želje, a Ignjat sa nepune tri godine nikad nije pojeo industrijski slatkiš. Nikad mi ne traži da mu kupim nešto od toga ni kad smo u prodavnici jer ga nisam tome naučila. Ti ukusi su njemu nepoznati. Zdrava ishrana je ulog u budućnost, a predrasude su da je za pripremu ovakve hrane potrebno više vremena i novca. Ja prva nisam rob kuhinje i svi moji recepti su brzi. Meni je za pripremu hleba potrebno tri minuta, manje nego da odem do prodavnice, pa tako imam više vremena da budem sa decom- priča Dušica.
Svoje brze, jednostavne i zdrave recepte ona otkriva i mamama koje je prate putem Instagrama, a sa osmehom konstatuje da u ovakvom načinu ishrane i pripremanja hrane ima i manje prljavih sudova.
Njen Ignjat, kaže, ne voli da jede pasulj, ali se Dušica ipak dosetila kako da mu i ovu namirnicu uvrstiti u jelovnik. Napravila je čokoladnu tortu od pasulja i oduševila, kako svog dečaka, tako i sve one koji su je probali.
-Mnogi su mi rekli da je to najbolja torta koju su jeli. Kolači koje ja pravim su bez šećera, a čak i nemam neke posebne aparate u kuhinji.Tu je samo jedan stari secko. Omiljeni slatkiš pravim u tom blenderu sa svežim urmama, orašastim plodovima, đumbirom i kakaom. Ima ukus bonžite i gotov je za čas.
Dušičina poruka je da deca uče ono što žive, odnosno da roditelj treba pre svega sebe da vaspitava i prihvati da deca uče isključivo primerom.

Branka Gajić

Apartmanski kompleks MujEn Lux, Kopaonik

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
U začaranom krugu neprijatnih emocija Iako se depresija najčešće povezuje…
error: