fbpx

BG online

Vesti

“Izložba praznih džepova” u Domu omladine

Kroz promišljanje o egzistenciji umetnika u savremenom društvu, autor Dejan Klement (diplomirao slikarstvo na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu) markira pitanja stvaranja umetničkog dela u vremenu kapitalizma i ističe svojevrsni bunt protiv nametnutog sistema.
Klement kroz projekat “Izložba praznih džepova”, izložbu koja će trajati od 25.2. do 13.3. u Galeriji Doma omladine Beograda, insistira na dijalogu između umetnika i publike, kroz pokretanje teme o ustaljenom shvatanju da se od umetnika na neki način očekuje da bude siromašan.
Koncept projekta unutar Galerije Doma omladine Beograda je svojevrsna regresija na umetnost arte povera. Klement izlaže rašivene prazne džepove sa stare odeće. Na taj način, kroz metaforu vraća u fokus umetnika koji biva marginalizovana društvena figura u svakodnevnoj borbi za egzistencijom. Razlozi koji utiču na ovu pojavu su prisustvo spektakla kao važne medijske komponente koja isključuje savremeno stvaralaštvo, kroz forsiranje medijski senzacionalistički postavljenih projekata.
Dejan Klement (1989, Beograd) školovao se na Institutu Marine Abramović i Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, gde je i diplomirao na slikarskoj katedri. Najčešće deluje u polju video performansa. Aktivno izlaže od 2008. godine, samostalno, grupno i na festivalima umetnosti u Srbiji i inostranstvu.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Nova knjiga N.D.Volša Savremeno doba karakteriše otuđenost koja je u…
error: