fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Da li sam u depresiji?

Kako će drugi prihvatiti to kako se osećam?

Već dugo se osećam bezvoljno, kao da sve radim po automatizmu. Malo stvari me istinski raduje. Postoji jedan muškarac u mom životu zbog kojeg se jedino smejem, ali strepim od toga kako bi reagovao kad bi poznavao ovaj deo mene. Tek smo na početku veze, a ne bih volela da se jednog dana razočara.

Šta ako počnemo da živimo zajedno? Volela bih da nađem smisao u još nekim stvarima ali ne znam kako… Plašim se da nisam možda u depresiji… –obratila se čitateljka BGonline-a kliničkom psihologu Stani Budurić.

-Simptomi depresije podrazumevaju izmene u mišljenju, osećanjima, ponašanju i fizičkom stanju organizma. Postoji više tipova depresije i depresivnih poremećaja. Simptomi uzrokuju klinički značajnu patnju, oštećenje u socijalnim, okupacionim i drugim važnim oblastima svakodnevnog funkcionisanja, pa je veoma važno razlikovati je od tuge, koja je normalna emocionalna reakcija na životne teškoće, razočaranja i neuspehe. Depresija se razlikuje od normalne tuge jer ometa normalno dnevno funkcionisanje, utiče na efikasnost (rad, studiranje..), kao i na apetit, spavanje, doživljaj radosti. Doživljaji bespomoćnosti, beznadežnosti i bezvrednosti su intenzivirana i nepovezana sa olakšanjem. Ukoliko prepoznajete simptome depresije, neophodno je da se obratite stručnom licu za pomoć. Međutim, ukoliko je to reakcija na aktuelne životne okolnosti (gubitak, poraženost, neuspeh) tuga je normalna reakcija. Najvažnije je da nastavite sa aktivnostima koje su povezane sa osećanjem zadovoljstva i postignućem, ali i povećate aktivnosti na rešavanju problema. Potrudite se da beležite pozitivne događaje. Ono što je uvek preporuka je slušanje muzike, imaginacija, rekreacione aktivnosti. Probajte da napravite raspored za celu narednu nedelju. Što se tiče vašeg partnera, jasno je da ne možemo uvek da utičemo na reakciju okoline, odnosno drugih ljudi i zato je važno koncentrisati se na ono što je do nas, a to su naše reakcije i naše ponašanje. Možda bi pomoglo, ako biste mogućnost da se vaš partner razočara u vas sagledali na drugačiji način. Da li ste 100% ubeđeni da će se vaš partner razočarati u vas? Ukoliko niste 100% sigurni, onda pokušajte da verujete u onaj ostatak procenata, koji eventualno ostavlja mogućnost i neke drugačije reakcije. Da li biste mogli da garantujete da se ne bi uključio u rešavanje vašeg problema i bio vam podrška na tom putu?

Stana Budurić, psiholog
stanabuduric@gmail.com
Foto: Dario Konstantinović

Emocionalna odgovornost i zdrava zabrinutost

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
UPLOVITE U SVOJ MIR Japanci veruju da svaki čovek, kako…
error: