fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Ako je vaš stan stalno u neredu, možda ste u neredu i vi sami?

Iza sebe imam brak i godinama živim sam. Pre par godina sam kupio stan, posao sam stabilizovao, imao sam dve duže veze, a poslednja se nedavno završila. Obe partnerke su bile mnogo mlađe od mene. Iako imam konačno svoj stan primećujem da uopšte ne vodim računa o njemu, sve mi je nedovršeno, u neredu i haosu, nemam motivaciju da ga sredim i dovršim uređenje.
Imam vremena da se posvetim prostoru u kojem živim, imam i mogućnosti da nekog angažujem da mi pomogne, ali jednostavno ne vidim “čemu” sve to. Čitao sam o tome da haos u kojem živimo ukazuje na naš unutrašnji haos. Kako da se pokrenem a da ne čekam nekog da me “podigne”?

„Iako zvučite umorno i demotivisano, nedostatak smisla, kao da se odražava i na vaš mikro kosmos. Vaš stan je u neredu, možda možemo prevesti da ste vi u neredu?! Stimulacija spolja je nešto što mnoge ljude pokreće, ali kada utihnu glasovi, dešavanja, proslave i glasna muzika ostanemo u sopstvenoj tišini. Da li mislite da onda treba tonuti dublje, u nekakav bezdan? Ja ne mislim. Verujem u stvari da ljudi koji ostanu bez podrške partnera i prijatelja, mogu polako da uče da pronalaze motivaciju u sebi i da idu za tim glasom. Npr. možete se pitati: Šta mi je važno u ovom trenutku? Kako bih voleo da izgleda moj prostor? Šta je prvo što bih uradio (možda izbacio čak), koga bih pozvao da mi pomogne? I obratite pažnju na pitanje „Čemu sve to?“ To je vaš saboter. Na njega, kao da nemate odgovor, a bilo bi dobro da ga nađete, jer se tu negde nalazi i motivacija. Ona može da ide u pravcu depresivne ideacije, kao do sad… sve gubi smisao, zašto bih se onda uopšte trudio…, a možda možete da sebe zamislite u ulozi osobe koja živi za svaki svoj dan i male stvari za početak. Nekad jedan okrečen zid, jedna lampa, nekoliko detalja mogu da utiču na prijatnost koju ćete osetite u svom ambijentu, ali i u sebi naravno. I još nešto, probajte da od stana u kome živite napravite dom, a ne „gajbu“ u kojoj spavate. Probajte da zamislite da u vašem domu ponekad ugostite kojeg prijatelja, rođaka, prijateljicu ili neku buduću partnerku…nema veze što je još nema. Kad u tome uspete, počećete da se pokrećete. Pustite neku dobru muziku i napravite plan, šta biste svakog dana uradili u prostoru u kojem živite da biste se osećali dobro. I pratite šta se dešava u vama…Taj koji vas „podiže“ ste zapravo vi sami. I zato, bravo za vas!

Maja Pavlov, psihoterapeut, majapavlov@gmail.com
Foto: Dario Konstantinović

Po kojim šavovima pucate?

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Lečenje uz pomoć prirode Knjiga o zdravlju “Pelagićev narodni učitelj”…
error: