BG online

News

Kako uz pomoć prošlosti kreirati bolju budućnost?

Šveđski standard je odavno sinonim za bezbrižan i ušuškan život, a Šveđani su vrlo jednostavan narod, baš kao i njihova životna filozofija. Teorija kojom se vode kaže da „prošlost sreće sadašnjost da bi se planirala bolja budućnost“. Makroekonomista Slobodan Petković, kreator Maršalovog plana koji nudi izlazak iz ekonomske krize za 100 dana, već  52 godine živi u Švedskoj i napominje da je u fokusu ove izuzetno napredne i uređene države „saće“, odnosno ekonomija.
-Svaka imućna i bogata zemlja je jednom izašla iz bede i siromaštva, ali naša pozicija je mnogo,mnogo lakša nego njihova nekad. Mi smo uvek imali poneki zdravi zub u vilici, dok je njihova vilica mnogo propala, pa su se brže i lakše odlučivali za reforme- podseća Slobodan Petković koji napominje da Srbiji nije potrebno da nekome pripada kako bi počela da konkretnije razmišlja o tome kako da se napune tanjiri i stomaci onih koji ovde žive. -Teorija zavere protiv naše zemlje postoji samo u glavama ljudi. Činjenica je da u Srbiji vlada veliko neznanje o ekonomskim temama, a pristup životu i filozofija života su pogrešno postavljeni. Zna se da tamo gde su beda i siromaštvo ne treba tražiti moral- dodaje Petković.
Budžet je u fokusu zapadne civilizacije, napominje Slobodan Petković  i dodaje da u Srbiji mora da se naprave „saće i košnica“ koji mogu doneti mnogo ako se svi potrude.
-Bez jakog kolektiva ne može biti jakih individualaca. Neophodne su nam reformske promene kao 1947. kad smo napravli preokret društvenog sistema u kojem smo profitirali. Zapadni sistem živi na lokalnoj samoupravi, a kad bismo postojeći opštinski sistem preneli u Nemačku ili Švedsku propao bi za godinu dana.
Rad na crno koji je u Srbiji odavno popularan donosi svakodnevni stres. Slobodan Petković kaže da bi uvođenjem obaveze redovnog plaćanja poreza od samo 8% mnogi bi skinuli sa sebe teret straha.
-Uspešna poreska politika izgleda tako da ljudi dobrovoljno idu da plate porez- objašnjava Slobodan Petković.
Kako izgleda model socijalne sigurnosti koji je aktuelan u Švedskoj?
-Šveđani znaju da ako se okliznu postoji institucija koja će da ih pridrži. Imaju budžet od 120 milijardi i ogroman obim novca koji je i u fokusu socijalne zaštite. Čak 7 – 8 miliona fizičkih lica je zaduženo u bankama do 100 000 evra, kamata za stambeni kredit je 1.47%, a za potrošačke kredite od 2.35% do 3.5 %.

Više o Maršalovom planu Slobodana Petkovića o izlasku iz krize za 100 dana možete pročitati ovde: http://www.petkovicslobodan.org/

Foto: Vladimir Marković

Izlazak iz istorijske krize za 100 dana

Ostavite komentar

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
Na polju ličnog razvoja u Srbiji se napravila velika gužva…