fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Deca govore mojoj ćerki da je debela. Šta mogu da uradim da ne izgubi samopouzdanje?

Imam devojčicu od tri godine. Malo je krupnija i trenutno radimo pretrage da vidimo da li samo voli da jede ili postoji neki zdravstveni problem.
Problem je i taj da su joj neka deca u vrtiću počeli da govore da je debela. Već neko vreme zna da kaže “mama, ja nisam debela”. Rekla sam joj da kada neko to kaže, da mu odgovori da je to ružno da se govori. I njoj sam probala da objasnim da nije debela. Molim za savet kako da se postavim da joj se ne naruši samopouzdanje- pitanje je koje je čitateljka BGonline-a postavila psihologu Ljubici Bogetić.
„Svakako treba uraditi pretrage, ali i bez obzira na to treba da se oseća dobro u svojoj koži i bude zadovoljna sa sobom. Deca u kolektivu su ponekad surova i reaguju neprijatno kad primete da je neko drugačiji. To svakako treba prijaviti vaspitačicama, kako bi one obratile pažnju i postavile granice i pravila ponašanja u vrtiću. Ako one postave pravila da je zabranjeno etiketirati drugu decu, oni se uglavnom trude to da ispoštuju. Napravite dogovor i sa njom i sa vaspitačicama šta treba da odgovori, ako joj neko dete kaže da je debela. Ono što vi možete da uradite jeste da joj pomognete da izgradi pozitivnu sliku o sebi. Pohvaljujte je češće i naglasite kako vam se sviđa kako izgleda i kako ona vredi. Pomozite joj da razvije neke druge veštine u kojima će biti dobra ili bolja od vršnjaka. Naglasite njene pozitivne osobine, dajte joj primere drugih ljudi koje ona ceni, a razlikuju se po nečemu. Pomozite joj da shvati da ne moraju svi da budu isti i da je ok biti drugačiji. Iskoristite ovu fazu da razvije fleksibilnost u mišljenju, prihvata različitosti i izgradi pozitivnu sliku o sebi što će joj i te kako biti korisno u budućnosti.“

Ljubica Bogetić, psiholog i psihoterapeut
Foto: Dario Konstantinović
EMAIL: EOSCENTAR@GMAIL.COM

Od nemoći i samosažaljenja do depresije

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Živite li obilje ili oskudicu? “Kako se osloboditi suvišnih stvari…
error: