fbpx

BG online

Roditeljstvo

Deca se ne vaspitavaju sama

Zanemarena deca zauzetih roditelja

Brzina savremenog života i borba za egzistenciju dovode do toga da sve više roditelja radi i po više poslova kako bi preživeli. Ako nakon teškog radnog dana dođu kući i opuštaju se uz TV ili mobilni telefon, onda se izgubi i to malo vremena koje bi trebalo provesti sa decom. Rezultat savremnog načina života, trke za egzistencijom i pogrešne logike roditelja da se deca vaspitavaju sama, obično su zanemarena deca. Ovu decu često u školi prepoznaju kao nemirnu decu koja lošim ponašanjem privlače pažnju.

Zašto privlače pažnju?

Kad govorimo o zanemarenosti ne mislimo samo na količinu vremena koje roditelji provode sa decom, već i na kvalitet vremena. Tako na primer, roditelji koji provode fizički dosta vremena sa decom, ali za to vreme su psihički odsutni, ne pokazuju im ljubav i pažnju, ne razgovaraju i ne vaspitavaju ih, njihova deca će takođe da se osete zamenareno. Vaspitavanje dece podrazumeva da sa decom svakodnevno treba razgovarati o dobrom i lošem ponašanju, postavljati im neke zahteve, hvaliti ih, ali i kad je potebno kritikovati, korigovati njihovo ponašanje i postavljati granice. Kod zamenerene dece obično se postavljaju vrlo mali zahtevi, malo se hvali i ponašanje i ličnost, ali malo i kritikuje loše ponašanje. Kad se takvo dete loše ponaša, onda dobije kritike, koje su često upućene na ličnost i ne dobije i objašnjenje kako treba da se ponaša. Pošto nema jasne orjentire, shva da privlači pažnju lošim ponašanjem, a negativna pažnja je za nega bolja nego nikava pažnja.

A gde su mama i tata?

Ovakvi roditelji veruju da dete treba pustiti da se razvija samo od sebe, jer će tako naučiti da bude samostalno… Jednu devojčicu su tako roditelji doveli na terapiju jer su nezadovoljni njenim ponašanjem u školi, lošim uspehom, čestim kritikama nastavnika, agresivnim ponašanjem prema roditeljima… shvatili su da često privlači pažnju lošim ponašanjem, ali ne razumeju zašto i ne vide svoju odgovornost I tome.Tokom terapije devojčica je na crtežu porodice nactala sebe, brata i svog kućnog ljubimca, iako žive sa roditeljima. Žalila se kako mama i tata ne provode vreme sa njom jer puno rade, dolaze kući kasno, vrlo su umorni i treba im vreme da se odmore. Majka uveče posle posala mora da šeta kuče i da sređuje kuću, pa nema vemena da sa njom razgovara. Roditelji ne znaju da njihovo dete već duže vreme ima probleme u školi i sa drugaricama, kao i da ima zdravstvene probleme koji su očigledni. Roditelji su takođe bili uključeni u terapijski proces i kad smo napavili novu porodičnu dinamiku, devojčicino stanje je počelo da se popravlja. Novi plan porodice je bio da nakon radnog vremena mogu zajedno da izvode kuče napolje i tako se druže i razgovaraju, mogu zajedno da spremaju ručak i sređuju kuću i dok rade da razgovaraju o situacijama i osećanjima sa kojima se dete susreće. Na taj način nisu zapostavljeni ni kuća, a ni dete. Kad su zajedno, oni aktivno učestvuju u vaspitnom procesu, izražavaju svoja očekivanja, pohvaljuju pozitivno ponašanja i kritikuju negativno.

