Recepti

Recept Dzejmija Olivera za pesto sos

Pesto sos se često koristi u italijanskoj kuhinji kao preliv za špagete, krompir, dodatak jelima, veoma je osvežavajući i lako se priprema. Mnogi delovi Italije imaju sopstvene tajne recepte za pravljenje idealnog pesta. Mi vam predstavljamo zdrav i zanimljiv recept za zeleni pesto najpopularnijeg britanskog kuvara, Džejmija Olivera.

Sastojci:

– dve usitnjene glavice belog luka,

– malo morske soli,

– malo sveže samlevenog crnog bibera,

– pola šolje usitnjenog svežeg bosiljka (ukoliko koristite osušen bosiljak, smanjite tu količinu),

– pola šolje usitnjenih pinjola (ukoliko ne možete nabaviti pinjole, zamenite ih nepečenim bademom ili indijskim orahom),

– 2-3 supene kašike narendanog parmezana ,

– devičansko maslinovo ulje,

– malo peršuna,

– nekoliko listova spanaća,

– 1 kafena kašičica limunovog soka.

Priprema:

Sva sastojke ručno ili u blenderu usitniti i pomešati. Količina maslinovog ulja odrediće gustinu vašeg pesta. Kada je pesto umućen i sjedinjen, stavite ga u teglu i ostavite u frižider.

U skuvanu testeninu dodati nekoliko kašika pesta i dobro promešati. Uz pastu servirati i sveže povrće i malo domaćeg pršuta.

Napomena:

Nekoliko dana bosiljak se može čuvati u frižideru, a duže vreme može u zamrzivaču. Prodaje se i kao sušeni bosiljak, ali sušenje mu narušava aromu i kvalitet.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

Prethodni tekst

“Svako ima nekog, a ja sam sam(a) ....”

Sledeći tekst

Od suza do smeha