BG online

Sajam automobila
Vesti

Bicikl Elvisa Prislija na izložbi u Beču

U Beču se obeležava 200 godina od nastanka bicikla, a u okviru multimedijalne izložbe „Radost vožnje biciklom“ najzanimljiviji eksponat je crveni bicikl kralja rokenrola Elvisa Prislija. Njegov bicikl je model iz 1948. godine koji je Elvis vozio sa trinaest godina. Elvisov bicikl je izložen pored bicikala drugih poznatih ličnosti kao što su pisac Tomas Bernhard, legendarni vozač Hugo Koblet i mnogi drugi.
Krajem 19. veka bicikl stiče veliku popularnost u Beču. U početku je vožnja biciklom bila rekreativna aktivnost i odvijala se uglavnom na seoskim putevima da bi vremenom ovo prevozno sredstvo postalo sve učestalije u saobraćaju. Pravila za njegovo korišćenje bila su stroga. Bicikl se vozio samo uz položen test vožnje, registarsku oznaku i nošenje pištaljke. Već 1896. godine Beč je imao više od 12 000 registrovanih biciklista. Naredne godine bicikl je priznat za punopravno saobraćajno sredstvo i dozvoljena je vožnja biciklom bez registarske oznake.

Bicikl oslobodio žene nošenja suknje

Zbog strogih pravila u odevanju koja su za njih važila, vožnja biciklom za žene bila je znatno otežana. Istoričar Bernhard Hahlajtner i autor knjige „Motor sam ja-200 godina vožnje bicikla u Beču“ smatra da je tek pojava širokih pantalona oslobodila žene sportskog korseta. Hahlajtner kaže da je „političarka i vođa sindikata, Ana Bošek, bila jedna od žena koja se borila protiv pravila da žene moraju da nose isključivo suknju.“

Foto – © 2017 Nordbahn-Halle

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Stefan Kapičić na crvenom tepihu Na premijeri filma „Deadpool 2“…