Recepti

Sajam etno hrane i pića u Beogradu

OD PEGLANIH KOBASICA DO NAJLEPŠIH TORTI

Najveća regionalna smotra proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda 11. Sajam etno hrane i pića, održaće se od 23. do 26. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Pokrovitelјi manifestacije su Ministarstvo polјorivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Grad Beograd.etnohrana
Svoje proizvode predstaviće više od 400 domaćih i inostranih proizvođača hrane i pića, pripremanih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način. U sajamskoj ponudi naći će se više od 2000 različitih proizvoda karakterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina, koje se prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište – „nacionalni specijaliteti“.
Jedan od cilјeva ove sajamske manifestacije je i afirmacija tradicionalnih proizvoda kao prvorazrednog tržišnog i izvoznog artikla i nezaobilaznog elementa turističke ponude. Radi se o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje, poput leskovačkog ajvara, kačarskog meda, homolјskog meda, duvan čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, sprže, pa čak i prepeličijih jaja, džemova, slatka, kisele zimnice, suhomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, kozjih sireva, meda, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina, rakija…etnohrana1
Poslovni imperativ Sajma etno hrane i pića, sadržan i u radnom sloganu „Utemelјenje robne marke etno proizvoda“, jeste u edukaciji proizvođača u kontekstu brendiranja tradicionalnih proizvoda kroz unapređenje proizvoda i načina njihovog predstavlјanja i pronalaženje novih načina prodaje i novih tržišta. Cilј je da se ovaj značajan deo etno i kulturne baštine približi i preporuči potencijalnim kupcima – vlasnicima trgovinskih radnji, restorana, hotela, velikih trgovinskih lanaca, njihovim nabavlјačima, distributerima, izvoznicima, profesionalnim gastronomima, posebno kupcima iz inostranstva… da se angažuju investitori za proizvodnju, ambalažu i plasman etno proizvoda, edukuju proizvođači iz oblasti standardizacije, upoznavanja tržišta sa specifičnim proizvodima i promocije etno hrane i pića i tradicionalnog načina pripremanja prehrambenih proizvoda kao dela kulturnog identiteta naroda.
Sajam će dodatno oplemeniti Izložba rukotvorina, a poslednji dan obeležiće tradicionalna Revija torti u organizaciji časopisa „Moja praktika“.
Sajam će biti otvoren svakog dana od 10 do 19 časova, poslednjeg dana do 17 časova.

Nema komentara

Ostavite komentar

Prethodni tekst

Torta sa Plazmom i malinama (recept)

Sledeći tekst

Hod po snovima (Milan Đurđević)