Lični razvoj

Psihologija ljudskih potreba

OD ČEGA ZAVISI KAKAV ĆEMO ŽIVOT ŽIVETI?

Od rođenja pa do našeg poslednjeg izdaha, u svim životnim zonama svakodnevno zadovoljavamo određene potrebe. Kad razumemo načine i razloge, zašto i kako ih zadovoljavamo, razumećemo i nas same, razumećemo zašto radimo to što radimo-kaže Ljiljana Jagodić, psiholog i life coach strateških intervencija. Ona napominje da je zadovoljenje potrebe za sigurnošću, potrebe za ljubavlju i povezanošću,potrebe za značajnošću i potrebe za raznovrsnošću osnova ljudskog postojanja, dok u je zadovoljenju potrebe za ličnim rastom i razvojem i potrebe da doprinosimo izvan sebe uslov za potpunu ispunjenost.
Jedna od najbitnijih odlika ljudskog bića je fleksibilnost, sposobnost da se prilagodimo promenama koje nam se u životu dešavaju. Ljiljana Jagodić kaže da se načini zadovoljenja potreba menjaju zajedno sa promenama nas samih.
–Detetu pomažu roditelji i od toga na koji način su deca naučila da zadovolje svoje potrebe, zavisi i to koliko će biti ispunjeni i srećni u odraslom životnom dobu. Promene koje nam se dešavaju nisu samo fizičke prirode. Za svako životno doba (detinjstvo, pubertet, mladost, zrelo doba i starost) je karakterističan drugačiji način zadovoljenja potreba. Upravo u tom prilagođavanju nastalim promenama koje se dešavaju ne samo na fizičkom, već i u emocionalnom i socijalnom pogledu, leži naša „umetnost življenja“- ispunjenost, zadovoljstvo, sreća… Prvi korak u tom stalnom rastu i napretku jeste prihvatanje promena i svesnost o potrebi promene načina zadovoljenja naših potreba.

Vreme promena

Svaki život je pun preokreta, mračnih uličica i svetlih avenija. Neke uobičajene životne faze nose sa sobom veći rizik po mentalno zdravlje od drugih.
-Svi prolazimo kroz njih, a najčešće su to periodi kad su neizbežne velike promene u našem ponašanju. Jedna od definicija „ludila“ jeste “kad ponavljajući jedno isto ponašanje očekujemo da dobijemo različit rezultat, a postojećim nismo zadovoljni.” U periodima kad se suočavamo sa razvodom, gubitkom voljene osobe, bolešću, penzijom… odjednom kao da nam postane teško da zadovoljimo naše potrebe na način na koji smo to do tada radili. U tim periodima naveće su šanse da se suočimo sa nekim psihološkim poremećajem.

Foto: Sanja Rajkovic

Mentalni i emocionalni trening 90 DANA IZAZOVA psihologa i life coach-a Ljiljane Jagodić

“90 dana izazova” je mentalni i emocionalni trening namenjen onima koji hoće da unaprede i ojačaju svoje emocije i psihu.Na isti način na koji dovodite svoje telo u bolju fizičku kondiciju vežbanjem u teretani, treningom 90 dana izazova ovladaćete potrebnim veštinama i strategijama self-coaching-a. Ovo je mesto na kojem ćete naučiti da upravljate svojim životom, postanete odgovorniji, imate više samopouzdanja, postanete svesniji sebe i svojih kvaliteta, ostvarite veću motivaciju u svim oblastima života, osvestite svoje autentično ja-vaše prave ciljeve i uverenja, naučite da vladate svojim emocijama, prevaziđete svoje strahove i nesvesne blokade, poboljšate komunikaciju s drugima…

