BG online

Lični razvoj

Digitalna dijeta

Čoveče, isključi se

Društvene mreže, e-mailovi i “pametni” telefoni  su postali deo svakodnevice savremenog čoveka. Iako definitivno olakšavaju mnogo toga, istovremeno diskretno ali kontinuirano remete koncentraciju, onemogućavaju kvalitetan odmor i neretko pomeraju granice između poslovnog i privatnog života. Naše ponašanje u virtuelnom svetu ima veći uticaj na našu stvarnost nego što možemo i da zamislimo, kaže psihoterapeut Marko Braković i napominje da ako previše vremena provodimo u virtuelnom svetu, na dobrom smo putu da izgubimo sposobnost uživanja u životu.
Kad je vreme za digitalnu dijetu?
-Uzdržavanje od boravka na internet mreži je nešto što se danas može svima preporučiti. To vreme kad smo odvojeni na nekoliko sati i provodimo ga “off line”, treba da posvetimo bliskim ljudima, dobroj knjizi, treningu u prirodi ili meditiranju uz ono što nam prija ili nas opušta. Ovo je veoma važno jer nam održava i čuva inače narušenu i devastiranu koncentraciju, što je jedna od prvih posledica prevelikog boravka na internetu i društvenim mrežama. Kad primetimo da zapostavljamo posao, brak, vezu, decu ili čak i fiziološke potrebe u smislu odlaganja i čekanja poslednjeg trenutka za neku obavezu, tada je vreme da počnemo da razmišljamo o digitalnoj dijeti- kaže Marko Braković.
Ko je u najvećoj opasnosti?
-Deca i mladi su zatočenici interneta za razliku od starijih generacija koje su zatečenici istog. Ovo je velika razlika. Mada, danas je praktično manje ili više, svako ugrožen od ovog revolucionarnog otkrića koje nije samo štetno već je kao i svaki izum, veoma i koristan, a nekad i neophodan. Ovo naročito važi za ljude koji se bave javnim poslom ili prodajom preko interneta.
Šta sve internet danas ljudima može da zameni?
-Internet danas može da zameni gotovo sve- potrebu za seksom, kontaktima, zabavom, novim upoznavanjima, naručivanjem hrane, taksija, garderobe, obrazovanja i lekova. To je i glavni razlog zbog kojeg je internet
toliko adiktivan i zarazan. On respondira na veliki deo naših ljudskih potreba.
Kako izgledaju “krize” i odvikavanje?
-Kad govorimo o patološkoj zavisnosti od interneta, apstinentska kriza izgleda kao i svaka druga. Javljaju se bes, nervoza, tuga, depresija pa čak i telesni simptomi. Znojenje, nesanica, razdražljivost su veoma česti simptomi. Ova zavisnost ima i svoje podvrste, a to su zavisnost od proveravanja pošte i poruka, zavisnost od igrica i onlajn kockanja, chata, sextinga, kompulsivnog naručivanja i šopinga itd.

Branka Gajić
Foto: Vladimir Marković

Marko Braković  diplomirao je andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Završio je postdiplomsku edukaciju iz oblasti konstruktivističke psihoterapije. Sa kolegom Milanom Radovanovićem vodi i koordinira rad sa grupama mladih ljudi sa problemima vezanim uglavnom za adolescentske krize. Piše blogove i stručne tekstove u kojima često obrađuje teme promiskuiteta, preuranjene ejakulacije, partnerske psihoterapije, hemijskih i nehemijskih zavisnosti. Autor je i voditelj radionica “Šta žene žele?” i “Zavođenje putem društvenih mreža”, ali i angažovan u radu sa klijentima različitih životnih dobi . U jesen 2014 objavljen je i Markov prvi roman pod nazivom “Fejsbuk Predator”. Ovaj psihološko erotski triler pobrao je sjajne kritike i za kratko vreme stekao veliki broj vernih čitalaca. “Tablet” je drugi Markov roman koji je istovremeno prvi sprski psihoterapijski roman.

Arhiva tekstova Marka Brakovića:
Provetravanje sopstvenog života
Zašto ponekad pričamo sami sa sobom?
Život sa kompleksom niže vrednosti
Kako “popraviti” sopstveni život?
Treba li ostati u kontaktu sa bivšim ljubavima?
Tuga, umor, bes, ravnodušnost i psihijatrijske dijagnoze
Intima, religija i seksualnost?
Zašto ostajemo u lošim vezama i brakovima?
Seks iz osvete
Emocionalni partneri na psihoterapiji
Suština promiskuiteta
Neizvesnost u partnerskim odnosima
Marko Braković sa psihoterapijskog kauča
Zavisnost od seksa
Tajne psihoterapije
Upoznavanje preko fejsbuka
Zašto varaju žene, a zašto muškarci?
Šta žene žele i kako razumeti muškarce?
Seksualne slobode, izbori i biseksualnost
Nedostatak samopouzdanja i porazi u krevetu
Emotivne zablude

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
Za duhovnost su potrebni istrajnost i posvećenost   Mnoge tehnike…