fbpx

BG online

Intervjui

Birala sam samoću da ne bih bila ranjena i razočarana

Sveta ljubav Maje Volk

“Čišćenje osećanja je važno kao i čišćenje organizma…”

Nekad je bila razočarana, izneverena, nepoverljiva i sama. Danas je ispunjena, nasmejana i voljena žena. Sa čovekom svog života kojeg je upoznala nakon dva razvoda, troje dece i jedne bolesti koja ju je iz korena promenila Maja Volk je napisala roman “Sveta ljubav” koji predastavlja sentimentalno putovanje ispisano u četiri ruke, zajedno doživljeno i odsanjano.
Filozofska poema “Sveta ljubav” je po rečima Maje Volk i njenog izabranika Nikosa Gousgounisa oda zreloj ljubavi koja će postideti mladalačke zanose i zablude.
Šta je “sveta ljubav” i ko ima priliku da je doživi?
-Sveta ljubav, za razliku od profane ljubavi je ogoljena, čista, nesputana, neomeđena socijalnim i materjalnim normama. Mogu da je dosegnu svi oni koji životu pristupaju iskreno, bez igara, emocionalnih ucena, nezrelih ideja, nesređenih emocionalnih trauma detinjstva i odrastanja, oni koji su spremni da se prilagode, daju sebe i prime u sebe sve što podrazumeva ljubav.
Koliko ste puta do sad gubili veru u ljubav?
-Isuviše mnogo puta. Na kraju sam se opredelila za samoću da ne bih više bila ranjavana i razočarana.
Kako ste prevazilazili poraze i razočaranja?
-Teško. Ali, dve konstante u mom životu su mi pomagale – moje pisanje i muzika. Iz tog silnog jada izrodili su se romani “Nesahranjene Marije”, “Predator”, “Mrtve lutalice”. Bila sam ubeđena da kreativnost proizilazi samo iz patnje pa sam mazohistički prizivala patnju. Kad je ona krunisana bolešću, počela sam da se preispitujem, da radim na sebi i u sebi, da rešavam sva ta nagomilana, nikad iskazana osećanja gneva, bola, straha… Psihoterapija je velika stvar. Čišćenje osećanja je podjednako važno kao i čišćenje organizma.
Da li je istina da bezuslovno možemo voleti samo decu ali ne i partnera. Kakvo je vaše mišljenje o tome?
-Zavisi naravno ne samo od partnera, već i od našeg pristupa životu, stepenu razumevanja i shvatanja ljubavi. Uopšte ne mislim da je roditeljska ljubav bezuslovna. Da je tako ljudi ne bi posećivali psihologe i psihijatre u zrelim godinama. I roditelji vezuju decu i vole ih samo ako se dokažu, ako ispune roditeljska očekivanja. Koliko se roditelja oseća razočarano, čak i izdano od strane rođene dece? Bezuslovna ljubav postoji samo u prirodi gde nema sistema kazni ni nagrada. Treba težiti ka takvoj ljubavi, graditi je i biti realan u očekivanjima.
Koje dubine u ljubavi ste upoznali kad ste sreli Nikosa?
-Velika greška u mom životu je bila što su mi se uvek dopadali muškarci sa kojima nisam imala puno toga zajedničkog. Sa Nikosom delim toliko toga, od nivoa inteligencije, znanja, mišljenja, pogleda na velike životne teme, do hobija, ljubavi prema psima, putovanjima, istraživanjima, pisanju… Ljubav koja se prožima na toliko nivoa je nešto sasvim novo za mene. Pisci imaju žene koje posvete svoje živote brizi o rukopisima svojih muževa. Spisateljicama se niko ne posvećuje, na njihovo pisanje se gleda kao na hobi, kad je sve drugo namireno. Po prvi put imam čoveka kome je važnije da pišem i stvaram nego da spremam ručak. Drugi nivo je nivo strasti, podjednake kao kod mene. I ovo je novitet, da je seksualnost duhovna, a ne fizička potreba.
Rekli ste da zrela ljubav u zrelim godinama donosi brojne spoznaje, pa ste tako pored sadašnjeg supruga spoznali i visi nivo telesnog uživanja u ljubavi. Ima li seksa u knjizi “Sveta ljubav”, vaših ličnih trenutaka?
-Vrlo mnogo. Opisati te trenutke običnim rečima je banalno, tako da sam koristila mnoštvo poetičnih izraza, metafora… Mislim da ništa nisam prikrila i vrlo sam ponosna na opise ljubavnih preplitanja. Kad iznova iščitavam svoj rukopis, u njemu imam potpuno sačuvan emotivan naboj trenutka u kojem je rukopis nastao. Za mene je ova knjiga okidač sećanja i poziv na nove emotivne doživljaje. Ako delić toga dopre do čitalaca, ja sam ispunila svoju misiju.

Branka Gajić

Knjigu „Sveta ljubav“ po ceni od 600 dinara možete poručiti putem telefona 066060820 ili putem porudžbenice:  KOTLIĆI SU U PAKLU, U RAJU NEMA KUVANJA- Maja Volk

  Intervjui sa Majom Volk:
  Postala sam zdrava tek u 50-oj
  Zdrava hrana, vežbe za osećanja i lekovi za psihičke otrove na radionici Maje Volk
  Promenite ishranu, zavolite sebe
  Recepti za zdrave, srećne i razigrane pse
  Pseći kuvar Maje Volk
  Ljubavne bajke postoje
  Kuglice – čokolada od rogača, bez šećera
  Od poznanstva preko interneta do strasne ljubavi
  Veganska ishrana čuva zdravlje
  Kako biti dobar prema sebi i osvojiti zdravlje?
  Naćo sos po receptu Maje Volk
  Recept za napitak kojim se najbolje čisti jetra
  Zašto ne treba jesti meso?
  Sirova hrana u tanjiru Novaka Đokovića
  Popodnevna dremka produžava život 30%
  Kako da voćni obrok bude uživanje?
  Koju hranu jesti pred ljubavni sastanak?
  Potisnute emocije razboljevaju ljude
  Zašto su zagrljaji lekoviti?
  Živa hrana- živo telo
  Zdravlje je veliki i ozbiljan posao
  Anti stres vežbe Maje Volk
  Sirova hrana za zdrav život i srećne misli

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Ljubav kao emocionalno vezivanje Partnerski odnosi predstavljaju jedno od najvrednijih…
  error: