BG online

Klinika DE
Enterijer

Život “pod kontrolom”

OSLOBODITE SE SUVIŠNIH, POKVARENIH, NEPOTREBNIH STVARI I SVE ĆE SE PROMENITI

Prostor u kojem živimo ili radimo je ogledalo nas samih kaže doktor umetnosti Jelena Dejanovska koja se godinama profesionalno bavi dizajnom enterijera i usklađivanjem energija u prostoru po principima feng shui-a. Zašto je dobro rešiti se stvari koje ne koristimo tokom poslednje 2 godine, kakve su posledice nereda u kući i nakupljanja nepotrebnih predmeta, kako i zašto se rastati od nekih dragih uspomena, kako gomilanje nepotrebnih predmeta utiče na Feng shui vašeg doma ili poslovnog prostora- sve su ovo važna pitanja na koje nam odgovore otkriva dr Jelena Dejanovska. Ona kaže da ako se prema prostoru u kojem boravimo odnosimo sa pažnjom, stvorićemo prijatan ambijent i kvalitetne odnose, a napredak svakog člana porodice ili poslovnog tima biće oslobođen blokada, pa će tako i zdrav i uspešan život postati očigledan.
-Organizujući i uređujući prostor po pravilima Feng shui-a šaljemo jasnu poruku o svojim namerama, stavovima, kulturi življenja i stanju svesti. Time pokrećemo i procese vezane za zdrav život, sreću, blagostanje, uspešnu karijeru, kvalitetne emotivne odnose i mnoge druge aspekte života. Prostor u povratnoj sprezi koja postoji između nas i njega, utiče na nas na jednom suptilnom nivou kojim se bavi Feng shui- kaže Jelena Dejanovska.

POSLEDICE NEREDA

Prostori koji nisu uređeni sa osloncem na ovako snažan koncept, po rečima naše sagovornice teže nasumičnom raspoređivanju stvari, koje vrlo brzo zatim povlači nakupljanje nepotrebnih predmeta i stvaranje nereda u određenim sektorima (delovima) doma ili poslovnog prostora.
-Energetski tokovi se tako blokiraju i zaustavljaju. Rezultat su negativni uticaji prostora na kvalitet života ili poslovanja. Na kom planu će se uticaj manifestovati zavisi od toga gde je gužva napravljena. Nekada su to blokade u komunikaciji, nekada sputanost u radu, nekada stalan osećaj da ulažemo previše energije, a da to niko ne primećuje. Nije redak slučaj da ovakvi neredi dovode do nedostatka volje, pa čak i depresije. Takođe se može dogoditi da najlepše energije u prostoru budu blokirane i da njihove benefite uopšte ne osećamo, jer nismo ni svesni kakve mogućnosti one nose- otkriva dr Jelena Dejanovska.

ENERGETSKI ZASTOJ

Za dobar Feng shui prostora potrebno je da se prethodno uradi kompletna analiza, ali i u tom slučaju postoji priprema ili prvi korak koji svako može uraditi sam.
-Rešenje svakog energetskog zastoja počinje ovim prvim korakom: rešimo se stvari koje ne koristimo tokom poslednje dve godine! Zašto baš dve godine? Zato što je to sasvim dovoljan period da prepoznate i odredite funkciju nečemu. Vrlo je jednostavno, ukoliko posle dve godine i dalje ne znate gde da smestite ili kako da upotrebite neki predmet (koji ste na primer dobili na poklon), onda on predstavlja višak u vašem prostoru i treba da ga se rešite. Dve godine iskazivanja poštovanja prema nekome ko vas zapravo nije dovoljno upoznao (pa vam je poklonio nešto što vam samo smeta) je sasvim dovoljno.
Postoje slučajevi kad nam je veoma teško da donesemo odluku da nam nešto više nije potrebno i da je postalo višak, najčešće sitne uspomene na neke drage ljude koji danas više nisu prisutni u našem životu.
-Ovakvi predmeti možda ne zauzimaju veliki prostor u fizičkom smislu, ali konstantno šalju informaciju o tome kako nam neka osoba nedostaje, kako smo sada nesrećni jer se možda nekada davno nismo dobro postavili prema svojoj ljubavi, pa se sve nesrećno završilo- napominje Dejanovska.- Ovakvi predmeti se takođe mogu smatrati viškom, jer nas sputavaju da nastavimo život, oduzimaju dragocenu energiju i drže nas u stanju tuge i žaljenja. Ako i niste u stanju da prelomite i razvežete se od ovakvih predmeta, onda ih makar složite u kutije i odložite u ostavu ili podrum, na neko teže pristupačno mesto. Dajte sebi rok od dve godine do sledećeg otvaranja istih kutija. Videćete da će u međuvremenu nastati velika promena u vama i da vam vrlo verovatno neće biti problem da priznate sebi da su te iste stvari sada za vas postale višak.
Ukoliko je u pitanju garderoba, trendovi koji se brzo menjaju sami nam ukazuju šta je basic (osnova), a šta treba menjati svake godine. Odluka o suvišnoj garderobi, na osnovu ovog kriterijuma, postaje vrlo laka, savetuje Dejanovska.
-Odmah nakon poklanjanja, bacanja ili odlaganja suvišne garderobe, u vašem ormanu će nastati red i prostor će početi da diše- priča Jelena Dejanovska i podseća da treba posebno obratiti pažnju na hranu ili kozmetiku koja se još uvek nalazi u domu a istekao joj je rok trajanja.-Pregledajte svoje zalihe i bacite sve čemu je istekao rok trajanja. Ono što je upotrebljivo, a vama ne treba- poklonite. Pokvarene i polomljene stvari takođe znaju praviti energetski disbalans. Kakvo je rešenje? Ukoliko imate neki pokvaren aparat, pokušajte ga popraviti ili zameniti ispravnim. Ako je to nemoguće, bacite ga. Oslobodite mesto, kako bi što pre mogao stići nov aparat. Polomljene stvari, kao i napukle ili rasparene, bacite. Osvestite da je prostor oko vas na putu da postane zatrpan i da vi u takvom prostoru ne možete da dišete punim plućima. To će vam dati snage da se pokrenete.
Zaboravljena obuća u predsoblju i pred ulaznim vratima kuće je glavni ometač ulaska zdrave i sveže energije u dom. Obuću treba držati u cipelarniku, a ulaz i predsoblje treba da prikazuju dobrodošlicu, a ne haos, savetuje dr Jelena Dejanovska.

RADNO MESTO I POSLOVNI STATUS

Ako želite da poboljšate svoj poslovni status, proverite u kakvom stanju je vaše radno mesto, bilo da je to radni sto, ordinacija, radionica ili kancelarija.
-Pregledajte one hrpe naslaganih papira za koje nikada nemate vremena, verovatno od te hrpe na kraju neće ostati ništa jer je većina zastarela ili vezana za nešto što ste već uradili. Složite uplatnice u registratore, odgovorite na odložene pozive, napravite red na radnom stolu, sredite fioke, sklonite sve stvari koje vam trenutno nisu potrebne za rad na svoje mesto, one koje vam uopšte ne trebaju bacite. Odvojite ako je potrebno i čitav dan da raščistite gužvu i rasporedite naslagane stvari koje su od vaše kancelarije počele da stvaraju magacinski prostor. Pustite da energija počne glatko i nesputano da klizi kroz vaš radni prostor.

KAKO SPREČITI NERED?

Postoje stalne i promenljive postavke u okviru uređenja prostora, odnosno, u svakom domu ili poslovnom prostoru postoje stvari koje planiramo da zadržimo duže (nameštaj, rasveta, aparati, slike,..), kao i stvari čija funkcija nije određena dužim vremenskim periodom (sitnice, pokloni, ukrasi, kozmetika,..)
-Kad na ovaj način posmatramo prostor, lako ćemo sagledati šta je u njemu višak. Nameštaj, kućni aparati, vredne slike i ozbiljniji komadi nameštaja predstavljaju osnovu koju ne menjamo često. Međutim razne podne prostirke, vaze, činije, sakupljene časopise, saksije, stolnjake, ukrase i mnoge druge predmete, možemo smatrati promenljivim delom postavke, kojim oplemenjujemo prostor i povremeno nekom zamenom unosimo svežinu. Da bismo sprečili stvaranje nereda potrebno je da kada prvi put primetimo da nam neki predmet nije potreban i da nema opravdanu funkciju, ne razmišljamo mnogo i ne odlažemo trenutak kada ćemo ga se rešiti. Time ćemo stvoriti dobru naviku da prostor uvek držimo urednim i automatski sprečiti stvaranje nereda- zaključuje Dejanovska.

B.Gajić
Foto: V.Došen

Ostavite komentar

Odgovorite

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sajt u boji
Psihologija, saveti nutricioniste, životne priče, zdravlje, ljubavne dileme, hedonizam, tehnike samopomoći, recepti... i još mnogo tema koje interesuju savremenog čoveka.
Unapredite kvalitet života uz BGonline.
Svaki dan nosi sa sobom nove izazove i priliku da nešto promenimo i .... pobedimo.
BGonline-za život sa stilom.

Copyright © BGonline 2017, All Rights Reserved.

Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
PREDUZETNIČKE PRIČE NA BUSSINES CAFEU U PULI Gosti Bussines Cafe-a…