Enterijer

Život u našim rukama

OSLOBODITE ENERGETSKE TOKOVE U DOMU UZ POMOĆ OVOG SPISKA…

Kvalitet našeg života odnosi se na zdravlje, sklad u porodici, uspeh u profesiji, događaje, lični napredak, pozicioniranje u društvu i još mnogo toga. Ovo su teme koje nas često okupiraju. Ali, veoma važno je znati koliko od nas samih zavisi šta nam se događa i možemo li uopšte uticati na kvalitet sopstvenog života?dejanovska

Jačanje samopouzdanja

Danas su nam na raspolaganju razni alati za poboljšanje kvaliteta života, ali nam je obično potreban tutor koji će nas tim putem voditi. Međutim, to i nije neki problem ako čvrsto rešimo da istrajemo u svojoj nameri. Za ovo nam je potrebna volja, a volja je usmerena želja. To je ono od čega treba krenuti, od želje da nešto promenimo i da nam bude lepše i bolje.
Sledeći korak je usmeravanje želje i postizanje volje. Kad dostignemo ovaj nivo postajemo ozbiljni akteri u filmu zvanom “Moj život” i slobodno možemo preuzeti glavnu ulogu. Moguće je da će se neki uplašiti ovakve do sada nepoznate situacije u kojoj sami odlučuju o svom životu, uzrocima i posledicama, odgovornosti koju takva uloga nosi. Zato je ovakav trenutak najbolje iskoristiti za jačanje samopouzdanja.
Kako jačati samopouzdanje? Za početak je dovoljno poslužiti se onim što svi imamo, a to je dom, mesto gde vladaju pravila koja sami određujemo, a scenografija je onakva kakvu smo sami odabrali.dejanovska3

Put promene

Postoji toliko toga što se može promeniti u domu, što možda i godinama odlažemo, smeta nam i sputava nas, ali nikako da dođe na red. Najbolje je napraviti spisak  svega što biste voleli da promenite, popravite, renovirate, ukrasite. Treba krenuti od onoga što je najlakše, kako biste vrlo brzo osetili zadovoljstvo, a zatim nastaviti, ne zadovoljiti se malim uspehom. A zašto bismo i stali kad smo već osvestili da možemo i više od toga, da nas to čini srećnim i zaista povećava samopouzdanje?
Oni koji nemaju ideju šta bi mogli uraditi sami, mogu se poslužiti sledećim spiskom koji je u funkciji pročišćenja prostora i oslobađanja energetskih tokova u domu:

 • Raščistiti ulaz, predsoblje, foaje. Držati ulazni prostor bez zaboravljenih stvari i obuće. Stvoriti sliku dobrodošlice i prijatnosti.
 • Srediti orman/garderober, sve što nismo nosili prethodne dve sezone, pokloniti ili baciti.
 • Nakupljene i nagomilane kolekcije kojekakvih sitnica skloniti iz ćoškova, sa polica i razvrstati, nepotrebne baciti, a ostale uredno složiti i odložiti
 • Oprati prozore i zavese kako bi zdrava energija mogla ulaziti
 • Skloniti ili udaljiti nameštaj od prozora tako da se komotno može prići
 • Obezbediti komotan prilaz krevetu, fotelji, sedećoj garnituri, radnom stolu, svakom nameštaju (bar pola metra, ako je moguće metar)
 • Obezbediti da se sva vrata mogu komotno otvarati do kraja
 • Prebrisati nameštaj, odabrati tečnost čiji miris opušta ili daje utisak čistoće
 • Popraviti neispravne kvake i slavine, time se sprečava odliv finansija
 • Podmazati sve što škripi
 • Popraviti neispravne aparate, ukoliko je to nemoguće, baciti ih
 • Baciti okrnjene, rasparene predmete
 • Oprati frižider i rernu i ovo nastaviti praktikovati jednom nedeljno
 • Detaljno oprati kupatilo, postaviti prirodne osveživače prostora i dekorativni aranžman
 • Baciti staru šminku i kozmetiku i obavezno se častiti nekom luksuznom kupkom ili nekom drugom kozmetikom
 • Uvek držati dasku WC šolje spuštenu i vrata kupatila zatvorena
 • Posaditi cvetne biljke na terasi ili srediti cvetni vrt, osvežiti sobno bilje
 • Koristiti aromaterapiju, paliti mirisne štapiće
 • Koristiti muzikoterapiju, puštati muziku koja prija
 • Puniti prostor pozitivnim informacijama (muzika, misli, aktivnosti)

dejanovska2
Sve ovo možemo uraditi sami, ali možemo i angažovati nekoga i pasivno učestvovati u svemu. Bitno je da u dom unesemo svežu i zdravu energiju da oslobodimo tokove kako bismo stvorili uslove za zdrav život. Vrlo brzo nakon nekoliko popravljenih aparata i nekoliko raspoređenih ili bačenih predmeta, shvatićemo da nas je od samopouzdanja i glavne role u sopstvenom životu delila samo prva odluka, a to je : “želim…”. Svaka sledeća odluka biva sve lakša i brža. Cilj i jeste steći veštinu donošenja odluka koju zatim možemo preneti i u ostale sfere svog života.
Ako i posustanemo u nekom momentu setimo se svima poznate sentence “U zdravom telu-zdrav duh” i izvedimo iz nje proširenu misao “U zdravom domu-zdravo telo i zdrav duh”.

Dr Jelena Dejanovska
https://www.facebook.com/dejanovskajelena
www.feng-shui.rs

Foto: Ivan Hirman
frizura: DM’s Hairlounge
šminka: Zorica Epifanić

dr Jelena Dejanovska godinama je posvećena izučavanju prostora, energija i energetskom uređivanju prostora. Od 2004. godine bavi se dizajnom enterijera i usklađivanjem energija u prostoru u skladu sa Feng Šui principima.
Objedinjujući znanja o 3D prostoru, kretanju energija i njihovom delovanju, nastavila je svoje istraživanje i 2013. godine doktorirala na studijama digitalnih umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gde se bavila izučavanjem upravo ovih pojava. Trenutno radi kao naučnik – istraživač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
“Energetski trougao” naziv je Jeleninog doktorskog rada gde je uz pomoć digitalne animirane instalacije analiziran koncept i objašnjen metod harmonizacije energija u ljudskom organizmu. (https://fliiby.com/file/6m2k0e7x9bc). Rad je nastao kroz analizu koncepata raznih ezoteričnih učenja sa posebnom pažnjom posvećenom staroindijskom konceptu Kundalini Tantre.

 

Arhiva tekstova Jelene Dejanovske:
Isplanirajte sopstveni život
Feng shui frizure (element Drvo)
Ravnoteža i stabilnost elementa Zemlja
Čudesna energija Metala
Kako da brže uredite, kupite ili prodate nekretninu? (3D VIZUELIZACIJA)
Nameštaj crvene boje nije uvek dobar izbor
5 elemenata i njihova obeležja (element Drvo)
Kako izgleda frizura koja je u skladu sa vašom energijom i ličnošću?
Kako izgleda frizura po Feng Shui-u?/a>
Gde je u našem domu “kutak novca”?
Gde vam stoji šporet?
Kvalitet života savremene žene
U zagrljaju sa dobrom energijom
Zdrava i kvalitetna energija
Kako uređenje kuhinje utiče na kvalitet života?
Dovedite dobru energiju u vaš život i dom
Saveti za uređenje spavaće sobu po feng shui-u
Uvedite proleće u vaš dom
Snaga simbola u feng shui-u
Energetsko uređenje doma
Jin i Jang prostorije u stanu
Kundalini (kreativna ili seksualna energija)
Ulazak u godinu Majmuna
Uspostavite lični i poslovni balans
Veliko spremanje života
Feng shui i energetsko uređivanje prostora

Nema komentara

Ostavite komentar

Prethodni tekst

Poruka Ace Seltika

Sledeći tekst

Devet koraka do kvalitetnog partnerskog odnosa