BG online

Roditeljstvo

Pratite uspehe vašeg deteta, ne njegove greške

MALIM KORACIMA DO VELIKIH PROMENA

Možda ste čuli izjavu Alberta Ajnštajna da je potrebno jedanaest pohvala da se savlada jedna kritika. Ako imamo u vidu podatak da do osamnaeste godine čujemo 180 000 puta neku vrstu kritike ili  izjave koje naglašavaju naša ograničenja, onda je lako izvesti zaključak. Da bismo savladali tih 180 000 kritika potrebno je 1 980 000 pohvala.
Šta se dešava ako detetu iz dana u dan skrećemo pažnju na ono što je loše uradilo, što je netačno, gde je pogrešilo, što ne ume…? Šta ukoliko stalno ističemo greške?
Ono na šta usmerimo svoju pažnju i energiju to se umnožava i raste.
Nije ni čudo što toliko odraslih (na žalost i dece) ima ukorenjena negativna uverenja poput: ja to ne mogu, nisam dovoljno sposoban, ja to ne zaslužujem, nisam dovoljno dobar, pametan…. Deca koju stalno kritikuju čuju snažan unutrašnji glas koji je kritičan i prema njima i prema drugima. Ona nauče da osuđuju. Možete li da zamislite koliko bi bilo dragoceno da deci  i mladima usadimo ideju da nema neuspeha. Neuspeh je samo povratna informacija, učenje da sledeći put uradimo nešto drugačije. Zamislite samo koliko je to podržavajuće uverenje za jednu mladu osobu.

Kako bi bilo kad bismo pratili uspehe?

Pre neki dan moja petogodišnja ćerka je crtala i u jednom trenutku je rekla: „Pogrešila sam.“ I nastavila:„Ništa strašno. Neuspeh je samo učenje. Ispraviću.“ Ili kad pogleda svoje stare crteže od pre godinu dana i svoje nove crteže, sa oduševljenjem primeti:„Vidi mama koliko sam napredovala.“Pitam se kako bi bilo kad bi sva deca imala ovakav stav. Kad bismo pratili njihove uspehe, tačne odgovore, ono što su dobro uradila, sve ono što su naučila tokom odrastanja. Ukoliko bismo se ophodili prema njima sa puno ljubavi, podrške, razumevanja, strpljenja…Kako bi bilo da iz dana u dan slušaju o svom uspehu?
Verovatno bismo imali samouverene, srećne i uspešne ljude, buduće roditelje, učitelje, lekare, sudije, umetnike… Zadovoljan i srećan čovek je dobar i za sebe i za širi sistem.

Prvo pohvalite dete

Pade mi na pamet priča o jednom afričkom plemenu. U tom plemenu kada neko pogreši, oni ga odvedu u centar sela, gde ga okruži celo pleme i govore sve divne i dobre stvari koje je on uradio. Ovo pleme veruje da je svaka osoba dobra, ali se nekad desi da ljudi pogreše, što u stvari predstavlja njihov poziv za pomoć. Zato oni žele da ga opet sjedine sa njegovom dobrotom koja mu je prirodno stanje. I zato kad sledeći put pomislite da ukažete na greške, prvo pohvalite dete za svaki, čak i najmanji uspeh. Istaknite sve ono što je dobro. Pratite napredak deteta iz dana u dan i naučite i dete da prati sopstveni napredak. Videćete kako se njihova uverenja menjaju:

– Ja to mogu.
– Verujem u sebe.
– Uspeću.
– Sposoban sam, pametan, vredan…

Velika promena se dešava malim koracima. Zato je važno da budemo strpljivi, dosledni, da pratimo male uspehe, priznamo ih i pohvalimo.
„Ophodite se prema svom detetu kao što biste se ophodili prema osobi kakvom biste hteli da postane i ono će postati takva osoba.“

Prilično jednostavno, zar ne?

Iva Pavlović Pušica
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto

Iva Pavlović Pušica je profesionalni coach i NLP master, diplomirani ekonomista i vlasnik Centra za edukaciju i lični razvoj NLP za mlade.

16. decembra počinje ciklus edukativnih radionica „NLP za tinejdžere“ koje će se održavati jednom nedeljno tokom perioda od 5 meseci. Ovaj trening je namenjen mladima uzrasta od 12 do 18 godina.
16. decembra počinje Trening NLP za decu, ciklus edukativnih radionica koje se održavaju jednom nedeljno tokom perioda od 5 meseci. Namenjen je deci uzrasta od 7 do 11 godina.

Osim treninga i rada u grupi, postoji i mogućnost individualnog rada (coaching) sa mladima, decom i odraslima na temi koja je za njih značajna. Zainteresovani roditelji i deca mogu da dođu na besplatan razgovor i informišu se o programima, načinu rada i svemu što ih zanima. Takođe mogu da dođu i na besplatne konsultacije.

NEKE OD TEMA TRENINGA (RADIONICA) NLP ZA TINEJDŽERE i NLP ZA DECU:

JAČANJE SAMOPOUZDANJA
UPRAVLJANJE EMOCIJAMA
KREIRANJE CILJEVA
JAČANJE MOTIVACIJE
VEŠTINE KOMUNIKACIJE
NLP I TEHNIKE SUPERUČENJA
MAPE UMA ZA SUPERUČENJE

e-mail: office@nlpzamlade.rs
tel: (+381) 62 281-746
www.nlpzamlade.rs

Saveti Ive Pavlović Pušice:
Roditelj kao najbolji prijatelj
Kako izgleda svet u očima dece?
Kako biti uspešan roditelj?
12 načina da podržite,ohrabrite i motivišite vašeg tinejdžera

 

Deca i mladi na putu ličnog razvoja

Ostavite komentar

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
Na vrh
PROČITAJTE I OVO:
PROČITAJTE I OVO:
RODITELJSTVO KAO ŽIVOTNI PROJEKAT (ANA ŠTAJDOHAR) Slatki umor zbog malo…