BG online

Vesti

Beograd u 14. Noći muzeja

VELIKE I MALE REVOLUCIJE

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država. Ovogodišnja manifestacija Noć muzeja u Srbiji će biti održana 20. maja. Najposećenija manifestacija u oblasti kulture, pod sloganom „Otvori oči u noći“ održaće se četrnaesti put, a tema ovogodišnje manifestacije je: Velike i male revolucije (one koje su uticale na umetnost, ali pre svega na živote ljudi).
Male ili velike revolucije, takozvane važne ili one koje su na prvi pogled manje važne, često su kod savremenika budile strah, nezavisno od toga da li se menjalo društveno uređenje, dužina suknje ili muzički pravac.
Ivo Andrić je o strahovima od promena rekao: “Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti”. Na isto podseća i Bob Dilan: „Ništa nije stabilnije od promene“ (There is nothing so stable as change).
Program 14. Noći muzeja pokušaće da obeleži, evidentira, približi i podseti na revolucionare i revolucionarne pojave koje su trajno promenile svet, a za jednu noć će se ceo grad pretvoriti u muzej. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
NOVAC NE MENJA LJUDE, ONI SE MENJAJU SAMI Da se…