BG online

ODMOR I PUTOVANJA

Detoks putovanje na Taru

Čišćenje uma, duha i tela uz cvrkut ptica i žubor vode (AVAN-TARA-DAHA)

Moto našeg AvanTaraDaha programa „da sve izazove pretvaramo u blagoslove“ i u nedavno održanom julskom okupljanju ljubitelja ove avanture daha i duha ponovo je ispunio svoj cilj.
Izazova, kao što znamo, uvek ima. Neizostavno…
Da li nam je (pre)hladno? Da li nam je (pre)toplo? Da li ja to mogu: šest kilometara uzbrdo i isto toliko nizbrdo, tokom pet sati? Hoću li biti gladan/na ako ne jedem meso tri dana? A da li će tamo biti kiše?
Na Tari? Na našoj uvek uzbudljivoj lepotici? Uvek ima kiše i promene vremena i za čas se  sve promeni. I u svemu tome uživaš. Jer si na Tari. Jer znaš da ona nije za svakog.
Ali, gle, već dva puta zaredom, kiša pada pre našeg okupljanja i pada kad se razilazimo. A tokom našeg programa – ne. Čudno? Da li nas to neko podržava da maksimalno uživamo? Možda bi se i tako moglo protumačiti.
Ali, mi se pripremimo za sve. I za jako sunce i za još jaču kišu. I svi koji dođu na naš program AvanTaraDaha, svi koji donesu odluku da se upuste u ovu predivnu avanturu daha i duha, nemaju problem sa vremenskim prilikama.
Nemaju (trajući) problem ni sa čim, zaista. Jer sve probleme rešavamo u divnom zajedništvu, u bodrenju, u podršci… I svi to osete na najbolji mogući način.
A julska grupa je bila po svemu posebna. Do sad neviđena po odnosu muških i ženskih učesnika – 6:4. Do sad nedoživljena po odnosu omladina, npr.do 25 godina i nešto manje mladi, oni između 35 i 65 – 5:5. A na kraju je sve ispalo uravnoteženo i harmonično. Na kraju je sve bilo perfektno. Izazov naizgled teško spojivog sastava pretvorili smo u blagoslove sveopšte i svepodržavajuće harmonije. Takođe, do sad nismo imali ni situaciju da je šestoro došlo iz iste firme, a ostalo četvoro iz sasvim drugog sveta.

ČAROLIJA PRIRODE

Divno je bilo videti, ali i doživeti zajedništvo onih koji se duže vreme poznaju i onih koji se nikada pre nisu ni susreli.
Slično kao i na prethodnim okupljanjima na Tari, priroda je za nas učinila najviše, opet je proizvela svoju čaroliju. Tišina koja dominira u Lađevcu, uz cvrkut ptica i žubor reke Rače, veoma brzo ostave svoj umirujući efekat na sve nas.
Onda nam je sve lakše: da pratimo predavanja o holističkim detoks praksama, da učestvujemo u mentalno-emocionalnim vežbama na svežem vazduhu, da otkrivamo i beremo biljke za salate i čajeve, da učimo o pripremanju detoks-obroka od vrhunskog profesionalca, kakav je naš Aca iz Valjeva.
Meditativne (detoks) šetnje do izvora Lađevac i obližnjeg skita Svetog Đorđa (ostaci srednjovekovnog malog izdvojenog manastira), kao i edukativno-avanturističke šetnje do manastira Rače i vidikovca Sokolarice, bile su izazov, svaka na svoj način za dobar deo naših učesnika. Nekome je izazov pričinjavala dužina šetnje i uspon, a drugima su to bile detoks-šetnje u tišini. Zahvaljujući energiji grupe i oni su pretvoreni u blagoslove.

REKLI SU O AvanTaraDaha programu…

Potrebe mladog i nešto malo manje mladog čoveka/žene se, reklo bi se, u mnogočemu razlikuju, ali su duh i ravnoteža našeg AvanTaraDaha programa aktivnog odmora učinili da njihovi utisci budu sledeći:

“Kao prvo, dopala mi se fantastična organizacija. Ceo program, predavanja, vežbe, šetnje…sve je bilo dobro osmišljeno. Goran, kao predavač to odlično radi i duhovit je. Bio sam na mnogo seminara u životu, a ovaj mi je definitivno najbolji. Samo nastavite tako…”,  Milorad Đokić, inženjer iz Užica.

“Utisci su pozitivni. Doživeo sam pozitivno to što sam se na ovom trodnevnom programu potpuno oslobodio negativnih uticaja sredine iz koje dolazim. Upoznao sam divne ljude. Sve mi se dopalo”, Konstantin Ludajić, student iz Kikinde.

“Fenomenalno je iskustvo. Naučila sam nešto novo, vežbe disanja, predavanja koja su bila fantastična”- Nada Medić, mlada penzionerka iz Beograda, članica udruženja “Budimo zajedno”.

“Sve najbolje. Sve pohvale Goranu, ali i Ani i Aci kuvaru. Sve vas mnogo volimo. Nastavite dalje. Posvećeno, pametno i postepeno”- Miško Dimitrijević, advokat iz Beograda.

“Prelepo iskustvo, sa divnim ljudima i trenerima. Pozitivno je to što sam imala priliku da vežbam svesno disanje; detoks šetnje i planinarenje. Shvatila sam da neke namirnice bez kojih sam mislila da ne mogu živeti, itekako mogu… (slatkiši, meso). Možda jedino malo više slobodnog vremena- Sandra Lazendić, advokatica iz Beograda.

“Pozitivni utisci su produbljeni u odnosu na prošlu godinu. Konačno i preko potrebno odvajanje od ogromnog broja otrova, emocija i informacija koje su mahom negativne prirode i stvaraju neprekidnu buku neusaglašenih tonova. Najpozitivnija stvar između mnogo novonaučenih ili ponovljenih je mogućnost dosezanja blagotvorne tišine i ostajanja konačno sa sobom. Upravo je tu i jedina zamerka – premalo vremena za osamu i opet i opet užurban tempo i stalna trka sa vremenom”- Radovan Džanić, advokat iz Ivanjice.

Goran Kojić i Ana Čizmić

Ana Čizmić i Goran Kojić su sertifikovani treneri za lični razvoj (Ana po Lujzi Hej, Goran po Čarlsu Berneru i Bertu Helingeru), sa holističkim pogledom i pristupom na sve segmente rada na sebi.
Više o Ani i Goranu: www.umpasrce.rs

 

Intervju sa Anom i Goranom:

Holistička detoksikacija

 

Tekstovi Gorana Kojića i Ane Čizmić:
Sprečite zdravstvene probleme naučite tehniku svesnog disanja

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kako završavaju veze ljubavnika? „Ako smo počeli tako što smo…