BG online

Vesti

Budite mudri kao zmija, a bezazleni kao glubovi

Akademija Vladeti Jerotiću

U 94. godini akademik Vladeta Jerotić je fizički napustio ovaj svet spetembra 2018. godine, ali njegove reči, dela, knjige i predavanja ostaće večno da žive, prepričavaju se, služe svim generacijama koje su uz njegove reči i smernice stasavale u dobre i vredne ljude. Novinar Aleksandar Gajšek čiji je sagovornik i prijatelj tokom poslednjih dvadesetak godina bio dr Vladeta Jerotić, odganizovao je Akademiju njemu u čast 19.januara u Kombank dvorani koja će te večeri otvoriti vrata poštovaocima čuvenog akademika, publici i govornicima koji će pričati o liku i delu dragog doktora Vladete kojeg su televizijski gledaoci najčešće imali priliku da vide u Gajšekovoj emisiji „Agape“.
-Svako koga sam pozvao da kaže  nešto o akademiku Vladeti Jerotiću je rekao da mu je to velika čast, od Emira Kusturice, preko akademika Dušana Kovačevića, Žarka Trebješanina, Nebojše Dugalića, a biće ukupno 12 govornika- kaže Aleksandar Gajšek dok zaljučuje da je i Vladeta uvek sugerisao broj 12, pa tako i njihove knjige „Agape“ imaju po 12 izabranih razgovora, a ima tu i hrišćanske simbolike. – Svaki govornik pričaće do 5 minuta, a u intermecu ćemo emotovati inserte iz serijala Agape gde je Vladeta Jerotić govorio o važnim temama, dok će veče zatvoriti nastup Bojana Suđića sa njegovim orkestrom. Kad sam Vladetu pitao koje bi kompozicije izdvojio, rekao mi je da je doživeo vrhunac u slušanju muzike na jednoj liturgiji u Rusiji, tako da će jedna biti heruvinska pesma, a druga Oda radosti, 4. stav Devete Betovenove simfonije za koju je Vladeta govorio da uvek zaplače kad je čuje. U njoj se ne zna da li je veličanstvenija muzika ili Šilerova poezija koja govori o tome da će svi braća biti. Toliko ima simbolike u tom tekstu da ona na neki način personifikuje Vladetin život. Sve ono što je radio misionario i prosvećivao naš narod, nekako je sažeto u toj Betovenovoj kompoziciji. Nebojša Dugalić će čitati omiljene stihove Vladete Jerotića, od Laze Kostića, DIS-a, Momčila Nastasijevića, do evropskih pesnika, a najviše je voleo Rilkija.
Ulaz na Akademiju Vladeti Jerotiću je slobodan, a Aleksandar Gajšek otkriva i da je lajtmotiv ovog događaja poruka koju je često citirao  akademik Vladeta Jerotić: „Budite mudri kao zmija, a bezazleni kao golubovi“.
-To su Hristove reči koje je Vladeta najčešće citirao, a u tome se ogleda i njegov život. U tumačenju ovih reči od strane Patrijarha Pavla, Bog nam je dao um da se razvijamo beskrajno dok god možemo, ali paralelno s tim moramo razvijati dobrotu. Jer um ako prevagne on je hladan, ume da bude opasan i da manipuliše, a ako prevagnu ljubav i dobrota nije čudno što kažu da su dobar i lud braća. Ako smo u toj sintezi umni i dobri, onda smo na pravom putu. Akademik Vladeta Jerotić nikad nije naplatio svoje predavanje, niti je uzimao novac od prodatih knjiga, već je sva zarada išla na račun Zadužbine. U Jevanđelju piše „Badava dobiste, badava dajte“. Badava je Vladeta prosvećivao. Da je hteo, mogao je da bude ozbiljno bogat čovek, a ovo je divna prilika da mu se na adekvatan i svečan način zahvalimo- zaljučuje Aleksandar Gajšek.

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović

Knjige “Agape” u kojima su razgovori Aleksandra Gajšeka sa Vladetom Jerotićem po ceni od 1200 din (cena jedne knjige)+troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Prezaštićivanje, zanemarivanje, kritikovanje i upoređivanje su neprijatelji vaše dece U…