BG online

Lični razvoj

Izlazak iz ’’krize srednjih godina’’

Niste jedini kojima je teško

’’Kriza srednjeg doba’’, šta je to?  Nismo sigurni kako izgleda, ali je svi na neki način očekujemo.
Kad se ta čuvena ’’kriza’’ javlja?
Kako izgleda, a kako je zamišljate?
Da li ona dolazi zajedno sa viškom kilograma, bora, višim pritiskom, šećerom, pojačanom nervozom?
Da li se dešava onda kad nam elastičnost kože postaje manja, baš kao i kondicija, teže se uspavljujemo, kosa nam opada, baš kao i  nivo tolerancije i koncentracije?
Može i ne mora tako da bude. Ova se kriza može javiti u 35-oj godini ili 40-oj, 42-oj ili 53-oj. U stvari ni nema toliko veze sa godinama. Sve ono što ta ’’kriza’’ donosi se polako u nama samima i postepeno kumulira danima, mesecima i godinama, nekad i decenijama.

Rame za plakanje

Najveći broj mojih klijenata su žene koje prolaze kroz specifičan period života koji se može nazvati krizom srednjeg doba. Ali, ja imam drugačiji naziv za to.
Celog života ste odrastale u porodici i društvu gde se na neki način potencira uslužnost – najpre roditeljima, starijima od sebe, nastavnicima, profesorima, zatim mužu, pa onda i deci. Gledali ste svoje bake i majke, tetke, koje su posvećene porodici do krajnjih granica i ne poznajete drugačiji model, osim možda iz filmova ili iz tuđih priča. Vama je jednostavno normalno da se dajete i da dajete drugima, da pomažete, uskačete, prvi nudite pomoć ili savet. Ali, onda to postane normalno i drugima, onima koji tu pomoć ili savet dobijaju od vas, pa takav obrazac bude usvojen obostrano i ne dovodi se u pitanje. Tu su i prijatelji za koje ste uvek tu, da im budete rame za plakanje, uslužna kasica za crne dane, potporna leđa ili desna ruka.

Kad je dan prekratak

Žene koje su sad u svojim četrdesetim odrastale su i u vremenu kad su karijera i posao postali podjednako važni kao i porodica. Obaveza je bilo sve više, a dan je i dalje imao 24 časa. Trebalo je stiči svuda, biti odgovoran zaposleni, autoritaran šef, vizionar u svojoj firmi, a pri tom skuvati ručak, obaviti nabavku, izgraditi skladan odnos sa mužem, povezati se sa decom, negovati bolesne roditelje, izaći sa prijateljicama… To sve treba da proprati fizički izgled koji bar približno parira trendovima kojima smo zasuti sa svih strana, što znači posetu manikiru, frizeru, pedikiru, kozmetičaru, teretani, spa centru, holističkom centru, buticima, pratiti trendove itd. A gde je tu spavanje od bar 7 sati tokom noći?

 Koliko dugo još možete da izdržite ovakvim tempom?

Neke žene su veoma mlade rodile decu, pa su u njihovim četrdesetim ta deca počela da se osamostaljuju. Odlaskom iz porodičnog doma se stvorila ne samo emocionalna već i fizička i vremenska praznina, ali i nametnulo pitanje ’’Možda moram konačno da se posvetim sebi? Ali, ja uopšte ne znam kako se to radi! I šta uopšte sa svim ovim slobodnim vremenom i prostorom!?’’
Postoje i žene koje u ovim godinama nemaju partnera, niti decu. One osećaju pritisak prolaska vremena skoro svakog dana. Otkucava im vremenska kazaljka u svakom izgovorenom pitanju. Čuju je u tišini dok se noću možda prevrću u suzama pitajući se ’’Šta nije u redu sa mnom?’’

Vreme za razgovor sa sobom

Šta je zajedničko svim pomenutim scenarijima? Suočavanje sa sobom, sopstvenim željama i svrhom, spoznaja da smo se umorile i da treba da zastanemo kako ne bi smo eksplodirale i uništile sebe i sve oko nas. Kad se duže vreme osećate ovako, očigledno je došlo vreme za promenu. Da li je to kriza ili ne, nije ni važno. Ako pokreće na akciju, možemo je zvati kako god želimo. Prihvatite da je došlo vreme da porazgovarate sa sobom otvoreno, možda po prvi put u životu, postavljajući sebi sledeća pitanja i strpljivo čekajući na odgovore koji će doći iz dubine vašeg ženskog, osetljivog bića:
Šta je ono što JA želim?
Šta je MOJ CILJ i MOJA SVRHA?
Šta će se desiti ako ispunim SVOJE potrebe? Hoće li me svi odbaciti? Da li je to SEBIČNO?
Kako da znam šta mi je uopšte važno?
Došlo je vreme da preispitate hijerarhiju svojih prioriteta i svoj trenutni identitet. Ko sam ja trenutno? A ko zapravo želim da budem? Kako do tamo da stignem?

