BG online

Recepti

Starinske vanilice

Vanilice

U starim dobrim vremenima svaka domaćica je redovno mesila ove jednostavne kolačiće, male, bele i okrugle, koji su se topili u ustima. Postoji mnogo recepata za pripremu vanilica, ali neka pravila moraju se poštovati. Najpre, da bi se „topile“ u ustima, moraju biti spremljene sa mašću! U vanilice ne ide prašak za pecivo, zamešeno testo treba pustiti da se „odmori“ pre pečenja. Peku se na tihoj vatri, na temperaturi od 180 stepeni, najduže 20 minuta, i treba da ostanu bele. Tradicionalno se koristi džem od kajsija ili šipka, ali može i neki drugi. Pre služenja moraju da odstoje, barem jedan dan, a najbolje nekoliko dana, u kartonskoj ili limenoj kutiji. Recepti za pripremu vanilica su slični, suština je u tome da se stavlja dvostruko veća količina brašna od količine masnoće (na 250g putera ili margarina ili 200g masti ide 500g mekog brašna), doda se malo šećera, jedno jaje i jedno žumance i sok i kora limuna. Raskošnija varijanta sadrži mlevene orahe ili lešnike. Prave starinske vanilice vade se najmanjom okruglom modlom, da budu taman za jedan zalogaj. Naše bake koristile su u tu svrhu one starinske rakijske čašice malog promera.

  • · 200g masti
  • 4 kašike šećera
  • 1 žumance i jedno celo jaje
  • sok i rendana kora limuna
  • 500g brašna (ili 100g mlevenih oraha i 400g brašna)
    Priprema:
    Mast penasto umutiti, a zatim dodati žumance i jedno celo jaje, sok i rendanu koru limuna. Sad usuti brašno, Zamesiti testo s brašnom i ostaviti malo da odmori. Potom razvući na pobrašnjenoj dasci koru debljine oko pola do jednog centimetra, pa vaditi modlom male pogačice. Redjati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 15-20 minuta, paziti da ostanu bele. Pečene vanilice premazati pekmezom i sastavljati dve po dve, pa uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom.

03.03.2014

Ostavite komentar

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
Ovu pitu koja je veoma ukusna i sočna zovu još…