Trening traje 10 nedelja, održava se jednom nedeljno u trajanju od 90 do 120 minuta. Svake nedelje biće obrađene različite teme.
1.Psihologija ljudskih potreba –upoznavanje sa teorijskim osnovama, kako zadovoljavamo 6 ljudskih potreba u svim životnim zonama: potreba za sigurnošću, raznovrsnošću, značajnošću, ljubavlju i povezanosti, ličnim rastom i razvojem i doprinosom drugima.
Test 6 ljudskih potreba kao priprema za sledeći termin.
2.Evaluacija testa i razumevanje (na osnovu Psihologije ljudskih potreba) naših unutrašnjih konflikata,
odakle potiču i kako ih prevazići.
3.Kako donosimo odluke? Koje su to odluke koje su uticale na to da naš život bude takav kakav jeste? Šta možemo da učinimo i na koji način možemo da donesemo nove odluke koje će biti bolje po nas?
Obrađivanje teme:Primarno pitanje i kako ga redefinisati, uskladiti sa promenama u našem životu?
4.Našim životom upravljaju naša uverenja, životne vrednosti. Osvešćivanje istih i promena pravila (ukoliko je potrebno) na osnovu kojih smo ta uverenja doneli.
5. Negativna uverenja- u kom pravcu ide naš život ne određuje samo ono što želimo da postignemo već i ono što nikako ne želimo da nam se desi.
7.Promena slike o sebi. Šta je naša primarna, a šta autentična ličnost? Ko smo, a ko želimo da budemo?
6.Triada-upoznavanje i ovladavnje moćnom strategijom za ovladavanje emocijama, dovođenje razuma i emocija u balans.
8.Komunikacija/asertivnost –kako je poboljšati i unaprediti naše odnose sa ljudima. Aktvno slušanje kao osnova dobre komunikacije.
9.Motivacija- zašto nam se nekad čini da nam nedostaje? Kako je poboljšati i unaprediti?
10.Dimenzije emocionalnog razumevanja, 4 nivoa ljubavi.

Trening će se održavati četvrtkom, počevši od 16.09.2017. u 19h, u prostorijama Centra za personalni razvoj u Gospodar Jevremovoj 25.
Zbog ograničenog broja mesta neophodna je prijava na mail : jagoda1@mail.com
Cena jednog termina je 1500rsd.

Ljiljana Jagodić je klinički psiholog, life coach strateških intervencija i hipnoterapeut. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima o problemima koji potiču iz različitih životnih zona: odnosi sa partnerom, komunikacija, porodični odnosi, ostvarivanje punog ličnog potencijala, prevazilaženje loših navika (poremećaji ishrane, pušenje, prokrastinacija), anksiozni poremećaj( razni strahovi, panični napadi)…

Radionice Ljiljane Jagodić:
90 DANA IZAZOVA
OSTVARITE/POBOLJŠAJTE ODNOS SA PARTNEROM
SAMOPOUZDANJE I KAKO GA STEĆI
EMOCIONALNO “PREJEDANJE”

Grupne radionice i individualni treninzi održavaju se u Zemunu, a Ljiljana Jagodić radi i širom sveta putem skype-a.
www: life-coach.rs
facebook: Ljiljana Jagodic psiholog lifecoach
skype: ljiljana.jagodic1
tel: +38164/91 19 223

Arhiva tekstova Ljiljane Jagodić:
Kako biti uspešan i srećan?
Mentalni i emocionalni trening
Ljubomora nije dokaz ljubavi
Zašto ne mogu da zaspim?
Život u nesigurnim vremenima
Imate li sve “pod kontrolom”?
Gde se izgubila bliskost?
Izbegnite siguran put ka depresiji
Zdravo samopouzdanje
Kako dobiti ljubav i poštovanje?
Najčešća zabluda u partnerskim odnosima
Sukob generacija
Uzroci depresije u detinjstvu, pubertetu, mladosti, zrelom dobu i starosti
Depresija kao način života
Život zaglavljen u prošlosti
Zašto smo se udaljili?
Kako da znam da li me partner zaista voli?
Naučite da oprostite sebi i drugima
Simptomi depresije
Emocionalna veza iz muškog ugla
U začaranom krugu anksioznosti
Kad emocije potiskuju misli
Život sa osećanjem krivice
Devet koraka do kvalitetnog partnerskog odnosa
Kako razumeti, prevazići i oprostiti prevaru (seksualnu ili emocionalnu)
Kako vratiti izgubljeno poverenje?
Nezdravi porodični odnosi
Da li zavisite od drugih ljudi?
Obnovite vezu ili brak u 5 koraka
10 roditeljskih zapovesti
U začaranom krugu dijeta
Život između dece i partnera
Život pod stresom i tehnike samopomoći
Anksioznost
U ordinaciji psihologa i life coach-a
Samopouzdanje i kako ga steći
Slab muškarac- sudbina jake žene?
Kako (ne) upropastiti sopstveni život

U začaranom krugu anksioznosti

Nema komentara

Ostavite komentar

Prethodni tekst

Osnažite samopoštovanje

Sledeći tekst

Radom na sebi do boljeg partnerskog odnosa