BG online

ODMOR I PUTOVANJA

Detoks od brzog života

Šumadija je lepa i tokom jeseni, a u to ćete se uveriti dok budete šetali uređenim stazama parkova Aranđelovca, Kragujevca i Topole, obilazili brojne muzeje, galerije i tradicionalne kafane u kojima se možete ugrejati, ali i probati specijalitete ovog kraja. Nenad Blagojević čitaoce knjige „50 najlepših mesta u Šumadiji“ vodi na mesta za koja do sad nisu čuli, u kafane stare 100 godina, seoska domaćinstva u kojima možete odsesti i gde će vas ljubazni domaćini dočekati domaćim posluženjem.
-Kroz bukovu, grabovu i hrastovu šumu vijugavim putem stiže se do vrha Bukulje odakle se sa osmatračnice pruža velelepan pogled Aranđelovac i brdovit predeo do Avale koja ostaje u daljini. Na mestu nekadašnjeg lovačkog doma nalazi se nov restoran u kojem se služe jela francuske kuhinje sa šumadijskim sastojcima. Domaća kafa i jedinstvena rakija pored kamina ugrejaće vas u prohladnim jesenjim danima. Aranđelovački park je idealan za šetnju, to je muzej na otvorenom pod zaštitom države, sa površinom od oko 20 hektara i više mesta u kojima možete napraviti pauzu. U Paviljonu Knjaz Miloš, nedavno renoviranom objektu u stilu secesije besplatno ćete probati tri vrste lekovite kisele vode koje izviru na jednom mestu: talparu, đularu i toplu, a nakon toga ostati u galerijskom prostoru sa aktuelnim izložbama umetnika iz cele zemlje. Šetnja u srcu Srbije i po čistom vazduhu može se nastaviti na Oplencu, gde pored crkve Svetog Đorđa i kraljevskih vinograda, među stoletnim stablima možete hodati više sati- otkriva Nenad Blagojević uz čiju knjigu „50 najlepših mesta u Šumadiji“ ćete lako doći do svih destinacija o kojima piše.

Pita o kojoj se priča

Otkrio je Nenad i ekološki hostel u Šumadiji gde možete spavati na ekološkim krevetima i sedeti na recikliranim stolicama, a konobar će vam ponuditi vino ovog kraja – roze od kupine iz organskog kupinjaka. U knjizi se nalazi i priča iz Aranđelovca o čuvenoj piti ovog kraja.
-Vlajkova vruća pita od kačkavalja i paprike ugrejaće vas brzo, ali ne zaboravite da po nju dođete do 10 ujutru, jer je Aranđelovčani obožavaju pa veoma rano „plane“- savetuje Nenad. -Ljubiteljima starog kova i tradicije preporučujem kafanu pod Rudnikom koja je ove godine napunila 100 godina i čiji su redovni gosti članovi kraljevske porodice Karađorđević. Na zidu je Uverenje na lično mehansko pravo, a u centralnom delu je kraljica peći. Ovo je mesto sa dušom čiju atmosferu treba lično doživeti. Kada je reč o slatkišima, u vitrini hit poslastičarnice u Kragujevcu čije su vlasnice dve poznate pevačice, Verica i Marija Šerifović, izložen je kolač „sultan“ od slatke pavlake, bele čokolade i voćnog preliva, tek jedan od brojnih ručno napravljenih slatkiša u ovom skrivenom mestu blizu pijace. Ako se umorite od obilaska pećine Risovače, legata Nikole Koke Jankovića u Kragujevcu, dvorskog kompleksa u Topoli i kuće Radoja Domanovića u Ovsištu, odmorite se na seoskom detoksu kod gospođe Miljojke- preporučuje Nenad Blagojević i dodaje da vas tamo čeka i domaća pogača iz tepsije, doručak za pamćenje, odmor u prirodi i Miljojka i Verko – domaćini kakve samo Šumadija ima.

B. Gajić

Turistički vodič “50 najlepših mesta u Šumadiji” koji po ceni od 750 din+troškovi dostave možete poručiti tel.066060820 ili putem porudžbenice:  Skrivena mesta u Srbiji gde se spava u zemunicama i jedu praseće bajadere

  Narcisi- zavodljive, manipulativne, usamljene i prazne osobe

  By / 09/11/2022 / 0 Comments

  Da li antidepresivi utiču na povećanje kilaže, seksualno funkcionisanje i gubitak samopouzdanja?

  By / 15/11/2022 / 0 Comments

  Život u doba narcisoidnosti, arogantnosti i toksičnosti

  By / 20/11/2022 / 0 Comments

  Zdrav život nije pitanje dana već odluke i plana

  By / 23/11/2022 / 0 Comments

  Mentalnim spremanjem protiv anksioznosti

  By / 26/11/2022 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Eliminisanje šećera u ishrani sprečava razvijanje karcinoma Sa optimističnim pogledom…

  You cannot copy content of this page