BG online

Sajam tehnike
ZDRAVLJE

Mentalni poremećaji, drugi najveći zdravstveni problem stanovništva u Srbiji

Dan bez stresa u Beogradu

Mentalni poremećaj ne diskriminiše i ne bira ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni nivo inteligencije ili obrazovanja… Niko nije imun! Može da se desi svakome!
DA LI STE ZNALI?
• 1 od 4 osobe u nekom periodu života oboli od mentalnog poremećaja
• Mentalni poremećaji su drugi najveći zdravstveni problem srpskog stanovništva (nakon kardiovaskularnih).
• Istraživanje od 1997-2007 ukazuje da se svaka druga osoba u Srbiji ne oseća dobro i pati od blagih simptoma depresije- kod 4,4% žena i 2,4% muškaraca je dijagnostifikovana depresija, a 55,8% građana Srbije je prijavilo teskobu, napor i umor.
• Procenjuje se da je više od 75 % bolesti prouzrokovano stresom
• Podaci sa instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu pokazuju da je 42% učenika srednje škole anksiozno.
• Prema broju samoubistava Srbija je na 13. mestu u svetu, a mentalni poremećaji, depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci uzroci su u više od 90% slučajeva, tvrde stručnjaci

Svetski dan mentalnog zdravlja je u okviru kampanje “Može da se desi svakome” Udruženje za podršku ljudima sa neurozom “Herc”, u saradnji sa Karitasom Srbije, obeležilo malo drugačije, poklonivši sugrađanima dan bez stresa
Tokom manifestacije “Anti-stress Day”učesnici su kroz zanimljiv i interaktivan program radionica naučili kako da se opuste, ali i neke od efikasnh tehnika za prevazilaženje stresa.
Kroz uvodni deo “Picture introducing”, posetioci su izabrali fotografije pomoću kojih su se predstavljali i upoznavali međusobno.
Kroz “Smeh jogu”- jedinstveni koncept smejanja bez razloga, igranje određenih igrica, vežbanje smeha i opuštanje, vodila nas je liderka Smeh joge Nataša Lukić. Radionicu Crtanje fraktala – naučno istraženi metod art terapije, vodila je Ljiljana Nestorović iz Fraktal Arta. Crtanjem fraktala suočavamo se sa samim sobom, otkrivamo svoje talente i lakše ostvarujemo naš puni potencijal. U Psihološkom kutku svi zainteresovani su imali priliku da razgovaraju sa psiholozima-psihoterapeutima Marijom Benin i Natašom Milosavljević, saznaju sve o REBT terapiji i Transakcionoj analizi, dobiju savet i podršku. Psihodramsku radionicu vodila je terapeutkinja Ivana Lukovnjak, a učesnici su imali mogućnost da kroz rad sa sopstvenim telom osveste potisnute emocije i psihičke blikade koje rezonuju sa delovima tela ( kad smo pod stresom to se odražava na naše telo i zdravlje). Za razgibavanje i dobru atmosferu bili su zaduženi koreografi i plesači plesnog kluba kubanske salse Timbao.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Zanemarena deca zauzetih roditelja Brzina savremenog života i borba za…