BG online

Beogradski sajam turizma
Lični razvoj

Kako biti srećna mama i preduzetnica?

Oslobodite se osećaja krivice

Ako ste mama i vlasnica biznisa ili preduzetnica sigurno ste bili u jednoj od sledećih situacija:
Na poslu razmišljate o tome kako ste ostavile decu kod kuće ili u vrtiću i kako niste raspremile spavaću sobu (a i sudovi stoje u mašini od sinoć).
Kod kuće razmišljate o tome kako klijentu morate što pre poslati ponudu. A i onaj ugovor treba da se završi. I 10 mejlova čeka u inboxu još od juče.
Kao mame i preduzetnice živimo sa neprestanim osećajem krivice:
„ Da li smo dobre mame svojoj deci?“
„ Da li smo mame kakve su potrebne našoj deci?“
„Da li smo deci posvetile dovoljno vremena?“
„Da li smo loše što smo danas ostavile krompiriće za ručak?“

Borba sa krivicom, koju mame preduzetnice osećaju je nešto o čemu se retko govori, a oseća je skoro svaka preduzetnica sa kojom sam pričala. Ja je i dan danas osećam, iako sam usvojila nekoliko važnih strategija kojima se borim protiv iste. Osećaj krivice je sasvim normalan imajući u vidu sve šešire koje nosimo kao preduzetnice i uloge koje smo od detinjstva preuzele. Sa druge strane, osećaj krivice može biti veliki faktor manjka produktivnosti i fokusa na poslu, što dugoročno nije dobro. Ni za vas, ni za posao, ni za porodicu.
Deca imaju višestruke koristi od toga što ste preduzetnica i meni je trebalo dosta vremena da ovo shvatim. Sa dvoje dece i drugim biznisom po redu, morala sam mnogo da razgovaram sa kritičarkom koja mi stalno stoji na desnom ramenu. Borba sa mentalnim obrascima i modelima razmišljanja dovela je do ključnog argumenta – biti preduzetnica je odlično za decu, jer imaju višestruke koristi od toga. Evo šta je moja porodica dobila:
– Deca imaju mamu koja je puna samopouzdanja, srećna i zadovoljna – delite vašu viziju biznisa sa decom. Ona osećaju da volite to što radite, čak i kada su dani sivi. Moja deca znaju jasno da artikulišu šta ja radim i zašto to radim i ponosna su na moj posao koliko i ja. Od onog momenta kad ste odlučile da postanete preduzetnice, pokazujete svoj deci da i vi imate snove i koliko ste hrabri na putu njihovih ostvarivanja.
– Deca se uče odgovornosti i obavezama – više nije i ne treba da bude sve na vama. Obzirom da svi žive u kući, kućni poslovi se dele i sami tim se oslobađa prostor za zajedničko vreme i igru. U našoj kući, svako od ukućana ima svoje obaveze, čak i sin od 3 godine. Kroz to, oni takođe uče šta je sve potrebno uraditi da bi naša kuća bila naš dom.
– Deca se uče važnim životnim veštinama – organizaciji, planiranju, upravljanju finansijama, inovativnosti, izlasku iz zone komfora i već pomenutoj odgovornosti. Ali, uče jednu od najbitnijih stvari, koju neće učiti ni u jednoj školi, a to je da se za sopstvene ideje, snove i vizije treba boriti, ma koliko put bio težak i ispunjen prehladama, domaćim zadacima, tantrumima ili prljavim vešom ?.

Kako pobediti osećaj krivice?

Pobediti osećaj krivice nije lako. Postoji nekoliko navika koje su meni pomogle da smanjim osećaj krivice, a povećam samopouzdanje i kao preduzetnica i kao mama:
– Kvalitet vremena koje provedete sa decom je mnogo bitniji od kvantiteta. Ovo ne mogu dovoljno često da ponovim. Deci mnogo više znači da ste na jedan sat sa njima slagali Lego kocke ili čitali knjige, nego da ste ceo dan bile kod kuće, ali sa telefonom u rukama.
– Kad radim od kuće, veoma mi je važno da deca razumeju zašto i šta ja radim tog dana i koliko mi vremena za to treba. Mi često zanemarimo koliko su deca razumna i koliko u stvari su spremni da nas podrže u onome što radimo
– Naučite da organizujete vreme u blokovima. Ovo je metod planiranja i organizacije vremena, koju sam usvojila pre dve godine i koji je moj apsolutni favorit. Rad na istoj grupi zadataka u isto vreme mi omogućava veći fokus, a samim tim i veću produktivnost, što onda ostavlja više vremena da radim stvari koje volim (kao što je na primer igranje društvenih igara ?).
– Budite partneri sa suprugom u roditeljstvu. U našoj porodici ne postoje muški i ženski poslovi. Činjenica da moj suprug i kuva i pere i čisti i uspavljuje decu, čini da ja mogu da organizujem vreme u skladu sa potrebama posla, ali mnogo bitnije, čini da deca imaju tatu koji je uključen u svaki deo njihovog života. Oboje smatramo da je to za njihovo odrastanje model koji će ih učiniti mnogo boljim ljudima.
Probajte da primenite samo jednu od navedenih strategija u narednih mesec dana i da vidite kako ćete i vi i ukućani reagovati na to. Ja odlično znam da nemamo sve iste mogućnosti, ali sam sigurna da ako ne probate ništa, nećete dobiti ništa.
Ako želite da pobedite osećaj krivice koristeći moje metode i alate, dovoljno je da mi pošaljete mail na [email protected].
Ako želite da savladate osnovne tehnike i alate koji će vam pomoći da konačno kreiraš vreme za sebe u rasporedu, trenutno imam otvoren e-mail kurs – https://kadonavodi.com/e-mail-kurs/.

