BG online

Sajam gradjevine
Roditeljstvo

Emocionalno lečenje porodice

Deca treba da vas slušaju iz ljubavi, a ne iz straha ili interesa

Roditelje zaokuplja gotovo ista briga: “Ako nas naša deca ne slušaju već kao vrlo mala, udaraju nas, neprestano su u sukobu sa bratom ili sestrom, ujutru neće da se bude na vreme, spreme se za vrtić ili školu, neće da uče, neće sama da jedu, neće da pokupe igračke, da spreme torbu, neće ništa da urade s radošću i za sve očekuju da budu nagrađena, beže sa časova, ometaju časove, prete da će odustati od škole, nemaju želje ni volje za onim što decu treba da interesuje, celokupna pažnja im je usmerena na igrice, na mobilni telefon, na virtuelno roditelji se s razlogom pitaju šta će biti kad krenu u srednju školu i fizički ojačaju.
Pored brige, roditelji imaju i ogroman strah jer sebe vide kao neuspešne roditelje koji bi sutra lako mogli biti sankcionisani ako deca prave problem u vrtiću, u školi, na ulici. Strah je još veći jer ne vide uzroke svojih loših vaspitnih rezultata. Na radionicama profesorke Milice Novković autorke “Porodičnog bukvara” oni dobiju sistematsko znanje o uzrocima svojih problema.
-Uzroci su plišani vaspitni modeli (kazna, nagrada, prezaštićivanje od rada, reda, verbalizam i istinu zašto deci nije trebalo prerano ponuditi virtuelno). Dobiju i praktično znanje kojim mogu da poprave sve načinjene greške i posle toga jedva čekaju da pročitaju “Porodični bukvar” i krenu u primenu- kaže prof. Novković.
Zašto su deca i mladi sve više u problemu, udaljeni od sebe i porodice?
-Kad sagledamo sve uzroke problema u porodici, zaključujemo da su deca pohlepna, agresivna, autoagresivna, lenja, često beželjna, bezvoljna, ili jako tvrdoglava, zavisna od virtuelnog. Roditelje muče sukobi ,svađe, nemoć, očajanje, bol. Deca se otuđuju od roditelja, od porodice i to je ono najteže za roditelje jer su dali sve od sebe da vole svoju decu. Na žalost nisu bili svesni grešaka. Otuđenje mladih od porodice i mladima nanosi ogromnu bol, ali pošto oni ne prepoznaju greške, zid među njima postaje sve viši i deblji.
U čemu najviše greše savremeni roditelji?
-Roditelji  nemaju jasnu svest o tome da su pet plišanih vaspitnih modela uzroci njihovih muka. Tražeći izlaz iz velikih porodičnih problema roditelji se bave rešavanjem POSLEDICA. Reše jednu, izrode tri nove jer uvek rešavaju posledice opet upotrebom kazne i nagrade.
Koji su to osnovni koraci koje roditelji treba da nauče i sa kakvim znanjima i veštinama oni odlaze nakon susreta sa vama?
-Prvi zadatak je da znanje koje su roditelji dobili na radionici ili seminaru moraju preneti deci i svim ostalim učesnicima u vaspitanju. Dovoljno je da imate jednog člana porodice koji neće sebe da menja jer ovde je reč o ličnim promenama i onda se znanje izvornog vaspitanja ne može primeniti. Početni koraci su detaljno pojašnjeni u “Porodičnom bukvaru” na str. 444. i nisu teški jer deca rado pristaju na promene. Najveći je problem u samom početku što deca izazivaju roditelje lošim ponašanjem jer hoće da provere koliko su roditelji istinski spremni da se menjaju. Dečije pogoršano ponašanje je logično, a kad se uvere da su roditelji odlučni, tad ulaze u poslušanje. Slušaju roditelje iz ljubavi, a ne iz straha ili interesa. Uspevaju porodice koje prihvate istinu da su njihova deca u velikom emocionalnom problemu i da je primena izvornog vaspitanja jedan vid emocionalnog lečenja svih članova porodice.

Profesorka Milica Novković će održati radionicu “Vaspitanjem bez kazne i nagrade do dobrog deteta i uspešnog đaka” u subotu 11. maja od 17.30h do 20h u Beogradu. Cena porodične ulaznice 2500 din. Prijavite se tel. 066060820 ili mejlom [email protected]

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović

Knjige Milice Novković “Porodični bukvar” i “Bitka ljubavi” po ceni od 1540 din.+ troškovi dostave (za jednu knjigu) možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

Od nezadovoljnog roditelja do depresivnog deteta

Tekstovi i intervjui Milice Novković:
Zašto mnoga deca ne vole školu?
Pravilnim vaspitanjem do dobrog deteta i uspešnog đaka
Borba za zdravu i složnu porodicu
Kako do radosti, dobrote i ljubavi u savremenoj porodici?
Porodica kao najopasnije mesto za život
Vaspitanjem bez nagrade i kazne do dobrog deteta i dobrog đaka
Kad se ne vole mama i tata dete najviše ispašta
Od nezadovoljnog roditelja do depresivnog deteta
Porodični bukvar

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Uz porodicu sa osmehom kroz život Pre pet godina je…