fbpx

BG online

Roditeljstvo

Kad je muškarac spreman da postane otac?

DOBAR BRAK I ZADOVOLJNA DECA

Kad smo govorili o spremnosti za roditeljstvo, uglavnom smo pričali o majkama i njihovoj psihičkoj spremnosti da postanu majke. Otac takođe ima veoma važnu ulogu u porodičnom sistemu, kao i u psihičkom razvoju dece. O njegovj spremnosti da preuzme svoju ulogu i ono šta uloga podrazumeva, malo se govori jer je tradicionalna uloga oca uglavnom bila takva “da on treba radi i obezbedi porodicu”.
Nekad je muškarac bio taj koji je mnogo radio, provodio ceo dan u teškim fizičkim poslovima oko imanja, a žene su brinule oko kuće i dece. Ne smemo zaboraviti da je nekada živelo više ljudi u jednoj kući, tako da ni žena nije bila potpuno sama, već su sa njom živele i druge žene koje su pomagale oko podizanja dece. Ali, muškarcima i ženama je to tada odgovaralo, postojala je neka podela uloga. One su bile zbrinute na neki način i to je funkcionisalo.

Usamljene žene i nezreli muškarci

Danas su se okolnosti promenile i ta uloga nije dovoljna, ali model oca se transgeneracijski prenosi i njegovo ponašanje u kući se nije značajno promenilo.
Današnji muškarci uglavnom i dalje idu na posao, ali taj posao obično na ovim područjima nije dovoljan da prehrani celu porodicu, pa je normalno da i žena radi. Nakon posla su umorni i osnovna potreba im je da se odmaraju i ispune neke svoje ciljeve. Savremene žene imaju mnogo više obaveza, a mnogo manje pomoći, odnosno žive uglavnom same.
Kad se ožene, okolnosti u životu muškarca se menjaju, jer se od njih tad mnogo više očekuje, žene ne mogu sve same da postignu i tu nastaju prvi sukobi i bračne krize.
Većina žena u ovakvim krizama se žali da su im muževi nezreli za ulogu oca.
Svest o značaju oca u razvoju dece se takođe promenila u savremenom svetu, pa tako sve više očeva želi da preuzme aktivnu ulogu u odgajanju i vaspitanju decu.

Šta podrazumeva zrelost za očinstvo?

Žena je spremna da postane majka onda kada je spremna i da se odrekne nekih svojih želja, ciljeva i zone komfora na neko vreme, a muškarac je spreman da postane otac kad je isto tako spreman da se odrekne svoje zone komfora, nekih svojih želja i ciljeva na neko vreme. U prvim godinama života deteta to bi značilo da je spremno da brine o majčinim potrebama, kako bi mogla nesmetano da ispunjava potrebe doeteta. Briga o nabavci, računima, finansijama i međuljudskim odnosima je jedan nivo odgovornosti koje muškarac preuzima kada beba dođe u kuću. Drugi nivo brige odnosi se na skrivene potrebe majke u smislu njenih želja, kroz češće razgovore, emocionalnu podršku, davanje prostora ženi da može da se odmori, odspava, pa i povremeno ima neki svoj ventil, kako bi mogla da bude smirena i zadovoljna. Kasnije se njegova uloga proširuje na aktivno učestvovanje u socijalizaciji deteta.

Sindrom infantilnog oca

Ako muškarac ne shvati ozbiljno i odgovorno svoj zadatak, mogu da se razviju razni sindromi. Jedan od njih je kao i kod majke, sindrom infantilnog oca. Za ovaj sindrom karakterističan je ambivalentan odnos prema detetu, jedan deo njih voli dete, drugi deo dete doživljava kao konkurenciju za ljubav majke, opaža ga kao brata ili sestru sa kojm se takmiči. Tad žena pored brige o jednom detetu, obično brine o dva deteta, o detetu i partneru koji je nesvenim delom ličnosti ljubomoran na njenu ljubav i pažnju koju posvećuje detetu.
Muškarci obično nisu svesni da jednim delom razvijaju neprijateljski odnos prema detetu i postepeno se povlače iz odnosa. Ovo je čest sindrom kod parova koji dođu na bračnu terapiju. Vremenom u takvom odnosu žena postaje preodgovorna i nezadovoljna jer nema nikavu podršku, a muškarac sve udaljeniji. Tad dolazi do brojnih okidača za konflikte, a koren je uglavnom u psihološkoj nespremnosti za roditeljstvo.
Zato je za bolje funkcionisanje porodice važno da oba partnera odgovrno shvate svoju ulogu i nauče da istrpe neko vreme neke neprijatnosti zarad veće dobiti kasnije. Zadatak oca u prvim godinama života deteta je da brine o psihičkom blagostanju majke, a kasnije da se aktivno uključi u socijalizaciju deteta. Vremenom če takav odnos prema braku i roditeljstvu dati dugoročno dobre rezultate u vidu boljih partnerskih odnosa i zadovoljnije dece.

Mr Ljubica Bogetić
Foto: Jelena Vlatković
Mesto snimanja: www.lifeactive.rs/life-active-kids-igraonica

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju. Radi sa klijentima u Beogradu, ali i preko skajpa sa ljudima iz celog sveta.
Individualni i grupni treninzi:
– trening za roditelje i vaspitače DETE POBEDNIK
– trening socijalnih veština – (za tenejdžere, odrasle i u poslovnom okruženju)
– upravljanje stresom (za tinejdžere, odrasle i u poslu)

PRIJAVE NA EMAIL: EOSCENTAR@GMAIL.COM

Individalno, porodično ili grupno psihološko savetovanje i treninge, preko skajpa ili uživo možete zakazati putem maila: eoscentar@gmail.com
www.eoscentar.com

Intervju sa Ljubicom Bogetić

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

SAVETI mr LJUBICE BOGETIĆ:
Skrivena tuga disfunkcionalnih porodica
Skinite dete sa mobilnog telefona
Skrivanje iza bolesti i sindrom 5.razreda
Najčešće roditeljske greške
Psihička zavisnost od roditelja i zabrana na odrastanje
Deca na psihoterapiji
Deca se ne vaspitavaju sama
Sindrom poslednjeg ispita
Sindrom pametne dece
Emocionalne ucene roditelja
Posledice hroničnog stresa
Komunikacija roditelja i dece
(Ne)realni strahovi anksioznih roditelja
Deca preterano ambicioznih roditelja su često depresivna i buntovna
Kako nasilje u porodici utiče na decu?
Zašto se povećava broj razvedenih brakova nakon godišnjeg odmora?
Želeli ste sina, a dobili ćerku?
Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

Roditeljovanje – Zoran Milivojević

 

Odgajanje Kaina – Dr Den Kindlon i Dr Majkl Tompson

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
OD INFANTILNE DO SAVRŠENE MAJKE Jedno od čestih pitanja bračnih…
error: