BG online

ZDRAVLJE

Da li ste “preživeli” još jednu dijetu?

NEKA DEBELE GODINE KONAČNO POSTANU PROŠLOST

Želja da imamo manje kilograma ulazi sigurno u prvih pet želja savremenog čoveka. Nezvanično ispitivanje javnog mnjenja u Americi na pitanje da li bi ste više voleli da ste bogati ili fit, pokazalo je da su ljudi prioritet dali fizičkom izgledu. Skoro svaka žena, pa i muškarac stalno razmišljaju o tome šta, kada i kako treba jesti.

Već decenijama idemo napred-nazad, živeći između prevelikih očekivanja, do potpune ravonodušnosti, opraštajući se od jednog po jednog trenda u ishrani. I dok nam jedni nude da se vratimo u kameno doba, da sledimo Paleo dijetu pračoveka (primamljiva za naš balkanski tip mesojeda), drugi nam govore da je taj pećinski način ishrane „altmodisch”, nudeći nam ni manje ni više nego svoju suprotnost, super modernu vegansku ishranu. A onda pročitamo da ni voće nije baš bezbedno, ima mnogo fruktoze…

Da li je sve baš toliko komplikovano?

Tema „ishrana“ je toliko izgustirana, da mnogi više ne žele ni da čuju bilo šta o tome. Da li je ishrana zaista tako komplikovana ili smo je mi zakomplikovali? Svakome od nas su za život neophodni vazduh i hrana. I dok se vazduh teško može lepo upakovati pa je trgovački gledano neinteresantan, hrana se izgleda baš isplati. Jednostavno se sve može prodati, počevši od obične hrane do neobičane i što je više neobična, to je profitabilnija. Preplavljeni smo dijetetskim suplementima i tzv.“super”namirnicama u obliku kinoe, moringe, kale, kokosa, psiliuma i drugih skupih preparata dostupnih kako u apotekama tako u supermarketima, na benzinskim pumpama. I dalje smo u potrazi za preparatom koji će naše grehe kompenzovati, verujemo da će se idealni zaslađivač ipak otkriti, koji će nam omogućiti da jedemo kako smo navikli, a da se ne gojimo! “Skidamo” se sa slatkiša akupunkturom, hipnozom, aromaterapijom, organizuju se grupne terapije dodirima. Izgleda da ludilu nema kraja. Mi ćemo i dalje samo plaćati, dok će se drugi bogatiti upravo na našim slabostima i iluzijama. I što je veći očaj, snage je sve manje da se odupremo silnoj mašineriji.

Kad se metabolizam umori….

Većina novih dijeta imaju sličan koncept: agresivnu reklamnu strategiju koja se postiže putem društvenih mreža. Metode su najčešće “specijalne” i glavni im je zadatak da se izdvajaju od ostalih. “Metod” na prvi pogled radi i počinje da privlači nove mušterije. Ono što prati svaku dijet-kampanju jesu prvo poznate ličnosti koje se u svrhe marketinga koriste. Ta poređenja sa “uspešnim primerima” su nerealna, jer teško da se jedna zaposlena majka, sa svim kućnim obavezama može porediti sa prominentnim ličnostima koji imaju pomoć u kuci, pomoć oko čuvanja dece, svog ličnog fitnes trenera.
Veoma brzo efikasnost dijeta postaje jasnija, jer sve se svodi na preporuku povećanog konzumiranja povrća uz drastično smanjenje energije koje prati gladovanje. A kad i pored izgladnjivanja željeni rezultat izostane, jer se metabolizam večitih dijetaša umorio i ne reaguje više na iste metode kao nekad, počinje nova frustracija. Počinje da nam se opet vrti u glavi, muka nam je … Nedostatak energije i vitanih sastojaka iz hrane, potrazicemo tada u dodacima za ishranu, kupujuci skupe preparate i super zdrave chia bobice, goji i drugo semenje.

Dijeta (ni)je uspela, klijent “preživeo”

Rezultata dijete ponovo nema, pare su potrošene, ali i naša očekivanja. Sa slabim, već izbledelim uspehom programi se tiho gase. Postajemo na izgled mirni, ali samo do sledećeg talasa motivacije i potrage za novom dijetom, jer izmedju potpune ravnodušnosti i velikih ambicija, izmedju prejedanja i gladovanja uvek nas samo korak deli. Sa google-a bez oklevanja u pet sekundi već stiže sledeća ponuda – ovaj put uzbudljivija od svih ranijih. Istorija se nastavlja …

Zdrava ishrana je jednostavna

Kao i za sve komplikovane stvari, rešenje je uvek jednostavno. Zdrava ishrana je jednostavna, uravnotežena i raznovrsna, praktično ishrana bez zabrana. U narodu poznata kao umerena.

„Učimo ponovo jesti“Osnovni saveti na putu do umerenosti:

  1. Prilagodite ishranu vašem životu.
  2. Obratite pažnju na 3 glavna obroka: doručak, ručak i večeru i ne preskačite obroke.
  3. Neka obroci budu upisani u kalendar obaveza toga dana.
  4. Pre odlaska u kupovinu napravite spisak namirnica – to što kupite ćete i pojesti.
  5. Kupujte proizvode vašeg regiona i pratite njihov sezonski kalendar.
  6. Pravite jednostavna jela za poneti, kada niste kod kuće: rižoto sa povrćem, krompir salatu, salatu od pasulja…
  7. Ne planirajte dalje od dva, tri dana unapred, da ne biste došli u iskušenje da imate previše dostupne hrane.
  8. Voće kao ni salata nisu obrok. Ne pijte hranu, već je žvaćite i uživajte u njenom koloritu.
  9. Uživajte SVIM čulima makar u jednom od obroka tokom dana.

Fett frei program nije dijeta već učenje umerenosti kao jedinom mogućem načinu u borbi protiv viška kilograma. Program ishrane Fett-frei je program za celu porodicu. Ne sadrži nikakve suplemente niti dodatke ishrani.

O utiscima i iskustvima onih koji su to postigli čitajte na:
http://fett-frei.at/2012/10/18/vasi-utisci/

Ana Lipowatz
fettfrei@gmx.at
Foto: Sanja Rajković

Zdrava ishrana je vrlo jednostavna. Ana Lipowatz je sebi postavila zadatak da ovu zakomplikovanu temu pojednostavi. Ona je uverena da se život ne mora prilagoditi ishrani, već obrnuto, da ishrana treba da prati stil života i naše navike. Ne postoji univezalan recept za sve nas. Sa puno razumevanja i iskustva Ana Lipowatz vodi ljude da ponovo nađu svoj pravi put.

Ana Lipowatz, diplomirani farmaceut i magistar nutricionizma, tvorac FETT FREI programa koji se zasniva se na mišljenju da nije važno koliko kilograma pokazuje vaša vaga, već kakvog su kvaliteta vaši kilogrami. To u praksi znači da muškarac visok 185cm, težak 100kg nije debeo ako je to pre svega mišićna masa, a da pri tom žena, koja ima “normalnu” težinu može da izgleda debelo ako ima malo mišićne mase, a mnogo masnog tkiva, ili naravno savršeno, ako je obrnuto. Ana Lipowatz radi sa klijentima u Beogradu i Beču, ali i putem skype-a.
Program Fett-frei Ane Lipowatz!
Za samo 60 dana je moguće ostvariti ovaj san: smršati bez gladovanja uz hranu koju volite!
Ani Lipowatz možete pisati na mail: fettfrei@gmx.at
fett-frei

© BG online. All rights reserved

Arhiva tekstova Ane Lipowatz:
Vratite se dobrim navikama, mršavite s osmehom
Zlatna pravila pravilne ishrane
Kako izgubiti kilograme i zadržati vitku liniju?
Musli s jogurtom
Zašto je teško izgubiti kilograme?
Piti mnogo vode (ni)je zdravo
Šta nam se dešava kad držimo dijetu?
Namirnice koje utiču na lučenje insulina
Nutricionista ličnim primerom motiviše klijente
Život bez slatkiša je moguć i lep
Zašto (ne) treba mešati proteine i ugljene hidrate?
Tajne pravilne ishrane
Kako početi dijetu?
Pametno i kvalitetno mršavljenje
Opsednutost zdravom ishranom
Hrana ne sme da bude „terapija“
Efikasno mršavljenje
5 saveta koji će vam pomoći u mršavljenju
Mršavljenje preko interneta
Dan bez štrudle je kao nebo bez zvezda
Prirodna higijena
Šta je pravilna ishrana?
Vitki a siti
Šta nam telo kaže?
Ne plašite se ugljenih hidrata

Nutricionista ličnim primerom motiviše klijente

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
NE TRAŽITE LJUBAV DOK STE OČAJNI (Bruno Šimleša) Mnogo je onih…