Tatjana Obradović Tošić
Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja: Impact Hub

Radionica „Kreiraj vreme za sebe“ 27. decembra od 18 do 21h u Beogradu

Nikad nemate vremena za sebe?
Kad planirate, vaše želje i potrebe su uvek stavljene u kategoriju „ako bude vremena“?
U vašem rasporedu nikako da nađete vreme za onaj kurs koji ste odavno htele da završite?
Previše ste umorne da biste čitale, pa vam na polici stoji već treća započeta knjiga?
Da li vam je dosta toga i želite brze rezultate?
Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorile pozitivno, onda je ova radionica baš za vas. Tatjana ima više godina iskustva u radu sa ženama i držanju treninga.
Na ovoj radionici ćete kroz praktičan rad naučiti da:
• Bolje upravljate svojim danom i nedeljom
• Bolje organizujete svoju to-do listu
• Bolje organizujete svoje prioritete
• Konačno rezervišete vreme za sebe
Radionica će se realizovati kroz segmenta:
• I segment – Zašto vam je potrebno vreme za sebe
• II segment – Kalendar i šta sa njim
• III segment – Kako da vi postanete prioritet
• IV segment – Prvi naredni korak

Tatjana Obradović Tošić je i sama bila u svim gore navedenim situacijama i osetila na svojoj koži šta znači kada samo gasiš jedan požar za drugim. Da, bila je zauzeta, svaki dan, ceo dan. Ali nije mrdala sa mrtve tačke. Danas, sa dvoje dece i drugim biznisom po redu, zna kako da postavi ciljeve, odredi prioritete, definiše zadatke i oslobodi svoju agendu tako da ima vremena i za sebe i za one koje voli. To je naučila na teži način.
-Ja bih dala sve, da sam na samom početku imala mogućnost da me neko savetuje i da mi prečicu. Da mi pokaže, kako da se pomerim sa te tačke i oslobodim bar 1 sat nedeljno za sebe- kaže Tatjana i najavljuje radionicu “Kreiraj vreme za sebe” za 27. decembar u Beogradu.
Radionica će biti interaktivna, neće biti predavanja, već će autorka grupu voditi kroz isproban sistem koji ćete odmah primenjivati. Ako imate planer, ponesite ga sa sobom.
Prijave i informacije: [email protected] ili 066060820

Tatjana Obradović Tošić je psiholog i savetnica iz oblasti produktivnosti. U preduzetničke vode je ušla pre 11 godina, a “Kad Ona Vodi” je njen drugi biznis po redu. Iz potrebe da organizuje svoje poslovne procese i konačno ima vreme za sebe, pre 6 godina je završila obuku za upravljanje vremenom, a nakon toga u praksi isprobala sve alate i metode koji su joj bili dostupni. To iskustvo sad prenosi drugim ženama. Tokom prethodnih 10 godina bila je angažovana od strane međunarodnih i domaćih organizacija u istraživanjima i treninzima na temu ekonomskog osnaživanja žena gde je imala priliku da upozna preduzetnice svih profila, ali i da vidi sa kojim se preprekama u svom radu susreću. Tatjana je vodila niz strateških procesa za potrebe individua i različitih timova (nevladinih organizacija, opština, projektnih timova, krovnih nacionalnih organizacija) i bila u prilici da vidi koji su to ključni momenti koji omogućavaju da se vizija pretvori u realnost i ostvari. Ona pomaže ženama da odrede prioritete, ostvare ciljeve u svim sferama svog života i kreiraju vreme za sebe. To radi kroz pisanje (blog i podkast) i treninge (rad 1 na 1 i e-mail kurs na njenom sajtu, kao i radionice koje drži u Impact Hub Belgrade). Njeno trenersko iskustvo joj omogućava da fokus stavi na to kako da osoba u određenom vremenskom periodu stekne nova znanja i veštine. Tatjanin metod je i duboko strateški, što znači da vam pomaže da vaši ciljevi postanu prioriteti na dnevnom nivou i na taj način se i ostvare.
Kontakt: www.kadonavodi.com,
[email protected]

Intervju sa Tatjanom Obradović Tošić:

Vodič za žene koje žele da postignu sve

Saveti i tekstovi Tatjane Obradović Tošić:
Kako mi je jedan planer doneo mir u život…
Ko vam krade vreme?
Vreme koje posvećujete sebi je najbolja investicija

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Složite misli i osećanja, napravite pauzu Tema lične organizacije u…