Precizne granice za jasne orjentire

Iako je realnost takva da mnogi roditelji moraju puno da rade da bi preživeli, to ne znači da je količina vremena provedena sa decom jedino važna. Ono što je mnogo važnije je kvalitet provedenog vremena, što podrazumeva da barem tih sat, dva koje zauzeti roditelji imaju na raspolaganju provode u aktivnom druženju sa decom i postavlajnju jasnih granica, kako bi deca imala jasne orjentire u životu. Deca se ne vaspitavaju sama i nije dovoljno samo im dati da jedu, da se obuku i da gledaju “uspešne” roditelje, već treba  aktivno učestvovati u njhovom odrastanju i vaspitanju, usmeravati ih i postavljati granice.

Ljubica Bogetić
Foto: Dario Konstantinović

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju. Radi sa klijentima u Beogradu, ali i preko skajpa sa ljudima iz celog sveta.
Mr Ljubica Bogetić radi i test profesionalne orjentacije koji obuhvata testove sposobnosti, interesovanja i ličnosti, kao i razgovor sa psihologom. Sve to detaljno može da odredi profesionale oblasti u kojima možete da ostvarite svoj maksimum. Ova testiranja su najkorisnja za učenike 8. razreda osnovne škole i 4. razreda srednje škole, a kao orjentir u izboru škole ili fakultera. Korisna su i odraslim ljudima koji žele da promene zanimanje, ali ne znaju šta bi drugo radili.
Testiranje se obavlja u EOS CENTRU na Novom Beogradu. Dodatne informacije možete dobiti putem maila: eoscentar@gmail.com

Individualni i grupni treninzi:
– trening za roditelje i vaspitače DETE POBEDNIK
– trening socijalnih veština – (za tenejdžere, odrasle i u poslovnom okruženju)
– upravljanje stresom (za tinejdžere, odrasle i u poslu)

PRIJAVE NA EMAIL: EOSCENTAR@GMAIL.COM

Individalno, porodično ili grupno psihološko savetovanje i treninge, preko skajpa ili uživo možete zakazati putem maila: eoscentar@gmail.com
www.eoscentar.com

Intervju sa Ljubicom Bogetić

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

SAVETI mr LJUBICE BOGETIĆ:
Skrivena tuga disfunkcionalnih porodica
Skinite dete sa mobilnog telefona
Skrivanje iza bolesti i sindrom 5.razreda
Najčešće roditeljske greške
Psihička zavisnost od roditelja i zabrana na odrastanje
Deca na psihoterapiji
Sindrom poslednjeg ispita
Sindrom pametne dece
Depresivnost kod dece
I deca mogu biti anksiozna
Ljubomora u partnerskim odnosima
Ozbiljne posledice zavisnosti
Nesigurnost kod mladih i dozvola za odrastanje
Osećanja koja čuvaju od bolesti
Strah od raskida i samoće
Emocionalne ucene roditelja
Formula zdravlja i ličnog zadovoljstva
Posledice hroničnog stresa
Kako deci postaviti granice?
Komunikacija roditelja i dece
(Ne)realni strahovi anksioznih roditelja
Deca preterano ambicioznih roditelja su često depresivna i buntovna
Kako nasilje u porodici utiče na decu?
Zašto se povećava broj razvedenih brakova nakon godišnjeg odmora?
Želeli ste sina, a dobili ćerku?
Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Kad je muškarac spreman da postane otac?
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

1 komentar

1 komentar

  1. Tamara

    12/10/2018 at 17:00

    Molim vas dragi autori teksta,objasnite mi sta znaci recenica da “danas ljudi moraju puno da rade da bi preživeli”? Jako postujem i redovno posecujem ovaj sajt tako da mi pored kvalitetnih sagovornika i tekstova ova rečenica upada u oci kao neprimerena za ljude koji su postovaoci i praktičari jednog pogleda nas svet gde ne mora da se bori i grize da bi se uspelo u bilo kom polju zivota..Preziveli znaci(ispravite me ako grešim)borba na život i smrt gde je neko ostao u zivotu.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kolektivni egoizam i emocionalna klima Balkana Hronični nered u društvu…
error: