BG online

Lični razvoj

Kako birate ljubavnog i bračnog partnera?

SVESNIM IZBOROM DO BOLJEG PARTNERA

Ponekad nam i popularne pesme mogu doneti životnu mudrost u svojim jednostavnim rečima. Arsen Dedić je glumio epizodnu ulogu u filmu „Višnja na Tašmajdanu“koji je snimljen prema istoimenom romanu Siniše Pavića 1968. godine. Osim glume, Arsen u filmu peva i svoju poznatu pesmu „Odabrat ćeš gore“ i upravo ona baca dodatno svetlo na unutrašnju uslovljenost (ne)srećnih izbora muškaraca koje pravi glavna junakinja filma.
Pitanje izbora je ono što često u životu muči svakog od nas, od nekih banalnih, do onih suštinskih, životnih kakvi su odabiri profesije, prijatelja, ljubavnog i bračnog partnera. Ovi drugi su važniji i nisu ni malo slučajni. Švajcarski psihijatar Leopold Sondi tvrdi da izbor čini sudbinu, a na osnovu svog originalnog shvatanja sudbine kao skupa svih egzistencijalnih mogućnosti sa kojima se rađamo i za koje se pod povoljnim okolnostima možemo odlučivati. Ovo bismo mogli razumeti kao sudbinski, odnosno životni potencijal, koji dobijamo rođenjem, a koji uvek nudi više mogućih puteva za koje možemo da se opredelimo. Povoljna okolnost je sve ono što nam u datoj situaciji direktno ili indirektno ukazuje na njenu važnost i deluje motivišuće da se opredelimo za najbolji od puteva pred nama u situaciji od životnog značaja. Povoljna okolnost može doći spolja – mudrim savetom, podrškom i ohrabrenjem od strane prijatelja, roditelja, saradnika ili drugih bliskih ljudi, ali i bezizlazna situacija „biti ili ne biti“ može kod nekih ljudi biti mobilizator svih kapaciteta ličnosti na izboru najboljeg puta – ili iznutra velikom motivisanošću, željom, naporom i preko unutrašnjeg „dobro obaveštenog saobraćajca“ – sna.

(Ne)svesni izbori

Jedan od pet ključnih životnih izbora o kojima govori Sondi je izbor ljubavnog i bračnog partnera. Ovu problematiku je još lakše sagledati u uslovima terapijskog procesa, a naročito kroz analizu snova. Jedan od najčešćih pitanja sa kojima se susrećemo su: zašto ne mogu da nađem pravog/u?, zašto nisam zadovoljan/a sadašnjim partnerom? i zašto ostajem sa njim/njom ako sam nezadovoljan/a? Jasno je da nema univerzalnog odgovora na ova pitanja i da se oni razlikuju od osobe do osobe, ali jedno smemo da tvrdimo: ovi se izbori prave nesvesno i bez osvešćivanja sadržaja koji do njih dovode nije moguće napraviti bilo kakav pomak ili promenu na tom planu. Osvešćivanje samo po sebi nije dovoljno, već je neophodan preduslov da uopšte shvatimo u kojem smeru treba da napravimo promenu i gde i zašto grešimo.
U Arsenovoj pesmi, imamo slučaj osobe koja u analizi ne bi bila spremna da shvati, prihvati i krene putem promene. Zbog toga ona nastavlja da bira „gore od dva srca koja joj se nude“ i bira „uvijek gore dane, puteve i ljude“, a tako i „uvijek gori od života ispred sebe i radićeš uvijek protiv kada budeš radila za sebe“. Izborima zato vlada „neizvesnost, tamna strana lune“, što su simboličke slike koje nedvosmisleno oslikavaju osobu koja je nesvesna svojih izbora i u tim izborima izgubljena i zarobljena. Arsen dalje znalački primećuje „a krivicu ostavićeš nama, ti ne vidiš niti da budućnost odabireš sama“. Na ovom mestu moramo primetiti dobro poznati mehanizam projekcije sopstvenih neprihvatljivih sadržaja koji se, u svrhu odbrane svog Ja, pripisuju drugima, na koje je lakše naljutiti se i smatrati ih krivima.

Kako san crta budućnost veze?

