BG online

Hrana & Recepti

Život bez brašna i šećera je veseliji i zdraviji

Ona je jedna od nas, savremena žena koja brzo živi, ima malo vremena za sebe, mnogo obaveza, kod kuće ćerku tinejdžerku, supruga i mačku, a u frižideru ono što sama kupi. Verovatno je u tome i tajna njene savršene linije, mladalačkog izgleda, fantastične energije i širokog osmeha. Vođena time da je čovek ono što jede, Daniela Boračeva, urednica i voditeljka emisije “Desetka” je odavno pokazala sebi i drugima da je ova izreka prilično tačna, ali i da se sjajno snalazi u kuhinji gde priprema vrlo ukusne, a zdrave obroke. Njeni recepti se prepričavaju, prepisuju, komentarišu na društvenim mrežama, a uskoro ćete ih imati sve na jednom mestu: u BGonline-u gde će nam Daniela pokazati i objasniti kako možemo da za kratko vreme pripremimo sve one slane i slatke đakonije kojima zavodi red i disciplinu kada je ishrana u pitanju i najprobirljivijim hedonistima.
Ljudi žive brže nego ikad, sve rade instant, na brzinu i s nogu, a pripremanje zdravih obroka asocira na mnogo vremena provedenih u nabavci, pripremanju hrane, skupe namirnice i komplikaciju. Daniela koja je apsolvirala ovu temu tvrdi da iza svih ovih predrasuda stoji nepoznavanje materije koju nam je ona približila i pojasnila.
-Ja sam neko ko jako brzo živi, baš kao i svi oni koji žive u velikim gradovima. Svaki moj dan je užurban i nemam mnogo vremena za boravak u kuhinji.  Svi moji recepti su zdravi što znači da u njima nema belog brašna i šećera, jednostavni za pripremu, ne zahtevaju posebne kulinarske veštine, niti skupe namirnice. Sve što koristim u pripremi slanih i slatkih jela može da se nabavi u prodavnici zdrave hrane i na pijaci i košta manje od kilograma mlevenog mesa- priča Daniela.
Meso ne jede, ali napominje da nije vegetarijanac ili vegan, već jednostavno ne voli ukus mesa, ali ga zato priprema suprugu i ćerki. Naravno, na svoj način, bez pohovanja i prženja.
-Umesto mesa jedem ribu i morske plodove, a uvek skrećem pažnju na suhomesnate proizvode i mesne prerađevine koji su puni emulgatora i različitih hemikalija. Po mojoj definiciji pravilna i zdrava ishrana je ona u kojoj zamenimo  namirnice štetne po organizam (one koje nemaju nikakvu nutritivnu vrednost) sa mnogo korisnijim  namirnicama, pa tako u svojoj ishrani ne konzumiram belo brašno i beli rafinisani šećer. Mnogo je zdravih zamena za njih koje nisu skuplje, a lako ih je naći u prodavnicama zdrave hrane- napominje Daniela koja dodaje da je i sama veliki hedonista i da nikad ne bi jela neukusnu hranu samo zato što nema mnogo kalorija. To je bio jedan od razloga da se upusti u kreiranje recepata koji će odgovoriti njenim visokim kriterijama kada je reč o ukusu i istovremeno joj neće doneti višak kilograma.
-Od svoje nutricionistkinje sam odavno naučila kako izgleda normalan režim ishrane, pa se tako pridržavam toga šta se jede ujutro, a šta kasnije, kao i pravilnog razmaka između obroka. Takođe sam naučila i da ako organizam ne dobija redovno obroke, ulazi u “stanje šoka” i taloži masne naslage. Naravno, bitne su i količine hrane koju ćemo uneti. Mnogi misle da ono što spada u zdravu hranu mogu da jedu u neograničenim količinama i da se neće ugojiti, što naravno nije istina.
Često Danielu pitaju da li uopšte nešto jede budući da je izuzetno vitka i zgodna, a ona nam kroz osmeh otkriva da ima čak 5 obroka dnevno koji su pre svega dobro izbalansirani.
– Nikad ne mešam proteine i skrob, u drugoj polovini dana ne jedem ugljene hidrate i to su neka pravila kojih se pridržavam. Ja sam hedonista, volim da uživam u lepim stvarima, dobrom vinu i kvalitetnoj hrani. Nikad ne bih jela nešto što je neukusno.
Pored Daniele se i njeni ukućani hrane pravilno, pa je od kad je na njenom stilu ishrane njen suprug smršao 11 kg za pola godine, a pri tom nikad nije bio gladan. Naprotiv, uživao je u Danielinim specijalitetima.
– Muškarcima je važno i kako im seviraš ono što spremiš, a ja tražim lepotu u svemu. Mislim da treba imati stila, pa i u serviranju hrane- kaže kroz osmeh Daniela koja će nam tokom narednih nedelja otkriti svoje najpopularnije recepte, a među njima je i  njena čuvena gibanica od koje se nećete ugojiti.
-Ta gibanica se priprema od jednostavnih namirnica, ovsenih pahuljica, jaja, jogurta i sira. U pripremi jela koristim mnogo začina koji daju dodatni ukus i miris. Ovsene pahuljice prva ne bih jela prelivene jogurtom, ali ovako pripremljene su sjajne.
Inspiraciju kada je reč o pripremi hrane i novim receptima ima svakog dana i nikad joj nije teško da eksperimentiše u kuhinji. Sa velikim uživanjem gleda emisije Džejmija Olivera i kanala “24h kitchen”. Obožava slatkiše i sa najviše radosti priprema kolače, torte, zdrave palačinke, a posebno je “slaba” na peciva. U pripremi hrane koristi maslinovo ulje i mnogo kokosovog ulja za koje kaže da je njen izbor jer nije štetno kad se termički obradi.
-Kad pečem moje healthy palačinke to radim na kapljici ulja. U pripremi nekih kolača koristim kakaov puter koji je jako zdrav, a ponekad i ulje od avokada.
Kad bismo došli kod Daniele na ceo dan kaže da bi nam prvo pripremila za doručak  proteinske palačinke sa namazom od kikiriki putera ili sa medom, a u slanoj varijanti sa sirnim namazom.
-To je palačinka od jaja, ovsenih pahuljica, kokosovog brašna.  Ja tri i po sata nakon doručka imam voćnu užinu, 3-4 sata nakon toga ručak koji čine najčešće riba, salata i povrće. Popodnevna užina je šaka badema ili lešnika, a za večeru jedem grčki jogurt sa kašičicom kokosovog proteina i lanenog semena. Takav režim je težak “normalnim ljudima”, pa bih gostima za većeru spremila neki proteinski obrok, kuvano jaje ili jaje na oko prženo na kokosovom ulju sa salatom ili piletinu sa salatom.
Tokom proteklih godinu dana Daniela Boračeva je postala zvezda Instagrama upravo zahvaljujući brojnim receptima koje je podelila sa svojim pratiocima.
-Mnogi mi šalju fotografije isprobanih recepata proteinskih hlebova, lažne gibanice, zdravih kolača, a posebno me raduje kad žene kažu da je cela porodica prihvatila da ih jede. Mnogo me je dirnula poruka jednog dečka koji se leči od karcinoma kad mi je napisao da sam brine o sebi jer mu je majka preminula i da su mu se popravili rezultati od kad sprema sebi obroke po mojim receptima. Istovremeno osećam ogromnu odgovornost i radost. Ja nisam dijetolog niti nutricionista, a reakcije ljudi mi govore da je ovo što radim dobro. Izgovor i zabluda je da se nema vremena za kuvanje. Duplo manje vremena treba za pripremu moje gibanice nego za onu gurmansku. Vreme ne može i ne sme nikome biti izgovor.
Veoma je popularan i Danielin Tiramisu kolač koji njen suprug obožava, a jednom mu je, kaže, dopustila da pojede ceo pleh Tiramisua.
-Jedino pravilo u vezi zdravih slatkiša je da ih ne jedete uveče. Meni je omiljeni kolač “Tri leće” i jednom mesečno uživam u njemu kad prekršim svoja pravila. Ne treba biti čovek krajnosti već naći meru u svemu- iskrena je Daniela.
Ona kaže da joj je ovakav način ishrane doneo mnogo. Sad ima više energije nego kad je bila duplo mlađa, oseća se mnogo bolje nego pre.
-Što zdravije namirnice dajemo našem telu, bićemo zdraviji. Kad sam počela da obraćam pažnju na to šta jedem priznajem da sam to tad radila zbog izgleda jer sam želela da zadržim manekensku liniju iz vremena kad sam se bavila manekenstvom. Ali, vremenom mi je najvažniji motiv postalo moje zdravlje. U dvadesetim godinama sam mogla da jedem sve i ništa mi se nije “lepilo”, ali se s godinama to menja. Isprobala sam različite tipove ishrane, čak i gladovanje koje je sad popularno, nakon čega sam bila iscrpljena i bez energije. Kad me pitaju kako se zove ovaj pravac u ishrani koji ja sledim ja kažem: “Nisam hrono, nisam keto, nisam ni paleo, ja sam- ja”.

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

1 komentar

1 komentar

  1. Aleksandar

    17/09/2018 at 21:48

    Sjajan tekst , svidja mi se . Zdrava ishrana je izuzetno bitna .

Komentar

Pritisnite ovde da biste odustali od odgovora.

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Složite misli i osećanja, napravite pauzu Tema lične organizacije u…

You cannot copy content of this page