Dajte sebi vremena

Uzmite u ruke kofer svega što vučete sa sobom godinama i decenijama, udahnite duboko i otvorite ga. Biće kod neke od vas zarđale kopče. Možda ćete morati da uložite dodatni napor za tu akciju. Pratiće vas osećanje straha i misli ’’Bolje da ne otvaram, ko zna šta ću unutra sve da nađem’’. Iako vam ovakve misli prolaze kroz glavu, skupite hrabrost i ipak ga otvorite. Nogom ako treba. Istresite ga do praznine. A onda polako, stvar po stvar, proveriti šta ste sve to vukli u njemu do sad. Dajte sebi vremena koliko god da vam je potrebno. Sati, dani, nedelje, meseci. Samo se setite koliko dugo vam je trebalo da sve to sakupite. Zašto mislite da je moguće i potrebno sve pretresti brže? Naprotiv. Polako.
Pretresite sva uverenja koja su danas vaša istina. Dovedite ih u sumnju. Čija su ona zapravo? Ko vam je rekao da su istinita? Zavucite ruku duboko u džep svake nametnute obaveze. Izvrnite je naopačke. Ko vam kaže da to morate? I zbog čega? Šta će se desiti ako to ipak ne uradite? Koju cenu plaćate za to što i dalje radite sve što neko drugi misli da vi morate i zbog toga što verujete u nešto što vas ograničava? Koju cenu tek možete da platite?
Budite nežni sa sobom. Pripremite kutiju maramica. Plačite kad god vam bude teško. Ustanite i prošetajte kad se umorite. Ali se vratite i ne odustajte jer je upravo tu, u tom koferu ključ vaše promene. Ključ izlaska iz te tzv. ’’krize srednjih godina’’. Na njegovom dnu. U njegovoj praznini. Jer je vaš sledeći korak da počnete da ga punite, polako i promišljeno, novim stvarima. Možete zadržati i neke stare, naravno, ako vam koriste. Ako vas raduju. Dopustite srcu da vam šapuće i intuiciji da vas vodi. Vi sada gradite svoj novi identitet. Pokušajte da na to gledate očima deteta.

Pogled na život iz nove perspektive

Kako deca posmatraju svet i nove izazove? Sa uzbuđenjem i iščekivanjem. Bez trunke sumnje u sebe i u svoje sposobnosti. Bez trunke sumnje u život. Radoznalo i poletno.

  • Najpre priznajte sebi i prihvatite to da je došlo vreme da se nešto promeni u vašem životu. I da je to sasvim u redu. Sve se menja, sve prolazi. Nova etapa je deo vašeg životnog puta.
  • Otvorite se za nova iskustva. Razmislite šta je to što možete sve da uradite a da vam umanjuje strah.
  • Povežite se sa drugima. Mi smo socijalna bića i potrebna nam je interakcija. Ako shvatate da nemate u svom okruženju osobu sa kojom bi ste se osećali bolje, potražite preporuku za nekog dobrog stručnjaka iz oblasti ličnog razvoja. Čudo je šta jedan razgovor može da učini.
  • Pronađite svoju kreativnost, ali bez prisitska na sebe da to bude nešto specijalno ili umetnički obojeno. Čak i svakodnevne uobičajene aktivnosti mogu biti poligon za izražavanje kreativnosti jer ih svako od nas obavlja i doživljava na svoj, jedinstven način. Nemojte prisiljavati sebe da morate da pronađete nešto specijalno u čemu ste jedinstveni, jer pritisak stvara otpor, koji blokira energiju, stvara napetost, i u samom startu vam ubacuje ’’klin u točkove’’.
  • Nemojte podleći utiscima slika i tekstova koji prikazuju lepotu, sreću i bezbrižnost u tužim životima. Setite se samo da je to slika koja se prikazuje javnosti. A da te žene i muškarci koji to prikazuju, sasvim sigurno imaju svoje probleme, tužne i teške trenutke, prelomne momente. Samo ih ne dele sa svima. Niste jedini kojima je teško.
  • Zagrlite sebe često, potapšite se po ramenu i kažite sebi glasno i jasno: ’’Sve radiš kako treba! U redu je, sve će biti dobro. Dala si sve od sebe, a sada se zaustavi i odmori. ’’

I ne dozvolite da vam više drugi određuju šta da radite. Sve što sam ovde navela shvatite kao predloge. Jedino vi znate šta vam je potrebno, u kom trenutku i kojim tempom želite da se krećete. Život nije matematika da postoje strogo definisane formule sa unapred poznatim rezultatom.
Shvatite to kao da gradite novu sebe. To je poseban izraz kreativnosti, sam po sebi. Možda ćete otkriti da želite da radite drugi posao, da morate da izađete iz braka ili partnerske veze kako biste prodisali. Neka od vas će steći nove prijatelje, ljude koji podržavaju način razmišljanja koji vas osnažuje. Imate priliku da otkrijete novi način da se povežete sa svojom decom. Ili da ih pustite i popustite, ako ste do sad suviše ’’zatezali’’. Imate priliku da naučite da posmatrate život iz nove, drugačije perspektive. I samim tim vaš život će izgledati drugačije.
Ako vam je na ovom putu potrebna podrška, javite se. I sama sam prošla kroz mnoga iskustva koja sam ovde pomenula, pa tako i svoje lekcije baš dobro naučila.

Ana Rodić
Kouč za lični razvoj i hipnoterapeut
Foto: Dario Konstantinović
Mesto snimanja hotel Amsterdam, Beograd
Više o Ani Rodić: www.anarodic-coach.com
FB stranica: www.facebook.com/AnaRodicKoucHipnoterapeut/
Instagram profil: www.instagram.com/ana_rodic_coach/
e mail: ana.rodic.coach@gmail.com

Intevju sa Anom Rodić:

Da li ste se “potrošili” dajući se drugim ljudima?

Saveti Ane Rodić:
Pokušavate da pomognete drugima, ali vam ne ide?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
10. rođendan Casa del Mare Montenegro U sastavu kompanije Casa…