U praksi, to može izgledati ovako. Snevačica ima trideset godina i iza sebe niz loših veza, u kojima je nekad bila i fizički zlostavljana, a uvek psihički maltretirana i kinjena. U to vreme snevačica se viđala sa muškarcem starijim od sebe, koji je živeo u inostranstvu, imao iza sebe brak i dvoje dece, a snevačicu je viđao tek povremeno, kada bi dolazio u posetu roditeljima. Veče pred san ona sebi postavlja pitanje o budućnosti veze. San je prilično grubo doneo poruku: snevačica je psiholog koji treba da izabere čoveka kojeg će proučavati, tom prilikom izabira jednog starijeg muškarca, odlazi njegovoj kući, gde je on fizički zlostavlja, vezuje za radijator, ne daje joj da jede niti da pije, ali na kraju ona uspeva da pobegne.
San grubo crta budućnost njene veze u kojoj bi ona bila zatvorena u kuću, brinula o deci tog čoveka, ostala bi i gladna i žedna, pre svega ljubavi, a i svega ostalog i bila verovatno i fizički zlostavljanja. Osim toga, snevačica je u razgovoru iznela niz stvari iz aktuelne situacije koje su joj ukazivale da muškarac nije dobar izbor, već da je ona idealizovala tog čoveka, a sve iz svoje želje da konačno napravi pravu i dobru vezu i ode u inostranstvo gde bi joj bilo bolje za život. Snevačica je dobro shvatila i prihvatila tumačenje i prekinula tu vezu. Nekoliko meseci nakon toga, stupila je u vezu koja ima budućnost, sa muškarcem koji je pažljiv i koji je voli i uvažava, pa tako i prvi put uživa u seksu, koji je ranije smatrala nebitnim i mučnim. Ovaj primer jasno pokazuje da, ukoliko razjasnimo nesvesno determinisani princip izbora, imamo mogućnost da izađemo iz oblasti „tamne strane lune“ gde se uvek iznova pitamo kako je moguće da smo opet napravili istu grešku u izboru partnera. Nesvesni izbor je pasivan, van naše kontrole i doživljava se kao tuđ sve dok je nesvestan. Kada ga osvestimo, postajemo odgovorni pred sobom za svoje izbore i potrebni su nam hrabrost i odlučnost da napravimo korak izvan sebe. To nije lako i mnogi odustanu jer zahteva izlazak iz poznatog modela, ali donosi sobom nagradu u vidu ispunjenijeg i kompletnijeg života.
I, naravno, pogledajte film i poslušajte pesmu.
https://youtu.be/ZZHc8N6aOd0

Slobodan Nikolić
Foto: Dario Konstantinović

Slobodan Nikolić je psihološki savetnik i terapeut. Na Vojnoj akademiji u Beogradu je diplomirao sa najvišom ocenom na vojnoj psihologiji baveći se temom posledica borbenog stresa u borbenim dejstvima na moru, što je prvi rad te vrste u našoj zemlji. Sertifikovani je psihodinamski analitičar snova. Jedini u Evropi i kod nas objedinjuje diplome Centra „Karl Gustav Jung“ u Beogradu, koji je vodio dr Ivan Nastović i međunarodnog „The Delaney & Flowers Dream and Consultation Center – a“ iz San Franciska koji vodi Dr Gejl Dilejni, najznačajniji svetski teoretičar i praktičar analize snova. Radi u privatnoj praksi u Beogradu i Pančevu sa odraslim osobama i parovima, daje i konsultacije putem Skype-a, a organizuje i psihološke radionice i edukativne tribine. Piše blog i tekstove o ličnom razvoju i prevazilaženju smetnji u svakodnevnom životu. Vodi Centar za dubinsko – psihološko istraživanje snova IMAGO.

Više o Slobodanu: www.vaspsihoterapeut.rs
Kontakt podaci: 064/2879102 i [email protected]
FB: www.facebook.com/centarimago i www.facebook.com/psihologijasnova
YT: www.youtube.com/c/CentarIMAGO
Instagram: www.instagram.com/centar.imago.official

Arhiva tekstova Slobodana Nikolića:
Psihološka radionica Slobodana Nikolića
Kad ćemo sresti pravog ljubavnog partnera?
Zašto je važno ono što sanjamo?
Kako popraviti iskrivljenu predstavu koju imamo o sebi?
Šta se krije iza naših izbora?
Kako odnosi među roditeljima utiču na emocije, razmišljanje i ponašanje deteta?
Emocije pod kontrolom

Intervju sa Slobodanom Nikolićem:

Složite slagalicu svog života

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Budite OK sa sobom i svojom dušom Toliko se govori…