BG online

Recepti

Tajne Titovog kuvara i pripremanja Karađorđeve šnicle

Knjiga za sva vremena „Najbolja jela Srbije“

Jedinstven kuvar „Najbolja jela Srbije“ sa preko 100 recepata napisali su čuveni kuvar Milovan Mića Stojanović i njegov sin Milan Stojanović. U ovoj knjizi „za sva vremena“ ćete naći recepte za tradicionalna jela među kojima su i prebranac, pihtije, manastirske sarme, gibanica, zlatiborska lepinja, pečurke sa pilećom džigericom, rolovane tikvice sa slaninom i sirom, supe i čorbe, teleći kotlet na srpski način, leskovačka mućkalica…
Mića Stojanović je pre nekoliko decenija počeo sasvim slučajno da se bavi kuvanjem, a odavno je to i njegov život.-Učio sam od sjajnih ljudi, malo od Slovenca, malo od Čeha, malo od Austrijanca. Počeo sam u „Imperijalu“ u današnjoj Vasinoj, gde se spremala hrana za tadašnju vladu Jugoslavije. I danas volim kuvanje i nastojim da ostavim iza sebe što više jela sa imenom naših velikana- kaže tvorac čuvene Karađorđeve šnicle, nekadašnji Titov kuvar Mića Stojanović.
-Radio sam u jednom restoranu i trebalo je spremiti kijevski kotlet za koji nisam imao sastojke. Kažem ja tad da ću napraviti jelo slično naručenom, ali bolje. Uzeo sam teleću šniclu, urolao je u kajmak i sve što ide. Veoma im se dopalo- priseća se Mića svoje kreacije koja je postala vremenom kulinarski specijalitet i srpski gastronomski brend.

Kulinarske tajne

Čitaocima BGonline-a Mića Stojanović je otkrio neke tajne pripremanja Karađorđeve šnicle.
-Najbitnije je da se šnicla dobro ispeče, a pošto je malo deblja i okrugla treba vremena i strpljenja. Mnogi stave šniclu u vrelu mast pa im izgori. Temperatura ulja ili masti treba da je oko 160 stepeni. Karađorđeva šnicla je najukusnija ako se originalno servira, sa tartar sosom koji se stavi preko nje kako bi bila što sočnija.
Kad priča o kolegama, Mića napominje da je za dobrog kuvara važno da je pismen i upućen u to šta je aktuelno u gastronomiji Nemačke, Italije, Engleske, kako bi umeo da posluži gosta sa svih meridijana. Za tradicionalna srpska jela kaže da se nisu vremenom iskvarila, ali da namirnice odavno nisu kvalitetne kao nekad.
-Više nemamo svinju ili mangulicu kao pre, zlatiborsko ili peštersko jagnje koje je imalo ukusno meso ili kravu bušu od koje su se pravili kobasice i ćevapi. Nove tehnologije su pokvarile namirnice, povrće i meso, a kuvar mora da nastoji da sve to nadomesti začinima ili masnoćama, pa tako ako jedno banatsko jagnje miriše malo intenzivnije neprijatan miris može da se odstrani začinima ili mariniranjem. Ja najviše koristim domaće začine: nanu, kamilicu, origano, bosiljak, tamjan, žalfiju koja je fantastična biljka.
Na pitanje da li postoji neko jelo koje nikad nije naučio da pravi dovoljno dobro, Mića Stojanović kaže da ga je kroz život vodila upornost i da ne postoje za njega takvi izazovi.
-Mnogo sam putovao, susretao se s ljudima i od svakog nešto naučio. Volim da vidim kad domaćice umeju da lepo razvuku kore ili naprave zimnicu. One su za mene majstori svog posla, a ja nastojim da i sam tako isto uradim. Oduvek sam bio uporan i za mene ne postoji opcija da nešto ne mogu. U životu mogu sve i zato sam u vojsci bio i komandos i skijaš i padobranac. Na jugu Afrike se priprema jelo od nekih jaja koja su buđava i smrdljiva. Nikako nisam dokučio kako se spremaju a  vizuelno to jelo izgleda prljavo i buđavo, kao neka žabokrečina. Do danas mi je to jelo misterija.
U knjizi „Najbolja jela Srbije“ nalazi se 100 odabranih jela od predjela, glavnih jela do slatkiša s potpisom Miće i Milana Stojanovića. U pripremi je i njihov „Veliki srpski kuvar“ koji će sadržati preko 1300 jela.

Branka Gajić

Knjigu „Najbolja jela Srbije“ po ceni od 1599 dinara + PTT troškovi možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
Isporuka na teritoriji Srbije



Ostavite komentar

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
Život sa izgovorima Praznici su idealna prilika da se provede…