fbpx

BG online

Lični razvoj

Formula zdravlja i ličnog zadovoljstva

VAŽNI RAZGOVORI SA UNUTRAŠNJIM DETETOM

Roditelji se često nalaze pred teškim izazovima kako da zadovolje sve dnevne potrebe deteta, idu na posao i ostvare dobre rezultate, ispune kućne obaveze itd. Često se stres na poslu poklapa sa stresom u kući i porodici, pa u vremenskoj trci i procesu brige o deci često mnogi zaborave i zapostave sebe. Jedan od načina da postignete sve što vam je važno, a ostanete zdravi i zadovoljni jeste briga o sebi.

Zašto je važno brinuti o sebi?

Poznato je da u avionu strujuardesa kaže da prilikom pada majke prvo sebi stavljaju masku, a zatim deci. Moramo shvatiti da ako mi nismo dobro, ni deca se ne osećaju dobro, niti o njima ima ko da brine. Zato je zdravlje i psihičko blagostanje majke jedan od glavnih uslova brige o detetu. To je u procesu simbioze i jedan od glavnih zadataka oca- da brine o skrivenim potrebama majke kako bi ona mogla da brine o potrebama deteta. Važno je da pored svih obaveza žena izdvoji vreme za sebe, a deca će zauzvrat imati srećniju i smireniju mamu.

Na koji način možemo brinuti o sebi?

Za početak je važno ostvariti bliskiji odnos sa svojim unutrašnjim detetom. Nakon toga postoji niz aktivnosti koje pomažu da ostvarite brižniji odnos prema sebi, što će dovesti do povećanja doživljaja sopstvene vrednosti. Baš kao što biste učinili male znake pažnje nekome ko vam je važan, tako možete sebi da to priuštite ili date sebi neku nagradu za ispunjene zadatke. Zavisno od od toga koji ste tip ličnosti i šta vam prija, možete povremeno sebi da priuštite odgovarajuće ventile. Nekome je to odlazak u spa centar, nekome u kozmetički salon, neko voli da ide u kupovinu i uživa u lepim stvarima, a neko da obilazi nova zanimljiva mesta, meditira, čita knjige… Meditacije, duboko opuštanje i tehnike vizualizacije i imaginicaje su dobar način da se  ostvari kontakt sa svojim unutrašnjim detetom i otkriju unutrašnje potrebe.

Od anksioznosti do panike

Jedna klijentkinja je imala problem sa anksioznošću i napadima panike, a jedan od razloga je bio i nagomilan stres na poslu i kod kuće, kao i potpuno zapostavljanje sebe i sopstvenih potreba. Jedan deo rada s njom je bio i ostvarivanje kontakta sa  unutrašnjim detetom koje je potpuno zapostavila. U raznim vežbama imaginacije ponovo se rađala i otkrivala odavno zaboravljene delove sebe.  Zatim je donela i nove odluke koje podrazumevaju konkretne aktivnosti, pre svega kako da brine o sebi. Počela je da odlazi na masaže i u spa centar, da odvaja sat vremena dnevno da čita dobru knjigu koja je opušta i smiruje, da se viđa sa prijateljicama… Kad je donela odluke i stekla nove navike, bilo je potrebno neko vreme da se one učvrste, ali nakon toga rezultati su bili očigledni. Anksioznost se smanjila, bila je smirenija i zadovoljnija, a svakako i bolja majka i supruga. Važno je da damo sebi dozvolu da se opustimo, odvojimo vreme za sebe i brinemo o svom unutrašnjem detetu, kako bismo bili dobri za sebe, za svoju porodicu i prijatelje.

Ljubica Bogetić
Foto: Jelena Vlatković

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima.
www.eoscentar.com

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

SAVETI mr LJUBICE BOGETIĆ:
Skrivena tuga disfunkcionalnih porodica
Skinite dete sa mobilnog telefona
Skrivanje iza bolesti i sindrom 5.razreda
Najčešće roditeljske greške
Psihička zavisnost od roditelja i zabrana na odrastanje
Deca na psihoterapiji
Deca se ne vaspitavaju sama
Sindrom poslednjeg ispita
Sindrom pametne dece
Emocionalne ucene roditelja
Posledice hroničnog stresa
Kako deci postaviti granice?
Komunikacija roditelja i dece
(Ne)realni strahovi anksioznih roditelja
Deca preterano ambicioznih roditelja su često depresivna i buntovna
Kako nasilje u porodici utiče na decu?
Zašto se povećava broj razvedenih brakova nakon godišnjeg odmora?
Želeli ste sina, a dobili ćerku?
Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Kad je muškarac spreman da postane otac?
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

Roditeljovanje – Zoran Milivojević

 

Odgajanje Kaina – Dr Den Kindlon i Dr Majkl Tompson

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Povećajte emocionalnu pismenost, bićete otporniji na stres Vreme kao da…
error: