BG online

News

Ako vam posao ne ide- promenite ga! (Business Cafe u Novom Sadu)

Tema četvrtog novosadskog Business Cafe-a bila je “kakav je put od poljoprivrede do turizma” o čemu su govorili gosti Milorad Radojević, član Gradskog veća Novog Sada zadužen za privredu, Branko Koprivica, vlasnik lokala Kućerda i muzičar, Aleksandar Samardžija-Splića vlasnik Salaša 137, Tatjana Mrdak, ambasadorka pčelarstva u Srbiji i Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode Zasavica i Miša Blizanac, inicijator pokretanja proizvodnje soda vode u kom učestvuju deca sa invaliditetom.
Tatjana Mrdak, ambasadorka pčelarstva u Srbiji je sa prisutnima podelila svoju životnu i preduzetničku priču o tome kako je kada je dobila otkaz donela odluku i pčelarstvo izabrala za svoj novi posao. Na pitanje kako se odlučila baš za ovu delatnost, odgovara da se, naravno, očekuje da neko ko se bavi pčelarstvom taj posao nasledi od očeva ili dedova i da su u ovom poslu mahom muškarci, ali je ona kao žena na selu, kada je ostala bez posla, odlučila da postane pčelarka. Potpuno je sebe pronašla u tome, osnažila se i odvažila da otpočne sopstvenu proizvodnju meda. Naučila je sve što je trebalo, počela sa samo jednom košnicom koju je dobila na poklon, a danas je već od toga napravila ozbiljan biznis i ekonomski je nezavisna. Pčelarstvo ju je probudilo i ona danas radi posao koji voli, ekonomski je potpuno nezavisna i prva je žena koja je među 10.000 članova udruženja, ušla u Izvršni odbor udruženja i u njemu je već u drugom mandatu.

Živeti od svog rada

Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode Zasavica doneo je na Zasavicu dabrove, mangulice, podolsko goveče i magarce. Osim prirodne atrakcije, posetiocima se tu pružaju i različite ugostiteljske đakonije. Najvećim uspehom smatra to što je od hobija uspeo da napravi sopstveni posao i što od tog posla može da živi. Poruka za sve posetioce ovog Business Cafea jeste da je najteže prepoznati čime ćeš se uspešno baviti, ako vam posao ne ide – menjajte ga!
Miša Blizanac je inicijator pokretanja proizvodnje soda vode u kom učestvuju deca sa invaliditetom. Dvadeset mladih osoba sa invaliditetom otpočelo je proizvodnju soda vode u sodari koja je prilagođena njihovim mogućnostima za manuelnu proizvodnju.Pre nekoliko godina, Blizanac je otvorio konjički klub za terapijsko jahanje za osobe sa invaliditetom, potom je osnovao i inkluzivni hor Ison, koji je od posebne važnosti i za Grad Novi Sad i za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu. Posle ovih aktivnosti, odlučio je da započne proizvodnju u kojoj će angažovati decu sa invaliditetom i na taj način im omogućiti da mogu da ostvare zaradu. Organizatori Business Cafea odlučili su da od prodatih ulaznica 10% doniraju upravo za razvoj ove proizvodnje.

Budućnost na salašima

Aleksandar Samardžija-Splića, vlasnik Salaša 137, je, pričajući svoju preduzetničku priču, naglasio da je čim je posetio prvi salaš znao da su salaši njegova budućnost i da će na salašu razvijati svoj ugostitesljski biznis. Jako važno je da, baveći se salašarskim turizmom, osluškujete želje i potrebe svojih gostiju, jer od njih zavisi atmosfera, rekao je Splića. Ideja vodilja mu je bila da atmosferu salaša ne menjaju mnogo i da navedu ljude koji dolaze da prepoznaju ljubav koju oni imaju prema poslu kojim se bave.
Događaj je vodila vlasnica franšize za Vojvodinu Marija Radojčić. Idući Business Café u Novom Sadu održaće se 26. januara 2017. godine.

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
Ruski državni ansambl iz Sankt Peterburga nastupio je pred oduševljenim…