fbpx

BG online

Roditeljstvo

I deca mogu biti anksiozna

Kako prebroditi strahove?

Osećanje straha je jedno bazično osećanje koje nas upozorava na opasnost i pomaže nam da se adaptiramo na novonastalu situaciju. Strah osećamo kad procenimo da nešto može da nas ugrozi i emocija straha dovodi telo u situaciju „bori se ili beži“. Odrastanje je prožeto mnogim vidovima neizvesnosti, pa tako deca od rođenja prolaze kroz mnoge razvojne strahove…Neki od njih se lakše prevaziđu, neki teže, a na nekim se neko i zaglavi i potrebno mu je više vremena da to prevaziđe.

Odvajanje

U početku, od rođenja do druge- treće godine najdominantniji je separcioni strah, odnosno strah od odvajanja od majke i strah od nepoznatih osoba. Nakon toga do osme godine, pojavljuju se i strahovi od mraka, samoće, lekara, lopova, babaroge…
Od osme do 12,13 godine pojavlju se strahovi vezani za školu, kritike, javnog nastupa, loše ocene… ali dete tada sve više razmišlja o smrti, pa to može da bude i jedan dominantan strah u tom uzrastu.

Suočavanje sa smrću

Suočavanje sa smrću može da bude nekad vrlo bezazlezn poput gledanja strašnih scena na crtanom filmu, zatim gubitka kućnog ljubimca, do ozbiljnijih gubitaka nekih članova porodice…. Sve to može da bude okidač za to da deca intezivno počnu da razmiljaju o smrti i uplaše se za svoj život i život svoje porodice. Pokazalo se da intezivni i dugotrajni strahovi u detinjstvu vode do nekih oblika anksioznih poremećaja, koja mogu da se produže i u odraslom dobu.

Zabrinuta deca

Anksioznost kod dece se manifestuje kroz probleme sa spavanjem, apetitom, prekomernim znojenjem, tikovima, grickanjem noktiju, povlačenjem, psihosomatskim problemima poput bolova stomaka, glave, kožnih oboljenja, teškoće u disanju, opseivnih misli i radnji… Takva deca konstatnu brinu, sklona su perfekcionizmu, preuvličavaju, osećaju krivicu i samokritična su. Mnogi strahovi kod dece su posledica pogrešno izvedenih zaključaka, pa ih zato treba pustiti da se izraze. Jedna devočica nižih razreda osnovne škole je tako imala strah od smrti, koji se manifestovao i kao strah da će nju neko povrediti, ali i da će nekog iz njene porodice ubiti … dugo je ćutala o tome jer je mislila da će neko pomisliti da sa njom nešto nije u redu, i tako ga je potiskivala duboko u sebi.Kad je dobila podršku i dozvolu da ga izrazi, počela je i da uči kako da ga prevaziđe.

Suočavanje

Kroz različite tehnike suočavala se sa svojim strahovima i otvorila za nova razmišljanja i delovanja. Naučila je šta da radi u kriznoj situaciji, kako sebi da pomogne kad ima negativne misli, kako da smanji napetost, kako da se opusti, kako da razlikuje realne od iracionalnih strahova. Posle nekog vremna njena anskiozost se smanjivala, bila je mnogo smirenija i opuštenija, negativne misli su se pojavljvale dosta ređe i bile su manjeg inteziteta a ona je brže umela da ih savlada, oećela se osnaženijom i jačom. Sve više se otvarala prema svojoj okolini i izražavala svoja osećanja. Strahovi i anskioznost kod dece mogu da budu prolazno stanje, ali ako su strahovi intezivni i duže traju važno je potražiti stručnu pomoć i sprečiti da se još više razviju i nastave u odraslom dobu.

Ljubica Bogetić
Foto: Jelena Vlatković

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju. Radi sa klijentima u Beogradu, ali i preko skajpa sa ljudima iz celog sveta.
Mr Ljubica Bogetić radi i test profesionalne orjentacije koji obuhvata testove sposobnosti, interesovanja i ličnosti, kao i razgovor sa psihologom. Sve to detaljno može da odredi profesionale oblasti u kojima možete da ostvarite svoj maksimum. Ova testiranja su najkorisnja za učenike 8. razreda osnovne škole i 4. razreda srednje škole, a kao orjentir u izboru škole ili fakultera. Korisna su i odraslim ljudima koji žele da promene zanimanje, ali ne znaju šta bi drugo radili.
Testiranje se obavlja u EOS CENTRU na Novom Beogradu. Dodatne informacije možete dobiti putem maila: eoscentar@gmail.com

Individualni i grupni treninzi:
– trening za roditelje i vaspitače DETE POBEDNIK
– trening socijalnih veština – (za tenejdžere, odrasle i u poslovnom okruženju)
– upravljanje stresom (za tinejdžere, odrasle i u poslu)

PRIJAVE NA EMAIL: EOSCENTAR@GMAIL.COM

Individalno, porodično ili grupno psihološko savetovanje i treninge, preko skajpa ili uživo možete zakazati putem maila: eoscentar@gmail.com
www.eoscentar.com

Intervju sa Ljubicom Bogetić

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

SAVETI mr LJUBICE BOGETIĆ:
Skrivena tuga disfunkcionalnih porodica
Skinite dete sa mobilnog telefona
Skrivanje iza bolesti i sindrom 5.razreda
Najčešće roditeljske greške
Psihička zavisnost od roditelja i zabrana na odrastanje
Deca na psihoterapiji
Deca se ne vaspitavaju sama
Sindrom poslednjeg ispita
Sindrom pametne dece
Ljubomora u partnerskim odnosima
Ozbiljne posledice zavisnosti
Nesigurnost kod mladih i dozvola za odrastanje
Osećanja koja čuvaju od bolesti
Strah od raskida i samoće
Emocionalne ucene roditelja
Formula zdravlja i ličnog zadovoljstva
Posledice hroničnog stresa
Kako deci postaviti granice?
Komunikacija roditelja i dece
(Ne)realni strahovi anksioznih roditelja
Deca preterano ambicioznih roditelja su često depresivna i buntovna
Kako nasilje u porodici utiče na decu?
Zašto se povećava broj razvedenih brakova nakon godišnjeg odmora?
Želeli ste sina, a dobili ćerku?
Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Kad je muškarac spreman da postane otac?
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Najveći Queen simfonijski show u Sava Centru QUEEN REAL TRIBUTE…
error: