BG online

Lični razvoj

Kad ponos gubi, ljubav dobija

Psihološka radionica Branislave Pavlović

Interaktivna radionica psihologa i porodičnog terapeuta Branislave Pavlović pod nazivom “Gde ponos gubi, ljubav dobija” predstavlja fantastično putovanje kroz priču o partnerskim odnosima u kojoj ćete naučiti mnogo o sebi, drugima, u čemu grešite i kako možete ispraviti sve ono što narušava harmoniju u braku ili partnerstvu.
Na početku ove radionice svaki učesnik će predati Branislavi papir sa svojim pitanjem, situacijom ili konkretnom temom o partnerskim odnosima. Svi papiri će se nalaziti u kutiji iz koje će Branislava izvlačiti jedno po jedno pitanje o kojem će govoriti.

Važan ispit ljubavi

“Kamen temeljac današnjih veza i brakova je rečenica “i tako su živeli srećno do kraja života” i zato nije ni čudo što sve ljubavi padnu na tom ispitu”- rekao je Minuchin, jedan od tvoraca porodične psihoterapije, a Branislava Pavlović dodaje da nema magične formule za srećan partnerski odnos i da uvek možemo da pratimo neke smernice koje nudi bračna terapija, na koje ukazuju istraživanja, kao i iskustva iz prakse.
-Da bismo negovali i razvijali bračni odnos, moramo prvo sami da budemo mentalno, emocionalno i fizički fit. Treba zaboraviti na razna iracionalna očekivanja od partnera. Partner nas ne može spasiti ni od čega, ne može čitati naše misli, a brak ne može biti jedina stvar koja nam ispunjava život- napominje Branislava Pavlović.

Budite dobar partner

Preduslov za uspešan vezu je da oba partnera svoj odnos stave na vrh liste prioriteta i da je to jasno rečeno drugoj strani.
-Ništa se ne podrazumeva, ništa ne uzimamo zdravo za gotovo i ništa se ne rešava samo od sebe. Vi i vaš partner morate zajedno reći “Naš odnos je uvek važan”. Važni postulati partnerskog odnosa koje uvek napominjem su: odnos je uvek dvostran, ono što unesete u odnos to ćete i dobiti, ne tražite dobrog partnera- budite dobar partner, dobar odnos ne leči sva naša nezadovoljstva, ali naša zadovoljstva mogu da leče odnos, kad u odnosu dotaknete dno onda možete da idete samo uzlaznom putanjom ili nigde, nekad je umetnost znati kad se više ne vredi truditi, iz odnosa treba otići kad u njemu ne možete više da rastete.
Razvojne faze braka su: zabavljanje i ulazak u brak, faza proširenja porodice, faza braka sa bebom, faza sa malim detetom, faza sa školskim detetom, faza sa adolescentom, faza “praznog gnezda”, faza ponovnog zbližavanja partnera i zajednička starost. Druga podela je na: period zaljubljenosti, period realnosti, razočaranost i ako brak preživi faza prave ljubavi, kao i faza sinergije dvoje ljudi.

Jačanje emocionalne povezanosti

Svaka razvojna faza nosi svoje probleme u partnerstvu, a rešavanje problema u jednoj fazi utiče na to kako brak napreduje u sledećoj. Većina mladih parova veruje da će ih rođenje bebe zbližiti, ali istina je na žalost suprotna. Razvijanje i jačanje emocionalne povezanosti sa partnerom je temelj skladnog odnosa i resurs za konstruktivnije rešavanje problema. Emocionalno distanciranje od partnera je suprotno tome, tihi prećutni ubica srži odnosa.

Branislava Pavlović
Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja:  Hotel Zepter, Terazije 10, Beograd

Radionica  “KAD PONOS GUBI LJUBAV DOBIJA” održaće se 21. oktobra od 18h do 20h u Beogradu. Negujte sebe i vaš brak jer kad ponos gubi, ljubav dobija! Rezervišite vaše mesto na mail: psiholoskapodrska011@gmail.com ili tel. 066060820

Branislava Pavlović dipl. psiholog i sistemski porodični terapeut ima svoje savetovalište u centru Beograda. Radila je kao klinički psiholog u Domu zdravlja gde je stekla dugogodišnje iskustvo u radu sa odraslima i decom baveći se psihoterapijskim radom i psihološkom dijagnostikom. Pomaže svojim klijentima da reše i prevaziđu različite životne probleme, uključujući anksioznost, depresivnost, bračne probleme i konflikte u interpersonalnim odnosima, probleme na poslu, u roditeljstvu i razvojnim krizama. Pored rada u savetovalištu Branislava Pavlović sa klijentima koji se odluče za taj koncept razgovara tokom šetnje u prirodi. (Walk&Talk) i napominje da fizička aktivnost u svakom svom obliku pozitivno utiče na anksiozno depresivna stanja, nesigurnosti, sliku koju imamo o sebi i da se čovek bolje oseća kad je aktivan.
www.branislavapavlovic.rs
tel:(063) 329-325
e-mail: pavlovic.branislava@outlook.com
FB: www.facebook.com/Pavlovic-Branislava-psiholog-i-psihoterapeut

Intervju sa Branislavom Pavlović:

Porodica na psihoterapiji

Saveti Branislave Pavlović:
Možemo li se razići kao prijatelji?
Odrastanje uz društvene mreže
Drugačiji pogled na probleme
Zajedničke ili odvojene finansije u braku?
Kako izgleda prava ljubav?
Život u braku bez seksa
Emocionalni razvod (u braku, a sami)
Može li beba da vas zbliži sa partnerom i sačuva brak?
Život u lošem braku
Bračni problemi i spavanje u odvojenim krevetima
U šetnji sa psihoterapeutom

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Unapredite kvalitet života uz podršku Georgija Nazarova On živi ono…