BG online

Lični razvoj

Digitalna dijeta

Čoveče, isključi se

Društvene mreže, e-mailovi i “pametni” telefoni  su postali deo svakodnevice savremenog čoveka. Iako definitivno olakšavaju mnogo toga, istovremeno diskretno ali kontinuirano remete koncentraciju, onemogućavaju kvalitetan odmor i neretko pomeraju granice između poslovnog i privatnog života. Naše ponašanje u virtuelnom svetu ima veći uticaj na našu stvarnost nego što možemo i da zamislimo, kaže psihoterapeut Marko Braković i napominje da ako previše vremena provodimo u virtuelnom svetu, na dobrom smo putu da izgubimo sposobnost uživanja u životu.
Kad je vreme za digitalnu dijetu?
-Uzdržavanje od boravka na internet mreži je nešto što se danas može svima preporučiti. To vreme kad smo odvojeni na nekoliko sati i provodimo ga “off line”, treba da posvetimo bliskim ljudima, dobroj knjizi, treningu u prirodi ili meditiranju uz ono što nam prija ili nas opušta. Ovo je veoma važno jer nam održava i čuva inače narušenu i devastiranu koncentraciju, što je jedna od prvih posledica prevelikog boravka na internetu i društvenim mrežama. Kad primetimo da zapostavljamo posao, brak, vezu, decu ili čak i fiziološke potrebe u smislu odlaganja i čekanja poslednjeg trenutka za neku obavezu, tada je vreme da počnemo da razmišljamo o digitalnoj dijeti- kaže Marko Braković.
Ko je u najvećoj opasnosti?
-Deca i mladi su zatočenici interneta za razliku od starijih generacija koje su zatečenici istog. Ovo je velika razlika. Mada, danas je praktično manje ili više, svako ugrožen od ovog revolucionarnog otkrića koje nije samo štetno već je kao i svaki izum, veoma i koristan, a nekad i neophodan. Ovo naročito važi za ljude koji se bave javnim poslom ili prodajom preko interneta.
Šta sve internet danas ljudima može da zameni?
-Internet danas može da zameni gotovo sve- potrebu za seksom, kontaktima, zabavom, novim upoznavanjima, naručivanjem hrane, taksija, garderobe, obrazovanja i lekova. To je i glavni razlog zbog kojeg je internet
toliko adiktivan i zarazan. On respondira na veliki deo naših ljudskih potreba.
Kako izgledaju “krize” i odvikavanje?
-Kad govorimo o patološkoj zavisnosti od interneta, apstinentska kriza izgleda kao i svaka druga. Javljaju se bes, nervoza, tuga, depresija pa čak i telesni simptomi. Znojenje, nesanica, razdražljivost su veoma česti simptomi. Ova zavisnost ima i svoje podvrste, a to su zavisnost od proveravanja pošte i poruka, zavisnost od igrica i onlajn kockanja, chata, sextinga, kompulsivnog naručivanja i šopinga itd.

Branka Gajić
Foto: Vladimir Marković

 

Marko Braković je diplomirao andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Završio je postdiplomsku edukaciju iz oblasti konstruktivističke psihoterapije. Autor je i voditelj brojnih psiholoških radionica, ali i angažovan u radu sa klijentima različitih životnih dobi. Napisao je tri romana: „Fejsbuk Predator“, „Tablet“ i „Ljudski aparat“.

Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

Nezadovoljstvo sobom je navika

By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Za duhovnost su potrebni istrajnost i posvećenost   Mnoge tehnike…

You cannot copy content of this page