fbpx

BG online

Roditeljstvo

Deca na psihoterapiji

Kad telo priča umesto vas…

Sve je više dece koja kroz telesne simptome reaguju na neprijatnosti i stres. Nije radak slučaj da kad deca krenu u školu počnu da dobijaju neke vrste alergija i kožnih reakcija koje ranije nisu imali, a pri tom nisu alergije na hranu ili imaju probleme sa disanjem, bolove u glavi, stomaku, nevestice. Kad se javi bilo koja telesna reakcija najvažnije je prvo se javiti lekaru i proveriti o čemu se radi, a ako lekar potvrdi da je sve u redu, znači da je problem psihičke prirode. Obično i sami lekari upućuju decu na psihoterapiju. Iako je stres glavni okidač za nastanak telesnih tegoba, to ne znači da će sva deca koja imaju neku stresnu situaciju imati ovaj problem. Obično je više faktora uključeno kao što su nasledni faktori, odnos roditelj-dete, uticaj sredine i dugotrajni stres koji dete trpi i nigde ne kanališe. Deca koja imaju ovakve tegobe uglavnom su veoma osetljiva i imaju teškoće da prepoznaju i izraze svoja osećanja. Zato kažemo da oni somatizuju svoje emocije – odnosno da telo priča umesto njih. Dobra stvar je što većina ovih tegoba može uspešno da se prevaziđe kroz psihoterapiju.

Uplašeni roditelji i deca pod stresom

Česti su primeri da stresovi u školi kao što su preopterećenost gradivom, pritisak oko ocena, problemi u komunikaciji sa vršnjacima, vršnjačko nasilje, komunikacija sa profesorima ili promene poput selidbe, razvoda, rođenja brata ili sestre budu okidač za pojavu nekih telesnih simptoma. Roditelji su tad veoma uplašeni za zdravlje svoje dece i vode ih na sva moguća ispitivanja, ali često su rezulti dobri, pa im doktori kažu da je problem psihihičke prirode. Dublje uzroke svakako treba tražiti u samom sklopu ličnosti deteta i njegovoj percepciji stresogenih događaja i načinu iskazivanja emocija, kao i u samom odnosu deteta sa važnim ljudima u okolini.
Ekcem zbog potisnutih emocija
Jedna devojčica koja je dolazila na terapiju zbog čestih reakcija na koži u vidu ekcema i crvenila, koje dobije kada god potiskuje osećanje ljutnje. Vremenom je osvestila da nije imala dozvolu na pokazivanje neprijatnih osećanja,naročito ljutnje. Kad je naučila da preoznaje svoja osećanja i da ih slobodno iskazuje na socijalno adekvatan način, kožne reakcije su se znatno smanjile. Osećanja su kao voda, uvek nađu svoj put, a nekada taj put ide kroz telesne simptome ili bolest. Emocionalna pismenost je zato ključna za mentalno i fizično zdravlje i zato je važno decu od najranijeg uzrasta učiti kako da prepoznaju i adekvatno iskazuju svoja osećanja.

Ljubica Bogetić
Foto: Dario Konstantinović

Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju. Radi sa klijentima u Beogradu, ali i preko skajpa sa ljudima iz celog sveta.
Mr Ljubica Bogetić radi i test profesionalne orjentacije koji obuhvata testove sposobnosti, interesovanja i ličnosti, kao i razgovor sa psihologom. Sve to detaljno može da odredi profesionale oblasti u kojima možete da ostvarite svoj maksimum. Ova testiranja su najkorisnja za učenike 8. razreda osnovne škole i 4. razreda srednje škole, a kao orjentir u izboru škole ili fakultera. Korisna su i odraslim ljudima koji žele da promene zanimanje, ali ne znaju šta bi drugo radili. Više informacija: eoscentar@gmail.com
www.eoscentar.com

Intervju sa Ljubicom Bogetić

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

SAVETI mr LJUBICE BOGETIĆ:
Skrivena tuga disfunkcionalnih porodica
Skinite dete sa mobilnog telefona
Skrivanje iza bolesti i sindrom 5.razreda
Najčešće roditeljske greške
Psihička zavisnost od roditelja i zabrana na odrastanje
Deca se ne vaspitavaju sama
Sindrom poslednjeg ispita
Sindrom pametne dece
Depresivnost kod dece
I deca mogu biti anksiozna
Ljubomora u partnerskim odnosima
Ozbiljne posledice zavisnosti
Nesigurnost kod mladih i dozvola za odrastanje
Osećanja koja čuvaju od bolesti
Strah od raskida i samoće
Emocionalne ucene roditelja
Formula zdravlja i ličnog zadovoljstva
Posledice hroničnog stresa
Kako deci postaviti granice?
Komunikacija roditelja i dece
(Ne)realni strahovi anksioznih roditelja
Deca preterano ambicioznih roditelja su često depresivna i buntovna
Kako nasilje u porodici utiče na decu?
Zašto se povećava broj razvedenih brakova nakon godišnjeg odmora?
Želeli ste sina, a dobili ćerku?
Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Kad je muškarac spreman da postane otac?
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Srpski film u Kanadi i SAD Jedan od najuspešnijih domaćih…
error: