fbpx

BG online

UMEĆE ŽIVLJENJA I UŽIVANJA

PROBUDITE USPAVANOG HEDONISTU

Zbog brzog ritma modernog života često zaboravljamo na neka mala zadovoljstva koja odavno sebi nismo priuštili nabrajajući izgovore i opravdanja.
Dok lagano gubimo sebe u svakodnevnoj rutini vreme je da “povučemo ručnu”.
Hedonistički pristup životu je umeće življenja, takvo da radost pronalazimo u malim stvarima koje su svuda oko nas.
Neko je u stanju da svim čulima uživa u najjednostavnijim stvarima na svetu, prelepom jutru, danu ili večeri, dok nekima ni svo bogatstvo ovog sveta život ne bi učinilo lepšim. U tome je i osnovna razlika između ljudi koji su hedonisti i onih koji to nisu.
Jedna od najvećih zabluda je da je novac preduslov da biste se punim plućima prepustili čarima života. Istina je potpuno drugačija- ne morate biti bogati da biste uživali!
Psiholozi kažu da su muškarci za nijansu veći hedonisti nego žene o čemu svedoče rezultati merenja “koeficijenta hedonizma”, koji za muškarce iznosi 120, dok je kod žena 116. Statistike govore da su hrana i piće najrasprostranjenija zadovoljstva na svetu i prvi na “listi hedonizma”, a samo su Francuzi, Englezi i Italijani naveli seks kao vrhunsko uživanje. Na toj listi slede porodica, a zatim odmor, sport, relaksacija, uživanje u tehničkim spravicama, vožnji, kupovini, spa centrima…
Jedan od najčešćih hedonističkih lajtmotiva je osmeh koji ne košta ništa, a deluje čudesno.
Osmeh je najbolji prirodni lek protiv ljutnje, donosi sreću u kući, pozdrav prijatelju, pomoć pri sklapanju poslova, čini nas mlađim, otklanja stres, popravlja raspoloženje.
Ne znači da nešto mora da bude skupo da bi se u tome uživalo, a svako od nas ima pravo bar na svoju listu malih hedonizama koje sebi može da priušti.

BGonline vam preporučuje najlepša mesta za uživanje i opuštanje

Putovanja

Restorani i barovi

Hoteli

Spa centri

 

Sport

 

To Top
error: