BG online

Lični razvoj

Emocionalne rane i bolni raskidi

PREBOLEĆETE KAD ODLUČITE DA SEBI POMOGNETE (Maja Pavlov)

U bolnim procesima prevazilaženja raskida, ono što ume dodatno da pogoroša put ka samopouzdanju i naruši samopoštovanje jeste momenat pojave treće osobe. Bez obzira da li se ona pojavila tokom trajanja braka ili veze ili tek naknadno, nesvesni mehanizam poređenja jeste alarmantno aktivan, a osoba koja je  izašla iz odnosa postavlja sebi različita pitanja. Jedno od njih je: „Šta ja to nemam što druga osoba poseduje… šta ga je privuklo ka njoj, a ja nisam umela da pružim..?“ Zaključci znaju da idu na štetu sopstvene slike o sebi, uključujući i  krivicu u sve to, a neretko  vode u samosažaljenje i bespomoćnost.
Pravi se crno – bela slika i naglašava specijalni kvalitet drugog, kao nekakav „specijalni efekat“ koji  ta osoba poseduje, kao npr. poseban fizički izgled, godine, obrazovanje. Takođe se može osećati i intenzivna ljutnja, koja ume da se lako pretvori u mržnju. Ono što jeste opasno u tim situacijama je osećanje samoprezira u čemu osoba sebe diskvalifikuje kao biće.

Emocionalni preokret

Klijentkinja koja je shvatila da ne može da radi na dva posla, održava porodicu i bude odgovorna za sve u kući, kao niti da pri tom još bude emotivno sama u braku, jer se suprug posle posla bavi sopstvenim „protokolima  razbribrige i zabave“, konstatuje da nakon 28 godina zajedničkog života treba da se raziđe sa mužem. Iako su to oboje odlučili, tačka emocionalnog preokreta se desila kad je dobila vest  da on ima novu partnerku. Njeno stanje se dodatno pogoršalo. Bol usled raskida, sada kao da je naglašeno dobio na snazi, a emocionalna rana počela ponovo da „flisuje“. Još kada je saznala da se radi o mlađoj, obrazovanoj i osobi bez dece dobrog materijalnog statusa, doživela je jednu vrstu naknadnog izneveravanja. Ona je nesvesno uvećavala sliku suprugove nove partnerke kao superiorne.
To je jedna od  uobičajenih kontaminacija gde osoba doživljava suparnika ili suparnicu na osnovu pojednostavljenog gledanja situacije, kroz  veliki bol  i osećaj poniženosti. Osećaj izdaje, ljutnje i  bola zna da se udvostruči ukoliko je ta druga osoba prijateljica ili poznanica. I tu postoje muške i ženske tendencije reagovanja. Dok se muškarci u ovim situacijma više ljute na svoje partnerke za koje smatraju da to sebi nisu smele da dozvole, dotle žene kad prolaze sličnu situaciju bivaju jednako ogorčene  na oboje, sa naglaskom i okrivljavanje prijateljice, koja sebi nije smela dozvoliti neverstvo.

Strategije suočavanja

Vrlo neprijatne frustrirajuće emocije u ovom slučaju pozivaju osobu da koristi različite strategije suočavanja. Ovi psihološki mehanizmi jesu naša spremnost da se nosimo sa bolom, napuštanjem, raskidom, nepravdom i nađemo način da  rešimo, smanjimo i lakše iznesemo konkretan stres. Vrlo je bitno da se sa tim suočimo na odrasli, a ne dečiji način. To znači da ne koristimo nemoć i bespomoćnost koji vode direktno u ulogu žrtve. Biti sam svoja podrška tokom perioda oporavka je odluka koja ide u prilog proaktivnosti, a ne pasivnosti  u ovom procesu.

Povratak u prošlost

Važna je svakako podrška od nama važnih osoba u rešavanju problema. Ova podrška može i treba biti kako emocionalna, tako i praktična. Imati sa kim podeliti iskustvo je bitno, ali ne trba da vodi u opsesivno vraćanje filma. Dobro je osvestiti sopstvenu ranjivost, kao posledicu toga kako  je na vas i vaš život  uticalo priklanjanje bivšeg supruga novoj osobi. Ovo naravno poziva osobu na preuzimanje nekih inovativnih životnih  koraka, o kojima možda do tada nije razmišljala. Osobi kao dokaz da se oporavila često jeste sposobnost da prestane da se brani, samosažaljeva i da može  kritički da sagleda i neke sopstvene propuste koje je pravila u tom odnosu. Osoba shvati na primer da nije trebalo da održava koncept domaćinstva svoje mame, već više učestvuje i neguje odnos, možda bolje da komunicira ili sluša, rešava probleme. Ona počinje da radi ono što nije radila ranije. Zato možemo reći da vreme i ne leči baš sve, već leče oni koji su odlučili da sebi pomognu!
U ovom procesu mislim da je bitno odustati od revanšizma, osvete ili kažnjavanja bivšeg, ma kako to za mnoge biva izazov.

Gde je vaša snaga?

Jedna klijentkinja ostala je nema kad je suprug samo „išetao iz braka“ i ostavio je sa dvoje maloletne ženske dece. Nova zgodna i mlada partnerka bila je zanosno privlačna i dobrostojeća. Odlučila je da ne traži više nego što je nekadašnji suprug  predložio da pruži, niti da ulazi u igre „lopova i žandara“. Iako je uključilai razum, dozvolila je sebi i da oseća. Iako se na momente činilo da je sasvim dobro, vrlo često  je bila potpuno utonula u tugu,a onda je išla ka ljutnji sa željom da se osveti. Ipak, pomagala sam joj da registruje šta tačno oseća, prorađujući, a ne potiskujući bolan sadržaj. Ipak, pred svaki potez kasnije je mudro promislila naučivši da odvoji svoje trenutne emotivne sadržaje od krajnjih  odluka. Bila je sposobna da misli i oseća istovremeno, što jeste cilj onoga što zovemo psihološka stabilnost.
Raskid, razvod, razilazak  nosi sa sobom i procese bolnog  žalovanja koji znaju biti vrlo intenzivni. Krajnji cilj jeste prihvatanje nove situacije i  izgradnja  sopstvenih snaga koje osobu vode dalje u prepoznavanje adekvatne emotivne mape, kao  i novih životnih  uloga. U ovom procesu osobe često sebi odgovore na neka od pitanja: gde se i sa kim trenutno nalazim, ko predstavlja moje podržavajuće ili nepodržavajuće mikro i makro okruženje, koja ponašanja preduzimam ubuduće da bih živela na način koji mi odgovara i koji je trenutno moguć, koje su moje snage, talenti, motivacija? I konačno,  zašto nešto hoću ili neću? Time osoba  definiše i neka svoja  važna uverenja i  vrednosti, može da stigne do sebe, u svoj jasan i nepodeljen osećaj identiteta usprkos rastanku i prošlim iskustvima, kojima na kraju ovog procesa, može i da zahvali za deo nove persone u sebi, koja nosi neku novu energiju snage i inspiracije.

Maja Pavlov
Foto: Jelena Vlatković

tel: +381 63 11 22 806
e-mail: majapavlov@gmail.com
www.majapavlov.com
www.hrio.co
HRIO facebook
Maja Pavlov- facebook

Maja Pavlov je dipl.psiholog, CTA psihoterapeut i NLP trener prema IANLP i INHNLP standardima. Svoju međunarodnu psihoterapijsku sertifikaciju (za CTA) imala je na usmenom ispitu u San Francisku (USA), a važne NLP module prošla je sa međunarodno priznatim trenerima. U okviru Psihopolisa drži NLP za praktičare i NLP master treninge. Radi individualnu psihoterapiju u Novom Sadu i Beogradu i vodi grupe pod nazivom “TA u svakodnevnom životu”. Kontakt mail: majapavlov@gmail.com

Aktuelni treninzi i radionice:
„Ta u svakodnevnom životu“, Beograd – prijave na majapavlov@gmail.com

Intervju sa Majom Pavlov:

Da li je ljubav komplikovana?

 

Tekstovi Maje Pavlov:
Nedostatak samopoštovanja i strah od bliskosti
Emocionalna zaglavljenost
Kad je vreme za upoznavanje dece sa novim partnerom?
Izolacija je izazov za mentalno zdravlje čoveka
Da li maltretirate svoj brak?
Bračne razmirice
Emocionalno neverstvo
Naučite kako da budete srećni
Kako postati emocionalno nezavisan?
Od romantične priče do ljubavi bez strasti
Otići ili ostati u braku?
Psihološko odvajanje od roditelja
Ravnodušnost u braku
Lažni osećaj sigurnosti u partnerskom odnosu
Od profesionalnih slaloma do finansijske stabilnosti
Po kojim šavovima pucate?
Da li ste spremni za odricanja?
Život na distanci
Izlazak iz nezadovoljstva u emocionalnim odnosima
Posledice nedostatka ljubavi, empatije i poštovanja u detinjstvu
Mentalna dijeta
Veza sa emocionalno nedostupnom osobom
Šta nam mladi poručuju rečenicom „Nemoj da smaraš“?
Spasavanje i „lečenje“ veze nakon neverstva
Kuda žurite i morate li baš sve da stignete?
Možemo li sami rešiti svoje probleme?
Posledice emocionalnog zanemarivanja
Šta se krije iza straha?
Odlazak iz roditeljskog doma
Život bez emocija
Može li se kupiti ljubav?
Ono o čemu se retko govori…
Kako krenuti sebi u susret?
Usamljenost u braku
Bolest kao izazov i prilika za lični razvoj
Umete li da se zauzmete za sebe?
Poštovanje sopstvenih osećanja
Život između partnera i roditelja
Život pored alkoholičara i tornado svakodnevice
Život pod pritiskom negativnih emocija
Emocionalni koridori
Umete li da gradite prijateljstvo?
Šta se dešava u detetu nakon razvoda?
Živite li život po svojoj meri?
Da li ste anksiozni?
Stres ne štedi ni um ni telo
Emocionalni manipulatori i toksične veze
Kuda vodi manjak roditeljske ljubavi?
Mentalni “softver” u svakom od nas
Koliko je seks važan u braku?
Kapacitet za ljubav
Kako prevazići bračnu krizu?
Da li ste depresivni?
Kako prevazići „krizu srednjih godina“?
Psihološke prekretnice
Umemo li da se radujemo?
Zabrinutost je izlečiva
Kako “preživeti” pubertet?
Kuda vode pogrešna uverenja?
Cena „dvostrukog života“
Odvajanje od roditelja i primarne porodice
Šta vas sprečava da živite u skladu sa sobom?
Kako biti u dobroj psihičkoj kondiciji?
Osnažite samopoštovanje
Imate li krizu identiteta?
Zašto smo sami i kad smo s nekim?
Šta se krije iza besa?
Živite li po svojoj ili tuđoj meri?
Da li ste emocionalno zavisni od roditelja?
Zašto se plašimo bliskosti?
U konfliktu sa sobom i drugima
Kako vratiti smisao životu?
Koliko i da li volimo sebe?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

1 komentar

1 komentar

  1. Mile Stanišić

    16/04/2017 at 21:22

    Hristo vaskre!

    Pa Majo, Vi ste glavni na sajtu BG online.

    Mile

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
VEŽBE, MEDITACIJA I ISHRANA ME ČINE ZDRAVOM, ISPUNJENOM I SREĆNOM…

You cannot copy content of this page